Ryškiausių žvaigždžių, kurios kitą mėnesį susirinks Prancūzijos Žydrajame Krante, sąrašo pradžioje puikuojasi B.Pitto pavardė - šis aktorius atvyksta pristatyti ilgai laukto epo "Troja" (Troy), Paryžiuje žurnalistams sakė festivalio rengėjai.

Šis filmas bus parodytas nekonkursinėje programoje, tačiau duos toną visam gegužės 12-23 dienomis vyksiančiam festivaliui, kurio organizatoriai siekia išsklaidyti prarandamo žavesio ir aktualumo įspūdį.

Ta proga amerikiečių režisierius Quentinas Tarantino (Kventinas Tarantinas), kuris jau paskirtas vadovauti Kanų festivalio vertinimo komisijai, parodys dar nematytą antrąjį filmą "Nužudyti Bilą" (Kill Bill 2), o festivalį pradės populiariausio ispanų kino kūrėjo Pedro Almodovaro (Pedro Almodovaro) juosta "Prastas išsilavinimas" (Bad Education).

Įtampos varžyboms dėl prestižinės "Auksinės palmės šakelės" pridės ir keli plačiajai auditorijai skirti filmai, taip pat tai, kad konkursinei programai atrinkta daugiau autorinių darbų, kurie tradiciškai vyrauja pagrindine viso pasaulio filmų "vitrina" laikomuose Kanuose.

Taip į festivalio programą pateko ir keli amerikiečių darbai: "Šrekas 2" (Shrek 2) - 2001 metais sukurto populiaraus animacinio filmo tęsinys, Ethano ir Joelo Coenų (Itano ir Džoelo Koenų) "Širdžių ėdikai" (The Ladykillers) ir provokuoti mėgstančio JAV dokumentininko Michaelio Moore'o (Maiklo Muro) juosta "Farenheitas 9/11" (Fahrenheit 9/11).

Pastarasis darbas - tai polemiškas žvilgsnis į 2001 m. rugsėjo 11-osios išpuolius Niujorke ir Vašingtone ir jų padarinius Jungtinėms Valstijoms.

Prieš dvejus metus specialiuoju Kanų prizu už filmą "Kolambinos boulingas" (Bowling for Columbine), kuris vėliau laimėjo ir "Oskarą", apdovanotas M.Moore'as dažnai pasinaudoja festivaliais ir apdovanojimų įteikimo ceremonijomis tam, kad pakritikuotų JAV prezidentą George'ą W.Bushą (Džordžą V.Bušą).

Manoma, kad taip pat jis pasielgs ir šiemet, kadangi per artėjančius lapkričio rinkimus G.W.Bushas sieks būti perrinktas antrajai kadencijai.

Tarp 18 dėl apdovanojimų besivaržančių filmų taip pat yra bosnių režisieriaus Emiro Kusturicos darbas "Gyvenimas yra stebuklas" (Life is a Miracle), brazilo Walterio Salleso (Valterio Saliso) "Motociklo dienoraščiai" (The Motorcycle Diaries) ir kinų režisieriaus Wong Kar-Wai (Vong Karvajaus) juosta "2046".

Pirmą kartą nuo 1993 metų į oficialiąją programą įtrauktas ir vokiečių filmas - "Die fetten Jahre sind vorbei", kurio pavadinimą apytikriai būtų galima išversti taip: "Sočiausi metai jau praeityje". Jį pastatė Austrijoje gimęs režisierius Hansas Weingartneris (Hansas Veingartneris).

Drauge su Q.Tarantino vertinimo komisijoje dirbs iš Haičio kilusi amerikiečių rašytoja Edwige Danticat (Edvig Dantika), amerikiečių režisierius Jerry Schatzbergas (Džeris Šacbergas), Honkongo režisierius Tsui Harkas (Cui Harkas) ir suomių kino kritikas Peteris von Baghas (Peteris von Bagas).

Pagrindinę Kanų kino festivalio programą lydės įvairūs renginiai, kurių metu ketinama parodyti dar per šešis šimtus filmų. Kaip visuomet, įvyks tūkstančiai sandorių dėl visokiausių žanrų juostų, kurios didžiuosiuose kino ekranuose pasirodys po metų ar dvejų.

Tarp kitų garsenybių, kurios gali pasirodyti Kanuose, minimos filmo "Nužudyti Bilą" žvaigždės Uma Thurman (Uma Turman) bei Davidas Carradine'as (Deividas Karadainas), B.Pitto žmona Jennifer Aniston (Dženifer Aniston), "Širdžių ėdikuose" nusifilmavęs Tomas Hanksas (Tomas Henksas), Willas Smithas (Vilas Smitas), Robertas De Niro (Robertas De Niras), Leonardo DiCaprio (Leonardas Dikaprijas), Charlize Theron (Čarliz Teron) ir Catherine Deneuve (Ketrin Deniov).

Taip pat tikimasi atvykstant Cameron Diaz (Kameron Dias), Emmanuelle Beart (Emanuel Bert), Naomi Watts (Naomi Vots), Penelope Cruz (Penelopės Krus), Seano Penno (Šono Peno), Kevino Kline'o (Kevino Klaino) ir Nicko Nolte (Niko Noltės).

Tačiau kol kino žvaigždės, režisieriai, žurnalistai ir šalia garsenybių pasirodyti mėgstantys turtuoliai rengiasi Kanų renginiams, viską gali sugadinti užsitęsęs pramogų verslo darbuotojų ir Prancūzijos vyriausybės ginčas.

Pramogų verslo atstovų grupelė, protestuojanti prieš sprendimą nuo šių metų apkarpyti bedarbių pašalpas, trečiadienį Paryžiuje sutrukdė laiku pradėti spaudos konferenciją ir mėgino nutraukti festivalio organizatorių susitikimą.

Darbuotojai sudarė komitetą, kurio užduotis - ieškoti būdų, kaip "okupuoti" Kanus ir viešai paskelbti savo reikalavimus.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją