„Tamsiųjų naktų“ festivalio metu vyko trečiasis „Tridens Baltic“ pilnametražių filmų konkursas, kuriame iš viso pristatyta 17 filmų iš Estijos, Latvijos bei Lietuvos. Tarptautinė komisija geriausiu Baltijos šalių filmu išrinko Lietuvos režisieriaus Šarūno Barto juostą „Eurazijos aborigenas“ („Eastern Drift“). Režisierius ne tik pelnė visuotinį pripažinimą, bet ir buvo apdovanotas 5000 eurų premija. Šiai kino juostai komisija taip pat skyrė „Silver“ apdovanojimą, kuris suteikia galimybę reklamuoti filmą populiariajame televizijos kanale „Silver“. Baltijos šalių pilnametražių filmų konkurse dalyvavo ir kitas režisierius iš Lietuvos – Vaidotas Digimas, pristatęs dokumentinį filmą „Kelionė per Lietuvą“ („Journey through Lithuania“).

„Tamsiųjų naktų“ festivalio metu, gruodžio 4-osios vakare, Talino „Solaris“ centre įvyko ir 23-asis Europos filmų akademijos „Gala“ apdovanojimų renginys. 2010 m. geriausiu kino filmu pripažintas Romano Polanskio filmas „Vaiduoklis“. Romanas Polanskis taip pat tituluotas geriausiu režisieriumi. Geriausia Europos aktore pripažinta Sylvie Testud, o geriausiu aktoriumi paskelbtas Ewanas McGregoras.

Vienas seniausių Estijos kino filmų festivalių kasmet sutraukia apie 55000 kino mėgėjų iš Estijos ir užsienio šalių. Didžioji dalis filmų rodomi su estiškais, angliškais ir (arba) rusiškais subtitrais. Kasmet festivalyje apsilanko vis daugiau užsienio svečių, kurie specialiai atvyksta į Taliną dėl šio renginio. Šiais metais festivalis išsiplėtė: kino filmai buvo demonstruojami ne tik Taline ir Tartu, bet ir dar 12 mažesnių miestų ir miestelių. Festivalį sudaro pagrindinė programa ir keturi mažesni renginiai. Iš viso per 14 vakarų kino salėse buvo parodyta apie 250 pilnametražių kino filmų, priklausančių vaidybinių, dokumentinių ir animacinių filmų kategorijoms.

Ankstesniais metais šiame festivalyje buvo rodomi ir kitų Lietuvos režisierių filmai. Pernai žiūrovus džiugino lietuviškos juostos „Artimos šviesos“ („Low Lights“) ir „Duburys“ („Vortex“). 2008 m. festivalio metu buvo galima išvysti lietuviškus kino filmus „Vabzdžių dresuotojas“ („The Bug Trainer“), „Nereikalingi žmonės“ („Loss“) ir „Kai aš buvau partizanas“ („When I Was a Partizan“). Tikimasi, jog kitais metais festivalyje dalyvaus daugiau filmų kūrėjų iš Lietuvos ir į konkurso programą bus įtraukta daugiau lietuviškų filmų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją