Argentiniečių režisieriaus Gasparo Noe erotinė drama „Nesugrąžinamas laikas” (Irreversible) sukrėtė ir šokiravo publiką. Pagaliau filmą bus galima pamatyti ir Vilniuje, kino festivalio „Kino pavasaris“ metu, - teigiama pranešime spaudai.

Gasparo Noe juosta sukėlė ypač prieštaringas reakcijas visame pasaulyje, bet kartu tapo ypač laukiamu svečiu įvairiuose kino forumuose. Dėl brutalių scenų iš šio filmo seansų išėjo daugybė žiūrovų, nesulaukę nuostabios ir romantiškos pabaigos.

Skandalai juostą „Nesugrąžinamas laikas“ lydi nuo pat pasaulinės premjeros Kanuose, kai mažiausiai šešiems žmonėms prireikė gydytojų pagalbos, prie kino teatro budėjo medikų komandos. Po seanso salė pasidalijo į dvi stovyklas: vieni kino specialistai griausmingai plojo, kiti demonstratyviai švilpė. Panašiomis reakcijomis spaudos konferencijoje buvo sutikti pagrindinius vaidmenis sukūrę aktoriai sutuoktiniai Vincentas Casselis ir Monica Bellucci, kurie viešai dėkojo už galimybę dirbti su režisieriumi Gasparu Noe.

Didžiosios Britanijos kino ekspertai rekomendavo visiems kino teatrams nerodyti filmo, tačiau niekas tokių patarimų neklausė. Erotinė ir žiauri drama itin sėkmingai startavo Edinburgo tarptautiniame kino festivalyje, kurio metu įvyko gan neįprastas kuriozas. Per seansą nualpęs ir gydytojų atgaivintas žiūrovas pareiškė norą kuo skubiau grįžti į salę ir tęsti peržiūrą. Kiek vėliau filmas pradžiugino Toronto bei San Sebastjano kino festivalių publiką ir iškovojo pagrindinį prizą Stokholme. Daugelis žinomų JAV kino kritikų netikėtai šį kūrinį įrašė į geriausių filmų dešimtukus, o Prancūzijos kino teatruose 2002 metais jį pamatė 600 tūkst. žiūrovų.

„Nesugrąžinamą laiką“ labiausiai išgarsino 9 minutes trunkanti prievartos scena, nufilmuota be jokio montažo. Tačiau Gasparas Noe bando kino mėgėjų kantrybę ir ypač efektingai nufilmuotais vaizdais bei keistais muzikos garsais, kuriuos specialiai sukūrė grupės „Daft Punk“ lyderis Thomas Bangalteris. Ne vieną žiūrovą nustebins Vincentas Casselis ir Monica Bellucci, neabejotinai nusipelnantys apdovanojimų už drąsą - aktoriai sutuoktiniai meistriškai vaidina ir provokuojančiuose epizoduose, ir gražioje romantiškoje meilės scenoje, kuri buvo nufilmuota jų pačių bute.

Filmą sudaro 12 ilgų segmentų, kuriuose režisierius leido aktoriams laisvai improvizuoti. Dalys sudėliotos taip, kad visas veiksmas sukasi atgal.

„Iš tiesų filmas tiesiog iki skausmo atvirai parodo, kad laiką galima atskuti tik kine. Kad viskas, kas baigiasi purvinai, turėjo saulės šviesos nutviekstą pradžią. Stipru, nors ir nemalonu“,- rašoma žurnale „Kinas“.

Į „Nesugrąžinamo laiko“ seansus „Lietuvos“ kino teatre nebus įleidžiami jaunesni nei 18 metų žiūrovai. O balandžio 30 d. - gegužės 9 d. įvyksiančiame kino festivalyje „Kino pavasaris“ žiūrovai taip pat pamatys visai kitokios nuotaikos komišką dramą „Prisimink mane“ su aktore Monica Bellucci.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)