Po 2003 m. rugsėjo 1 d. filmo pasaulinės premjeros Venecijoje užvirė aistros dėl pernelyg atvirų erotinių scenų, o kino kompanijos „Fox Searchlight“ atstovai pareiškė norį iškirpti kelis epizodus. Apie tai San Sebastjano kino festivalyje jau viešai kalbėjo ir pats Bernardo Bertolucci.

„Amerikiečiams pasiūlysime dviem minutėmis trumpesnę filmo versiją. Ko gero, jūs patys galite įsivaizduoti, kurie epizodai bus sušvelninti. Aš tam labai priešinausi, bet taip pat nenorėjau uždengti tų vietų tamsiais kvadratėliais“, - teigė jis.

Kiek vėliau italų kino maestro džiaugėsi, kad 2004 m. sausio mėnesį nepriklausomo kino festivalis „Sundance“ vis dėlto išdrįso pasipriešinti puritoniškosios Amerikos sistemai ir parodė neiškarpytą filmą originaliame formate. Jame pagrindinius vaidmenis atlieka amerikiečių aktorius Michaelas Pittas (Maiklas Pitas) (Lietuvos kino teatruose rodyta kriminalinė drama „Apgalvota žmogžudystė“ su Sandra Bullock (Bulok)), seksualioji debiutantė Eva Green (Gryn) (į ją po filmo dėmesį atkreipė Ridley Scottas (Ridlis Skotas), pakvietęs filmuotis 2005 m. pasirodysiančioje karinėje dramoje „Rojaus karalystė“ kartu su Orlando Bloomu (Blūmu), Liamu Neesonu (Nysonu) ir Jeremy Ironsu (Džeremiu Aironsu)) ir prancūzų jaunosios kartos atstovas Louisas Garrelas (Luisas Garelas) iš garsios aktorių dinastijos.

Dramoje „Svajotojai“ režisierius Bernardo Bertolucci sugrįžta į savo jaunystės laikus. Anglų ir prancūzų kalbomis nufilmuotos juostos siužetas vystosi 1968 m. Paryžiuje, per studentų riaušes. Jaunas amerikietis Metju atvyksta mokytis prancūzų kalbos ir studijuoti kiną, tačiau atsitiktinis susitikimas su dvyniais Izabele ir Teo pakeičia jo planus. Trijulė daugiausiai laiko praleidžia bute, už kurio sienų prasideda pavojingi susirėmimai su policija. Bute jaunuoliai žaidžia keistus žaidimus, eksperimentuoja savo jausmais, žavisi kinematografu, ieško savojo pašaukimo ir svajoja apie nuostabią ateitį.

„1968 metais įvyko daug svarbių dalykų, kuriuos mažai kas prisimena. Tėvai kažkodėl nenori pasakoti apie tą laikotarpį savo vaikams, ir šiandienos jaunimui tie įvykiai yra juodoji skylė istorijoje. Jauni žmonės daugelyje pasaulio šalių beveik nieko nežino apie 1968-uosius, tarsi kažkas stengtųsi uždrausti ar cenzūruoti tuos laikus. Nors revoliucinių svajonių nepavyko įgyvendinti, 1968-tieji tapo neapsakomai svarbūs, nes tada radikaliai pasikeitė žmonių požiūris į gyvenimą. Pasikeitė absoliučiai viskas. Pavyzdžiui, Italijoje žmonės pradėjo bučiuotis gatvėse! „Svajotojuose“ siekiau priminti nostalgiją aukso amžiui ir tą mums svarbų metą, kai vieną gražų rytą jaunoji karta atsibudo su neįtikėtinomis viltimis ir gražiausiomis svajonėmis. Tai buvo laimingiausi mano gyvenimo metai“, - reziumuoja 63 metų Bernardo Bertolucci, kurio pastarąjį filmą kritikai lygina su „Paskutiniu tango Paryžiuje" ir vadina asmeniškiausia jo juosta.

Intriguojanti ir kontraversiška drama „Svajotojai“ balandžio 30 d. atidarys Vilniaus tarptautinį kino festivalį „Kino pavasaris'04“ kino teatre „Lietuva“. Bilietai į išskirtinį atidarymo ceremonijos seansą, taip pat ir į visus kitus festivalio filmus jau parduodami kino teatro „Lietuva“ ir „Skalvija“ kasose.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją