Kaip rašoma balandžio 23-gegužės 1 dienomis vyksiančio festivalio rengėjų pranešime spaudai, devynerių metų patirtį turintis "Vilniaus pavasaris" išlaikys tradicinę trijų dalių struktūrą: bus pristatoma pagrindinė programa, retrospektyvos, lietuvių kino naujienos ir jubiliejinės datos.

Iš viso festivalio programoje bus parodyta daugiau kaip 40 įvairių žanrų filmų.

Pagrindinę programą "Europos kinas šiandien" sudarys nauji (vienerių ar dvejų metų senumo) pilnametražiai vaidybiniai filmai iš įvairių Europos šalių, pelnę prizus ir sulaukę dėmesio pagrindiniuose pasaulio kino forumuose.

Šiemet planuojama parodyti filmų iš 16 Europos šalių: Čekijos, Danijos, Estijos, Italijos, Jugoslavijos, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Norvegijos, Olandijos, Prancūzijos, Rusijos, Slovėnijos, Suomijos, Švedijos ir Vokietijos.

Šios programos naujovė - rubrika "Aštrus kampas", pristatanti kontroversišką, provokuojantį ir drastišką filmą.

Šiais metais retrospektyvų programa pristatys net tris kino asmenybes, pripažintas ir žinomas pasaulyje. Jų filmai, įvertinti prestižinių tarptautinių festivalių prizais, Lietuvoje praktiškai nėra matyti.

Retrospektyvos "Nežinomi-žinomi" pristatys režisierius Margaretą von Trottą (fon Trotą) (Vokietija), Lidiją Bobrovą (Rusija) ir Josą Stellingą (Olandija).

Festivalyje viešės režisierė M.von Trotta ir jos kūrybos tyrinėtojas Martinas Wiebelis (Vybelis). Bus surengtas apskritas stalas su akademiniu jaunimu ir susitikimai su žiūrovais. Žiūrovai turės progos susitikti ir su režisiere L.Bobrova bei jos filmo aktore.

Festivalis suformavo ir tradicinę lietuvių kino programos rubriką "Nuo festivalio iki festivalio". Šiais metais šios programos centre - Jonas Mekas. Bus parodytas J.Meko filmas ir naujos, dar nerodytos juostos apie šį garsų menininką.

Žiūrovai sulauks ir lietuvių trumpametražių, animacinių ir dokumentinių filmų premjerų.

Taip pat vyks režisieriaus Jono Vaitkaus filmų retrospektyva, bus paminėtas aktorius Donatas Banionis.

Specialioji programa "Nauji balsai Europos kine" pristatys Serbijos, Norvegijos, Latvijos dokumentinių filmų programas, savitai aktualizuojančias socialines, moralines ir dvasines bėdas šalių, kurios siekia narystės ES, ir tų, kurioms narystė - diskusijų arba svajonių objektas.

Šią programą apibendrins diskusija apie tai, kas vyksta šiuolaikiniame socialiniame kino kontekste. Programą komentuos ir pristatys joje dalyvaujančių šalių atstovai.

Specialioji programa "Langas į tikruosius Rytus" leis festivaliui kiekvienais metais plėsti savo geografiją ir įtraukti į festivalio programą kitų kontinentų ir kitų pasaulio šalių filmus. Šiais metais žiūrovams bus pristatytas japonų režisierius Takeshi Kitano (Takešis Kitanas).

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją