Suaugusiems ir jaunimui nuo 14 m. skirtos paskaitos apims tokių kino kūrėjų kaip W.Hercog, H.Frank, J.Rosenblat, A.Pelešian, K.Marker, J.Leto, H.Šablevičius ir A. Stonys filmų peržiūras, jų aptarimus ir paveikumo paieškas. Šios diskusijos bus paįvairintos praktinėmis užduotimis, skirtomis pajusti, kaip formuojasi kino poetika, kaip iš paprastų detalių, kasdienybės akimirkų atsiranda dokumentinis kinas, tyrinėjantis žmogaus sielos gelmes.

„Šiai dienai dokumentinis kinas yra apaugęs stereotipais ir klišėmis, priimamas kaip priedas prie laikraščio ar televizijos žinių programos. Galbūt taip atsitiko todėl, kad tik nedaugeliui pažįstama meninė dokumentikos pusė, pasižyminti poetika ir vizualumu. Todėl šio paskaitų ciklo metu mes žiūrėsime ir aptarinėsime tokią dokumentiką, kokios paprastai nematome, kuri mūsų dėl vienokių ar kitokių priežasčių nepasiekia, tačiau yra nepaprastai įdomi, įdomesnė už vaidybinį kiną“, - kalbėjo dokumentinio kino režisierius A. Stonys.

Kad tokios paskaitos reikalingos, A. Stonys įsitikino jau praėjusių metų pavasarį, kai pirmą kartą vedė tokį paskaitų ciklą. Dokumentiniu kinu susidomėję paskaitų lankytojai vėliau įkūrė neformalų dokumentinio kino klubą, skirtą kartu žiūrėti ir aptarinėti filmus.

„Dokumentikos tyrinėjimas su režisieriumi Audrium Stoniu yra tas gražusis laikas, kai mane „ištiko“ kinas – toks, kurio neįtariau esant, su visa gelme. Įspūdį paliko tikras patyrimas, kad dokumentikos formai ir kalbai nėra ribų, kad ji gali išvaikščioti širdį, sujaukti ir išgryninti, todėl tyrinėdamas filmą, išties vėl ir vėl kuri savo santykį su pasauliu, pačiu gyvenimu”, - sakė A. Stonio paskaitas pernai lankiusi Rūta Ambrasūnienė, Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos atstovė.

Kino edukacijos kursus suaugusiems rengianti „Skalvija“ taip pat kviečia kino mėgėjus lankyti kino kritikės Rasos Paukštytės vedamą kino analizės paskaitų ciklą „Kaip žiūrėti kiną?“. Jo metu dalyviai susipažins su kino teorija ir istorija, analizuos kertinius kino istorijos reiškinius, aptars šiuolaikines kino realijas. Šios paskaitos vyks pirmadieniais nuo vasario 7 d. iki balandžio 11 d.

Norinčius susipažinti su dokumentinio kino stilių įvairove, patyrinėti, kaip filmai sukuria tikrumo įspūdį ir išprovokuoja mus diskusijai, „Skalvija“ kviečia registruotis į minėtus paskaitų ciklus iki vasario 1 d. el. paštu edukacija@skalvija.lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją