Didžiausia Europos kino organizacija „Europa Cinemas“ šiuo metu vienija 1005 kino teatrus 566 miestuose 68-iose šalyse. Organizacijos tikslas – populiarinti, puoselėti ir finansiškai remti Europos šalių kiną. Narystė „Europa Cinemas“ suteikia galimybę „Pasakos“ atstovams dalyvauti visose svarbiausiose diskusijose Europos kino vystymo klausimais, taip pat suteikia teisę į finansinę paramą. Šiam tinklui priklauso ir dar du nekomercinio kino teatrai Lietuvoje – „Skalvijos“ kino centras Vilniuje ir Panevėžio kino centras „Garsas“.

Norint tapti „Europa Cinemas“ nariu, kino teatro „Pasaka“ repertuare turi būti ne mažiau nei 35 proc. Europoje sukurtų filmų. Anot kino teatro įkūrėjos Gretos Akcijonaitės, „esant dabartinei politinei ir ekonominei situacijai Lietuvoje, kai valstybės paramos nėra, o platintojai taip pat nelinkę rizikuoti vežti nekomercinius, specifinei auditorijai skirtus filmus, prireikia nemažai išradingumo ir pastangų, norint atitikti šiuos kriterijus bei Lietuvos žiūrovus ir toliau džiuginti europietiškais kūriniais“.

Galimybės dalyvauti sprendžiant globalius kino ateities klausimus

Narystė „Europa Cinemas“ – ne tik kokybės įvertinimas bei suteikia galimybę gauti finansinę pagalbą. „Be to, kad už europietiškų ir nacionalinių filmų rodymą turime galimybę gauti nedidelę finansinę paramą, dalyvavimas tarptautinio tinklo veikloje, bendravimas su kitais nariais, leidžia suvokti kino situaciją, neatsilikti nuo technologinių ir ideologinių naujovių, drauge formuoti ateities Europos kinematografijos viziją, numatyti jos transformacijas,“ – taip pat pabrėžė kino teatro „Pasaka“ įkūrėja G. Akcijonaitė.

Kino teatro „Pasaka“ veikla apima ne vien kino rodymą. Įkurta viešoji įstaiga „Kino pasaka“ užsiima ir europietiškų filmų platinimu, be to, kino teatras vykdo švietėjišką veiklą ir taip skatina žiūrovus domėtis europietišku, autoriniu, klasikiniu kinu. Kino kritikės Izoldos Keidošiūtės organizuojamos paskaitos, scenaristo Sauliaus Drungos scenarijaus rašymo studija, animacijos kursai, kino viktorinos, kino istorijos paskaitos moksleiviams – tai pagrindiniai kino teatro vykdyti edukaciniai projektai.

Nuo 2009 m. rugsėjo 18 d., kai buvo atidarytas kino teatras „Pasaka“, jame apsilankė beveik 60 tūkst. žmonių. Daugiausia žiūrovų dėmėsio sulaukė šie filmai: bulgarų drama „Pasaulis yra didelis, ir išsigelbėjimas slypi už kampo“, amerikiečių režisieriaus Woody Alleno komedija „Kad ir kas benutiktų“, itališka komedija „Rugpjūčio šventė“, ispanų drama „Aš taip pat“, ispanų kino režisieriaus Pedro Almodovaro „Šalti apkabinimai“, JAV režisierių, brolių Coenų „Rimtas vyrukas“ bei britų politinė satyrinė komedija „Vienoje kilpoje“.

„Pasaka“ taip pat priklauso CICAE – Europos nekomercinius kino teatrus ir festivalius vienijančiam tinklui ir yra „Europa Distribution“ – Europos platintojų tinklo – narė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją