Filmas "Karaliaus kalba" toliau skina šių metų kino pasaulio laurus - sekmadienį BAFTA apdovanojimų ceremonijoje jis buvo pripažintas geriausiu filmu, o mikčiojantį monarchą suvaidinęs Colinas Firthas - geriausiu aktoriumi.

Pagal tikrą istoriją sukurtas filmas, vaizduojantis Didžiosios Britanijos karaliaus Jurgio VI ir jo logopedo ryšius, iš viso pelnė septynis BAFTA apdovanojimus per ceremoniją, kurį vyko Karališkosios operos rūmuose Londone.

Renginyje, kuriame dalyvavo kai kurios Holivudo žvaigždės, tokios kaip Samuelis L.Jacksonas (Samuelis L.Džeksonas) ir Mickey Rourkeas (Mikis Rurkas), filmas apie mikčiojantį karalių pranoko visus savo varžovus, tarp jų kino juostas "Socialinis Tinklas" (The Social Network), "Juodoji gulbė" (Black Swan), "Pradžia" (Inception) ir "Tikras išbandymas" (True Grit).

"Karaliaus kalba" taip pat laikomas vienu iš svarbiausių pretendentų būti pripažintam geriausiu filmu per vasario 27 dieną vyksiančią "Oskarų" teikimo ceremoniją.

C.Firthas jau pelnė BAFTA apdovanojimą ir "Auksinį gaublį" už karalienės Elizabeth II (Elzbietos II) tėvo vaidmenį, tačiau tik po dviejų savaičių paaiškės, ar jam pavyks vainikuoti savo prizų komplektą pačiu prestižiškiausiu kino apdovanojimu.

50 metų aktorius savo padėkos kalboje atskleidė aplinkybes, kuriomis jis pirmąkart susitiko su režisieriumi Tomu Hooperiu (Tomu Huperiu).
"Turėjau atidėti eilinį, tačiau šiek tiek nepatogų sveikatos patikrinimą, - prisiminė C.Firthas. - Džiaugiuosi galėdamas pranešti, kad susitikimas buvo mažiau nepatogus nei patikrinimas, tačiau ilgainiui paaiškėjo, kad Tomo darbo metodai tokie pat nuodugnūs ir intensyvūs, kaip ir mano gydytojo".

"Tačiau kai pamatai rezultatus, esi dėkingas - taigi esu dėkingas, taip pat savo gydytojui", - pridūrė aktorius, pagarsėjęs vaidmeniu filme "Bridžit Džons dienoraštis" (Bridget Jones's Diary).

Kaip pranešama, Didžiosios Britanijos karalienei patiko "Karaliaus kalba", o C.Firthas pripažino, jog šis palaikymas jam "labai daug reiškia".

Geriausios antrojo plano aktorės apdovanojimas anksčiau buvo įteiktas Helenai Bonham Carter už Jurgio VI žmonos vaidmenį.

"Aš taip įpratusi pralaimėti, jog laimėjusi jaučiuosi gana keistai, - aktorė sakė savo padėkos kalboje. - Visa tai labai miela, tačiau vaikai - jeigu žiūrite - ne laimėti svarbiausia. Tačiau vis tiek malonu".
Geriausiu antrojo plano aktoriumi pripažintas Geoffrey Rushas (Džefris Rašas), suvaidinęs karaliaus logopedą.

Filmo scenarijaus autorius Davidas Seidleris (Deividas Seidleris) sakė, jog Elizabeth II motina leido jam pavaizduoti šią istoriją didžiajame ekrane po jos mirties.

Geriausia aktore pripažinta Natalie Portman (Natali Portman) dėl nėštumo negalėjo atvykti atsiimti apdovanojimo, todėl jį priėmė "Juodosios gulbės" režisierius Darrenas Aronofsky.

"Jis metus treniravosi prieš mums imantis šio filmo, - sakė jis. - Kai filmuodavome kiekvieną dieną, ji dalyvavo kiekvienoje scenoje ir kiekviename kadre. Taigi labai didžiuodamasis už tai jai dėkoju. Ačiū, Natalie."

Filmo "Vakarų sparnas" (West Wing) kūrėjas Aaronas Sorkinas atsiėmė prozą už geriausią adaptuotą scenarijų filmui "Socialinis tinklas", pasakojančiam apie socialinio tinklo "Facebook" pradžią.

"Įprastomis aplinkybėmis labai dėl tuo žavėčiausi, tačiau priešais mane sėdi vienas iš bitlų", - pareiškė A.Sorkinas, turėdamas omenyje į šią ceremoniją pakviestą buvusį legendinės britų grupės "The Beatles" narį serą Paulą McCartney.

Tuo tarpu didžiojo ekrano veteranui Christopheriui Lee JAV režisierius Timas Burtonas įteikė BAFTA narystės apdovanojimą už viso gyvenimo pasiekimus.

"Tai išties didelė garbė, didžiulė garbė, - sakė 88 metų aktorius. - Taip yra dėl dviejų dalykų - pirma, jog už mane balsavo kolegos; antra - kad jį man įteikė vienas iš didžiausių mūsų laikų režisierių".