R.Polanski juosta laimėjo šešiose iš septynių kategorijų, kuriose buvo nominuota, tarp jų - geriausio filmo kategorijoje. Pats R.Polanski buvo pripažintas geriausiu režisieriumi, kaip ir vasarį Berlyno tarptautiniame kino festivalyje, kur už šio filmo režisūrą jam buvo skirtas "Sidabrinio lokio" apdovanojimas. Berlyno festivalyje tada įvyko ir pasaulinė "Vaiduoklio" premjera

"Apdovanojote išties europietišką veikalą. To per daug ... Labai jums dėkoju, - sakė R.Polanski padėkos kalboje per "Skype", iš neskelbiamos vietos. - Visų prima noriu padėkoti tai nuostabiai komandai, kurią turėjau, - išties europietiškai komandai".

Prancūziškų ir lenkiškų šaknų turintis 76 metų režisierius negalėjo asmeniškai nuvykti į Vokietijos sostinę atsiimti "Sidabrinio lokio". Tuo metu jis tebebuvo laikomas namų arešto sąlygomis Šveicarijoje.

R.Polanski buvo suimtas pernai rugsėjį atvykęs į Ciuriche vykusį kino festivalį, pagal JAV išduotą arešto orderį dėl 1977 metais Kalifornijoje iškeltos bylos, kurioje režisierius kaltinamas neleistinais lytiniais santykiais su 13-mete.

Galiausiai Šveicarija atsisakė išduoti tokių "Oskarais" apdovanotų filmų kaip "Pianistas" (The Pianist) kūrėją ir liepą jį paleido.

Paklausta apie R.Polanski nedalyvavimą šio šeštadienio ceremonijoje, organizatorė Tiina Lokk Estijos televizijai sakė: "Ar norėjot, kad būtume išgarsėję Polanski įdavimu?"

Tačiau Estijos pareigūnai anksčiau sakė, kad R.Polanski galėtų dalyvauti Europos kino apdovanojimų teikimo ceremonijoje Taline, nes pagal jų šalies įstatymus JAV iškeltai bylai yra sukakusi senatis.

"Vaiduoklis" Estijos sostinėje taip pat pelnė geriausio aktoriaus apdovanojimą Ewanui McGregorui, o geriausio scenarijaus apdovanojimas bendrai paskirtas Robertui Harrisui ir R.Polanski.

Pagal populiarų rašytojo R.Harriso romaną sukurtame "Vaiduoklyje" didžiojo ekrano žvaigždė Pierce'as Brosnanas vaidina Didžiosios Britanijos ministrą pirmininką, įtariamą karo nusikaltimais. Daugelio nuomone, šios knygos ir filmo pagrindinio veikėjo prototipas yra britų premjeras Tony Blairas.

Filme vaizduojama, kaip P.Brosnano suvaidintas personažas nusisamdo rašytoją, kurį vaidina E.McGregoras. Jo prašoma padėti parašyti ministro pirmininko atsiminimų knygą ir netrukus jis susiduria su pražūtingu transatlantinių intrigų voratinkliu.

"Filmuodamasis šiame filme fantastiškai praleidau laiką", - vaizdo pranešime iš Tailando, kur filmuojasi naujoje juostoje "Neįmanoma" (The Impossible), sakė E.McGregoras.

"Labiau nei visų kitų mano suvaidintų vaidmenų (atvejais), jaučiu, kad režisierius, Romanas Polanski, tikrai pridėjo ranką prie mano vaidybos ir yra lygiai taip pat vertas šio apdovanojimo kaip ir aš. Tad pasakyčiau "ačiū" jam", - pridūrė aktorius.

Kiti filmo apdovanojimai atiteko Albrechtui Konradui už apipavidalinimą ir kompozitoriui Alexandre'ui Desplat už muziką.

"Libanas" (Lebanon), kritiška drama apie Izraelio karą, turėjusi penkias nominacijas, tarp jų - ir geriausio filmo kategorijoje, pelnė režisieriui Samueliui Moazui "Atradimo" apdovanojimą.

Ši juosta, 2009 metais laimėjusi "Aukso liūtą" Venecijos kino festivalyje, yra pagrįsta skausmingais 48 metų S.Maozo prisiminimais apie Izraelio 1982 metų puolimą Libane. Tame kare režisierius dalyvavo kaip tanko kulkosvaidininkas.

"Truputį neįprasta būti atrastam, kai tau beveik 50. Spėju, jog tai rodo, kad niekada nebūna per vėlu", - savo padėkos kalboje sakė S.Moazas.

"Libanas" iš viso gavo du apdovanojimus - antrasis atiteko operatoriui Giorai Bejachui.

Geriausia aktore buvo paskelbta prancūzė Sylvie Testud, suvaidinusi filme "Lurdas" (Lourdes).

Šveicarijoje gimęs 69 metų aktorius Bruno Ganzas, tarptautiniu mastu išgarsėjęs Hitlerio vaidmeniu 2004 metų filme "Trečiojo Reicho žlugimas" (Der Untergang), gavo apdovanojimą už viso gyvenimo pasiekimus.

Europos kino apdovanojimai pradėti teikti 1988 metais, o jų rėmėjais tapo iškilūs kino kūrėjai, tokie kaip Ingmaras Bergmanas ir Wimas Wendersas. Pastarasis dabar yra Europos kino akademijos prezidentas.

EFA laureatus išrenka 2 300 narių turinti Europos kino akademija, kuriai priklauso kino aktoriai, kritikai, režisieriai ir prodiuseriai.

EFA apdovanojimų teikimo ceremonija kasmet rengiama vis kitame Europos mieste, tarp jų Berlyne, kur įsikūrusi kino akademijos būstinė.