Specialioji kino naktis „Nešventa naktis. Šiaurietiškas siaubas” truks net aštuonias valandas. Nakties metu bus parodyta dvylika skirtingos trukmės Šiaurės šalyse sukurtų naujausių siaubo filmų. Trumpiausia nervus kutenanti istorija (filmas „Atranka”, rež. Marius Soma, Norvegija) žiūrovams bus papasakota vos per penkias minutes, o ilgiausioji siaubo drama dėmesį kaustys beveik dvi valandas.

Gražina Arlickaitė, Europos šalių kino forumo „Scanorama” direktorė, teigia, kad ši siaubo naktis – ypač drąsus eksperimentas. „Kino naktis rengiame nebe pirmus metus. Esame rengę visą naktį trunkančias trumpametražių filmų peržiūras, rodėme pilnametražę juoko naktį, taip pat ir aistros naktį. Šiemet nusprendėme imtis turbūt drąsiausios įmanomos užduoties - surengti rekordinės trukmės siaubo naktį, neabejotinai pakutensiančią nervus ir patiems skeptiškiausiems žiūrovams. Filmus rinkome labai kruopščiai, tad tikimės, kad žiūrovai liks ne tik išgąsdinti, bet ir maloniai nustebinti”, – pasakoja festivalio direktorė.

Anot G. Arlickaitės, svarbu paminėti, kad šiaurietiškas siaubas savo turiniu gali būti gana netikėtas žiūrovui, iki šiol žiūrėjusiam tik tradicinius siaubo filmus. „Žiūrovai patys galės išvysti, kad Norvegijoje ar Islandijoje kurtuose siaubo filmuose visos baisiausios akimirkos yra visiškai natūraliai susijusios su paprasto žmogaus ydomis. Negana to, tos ydos kiekvieno žmogaus gyvenimą gali paversti košmaru. Godulys, gobšumas skatina peržengti bet kokias ribas. Troškimas valdyti ir turėti, baimė netekti ir prarasti išdidina ydą iki kraštutinumo. O tada ir prasideda tikrasis siaubas”, – teigia G. Arlickaitė. Ji taip pat įspėja, kad, siekiant apsaugoti jaunuosius kino žiūrovus, į kino salę patekti galės tik asmenys, turintys šešiolika ir daugiau metų.

Siaubo filmų, kurie bus parodyti „Scanoramos” nakties programoje, istorijos – pačios netikėčiausios. Nuo nelaimių Norvegijos kalnuose ar Švedijos miškuose, istorijų apie ne visai gerus Kalėdų senelius iki visiškai gyvenimiškų mūsų pačių istorijų, nežinia kodėl kartais tampančių tikru siaubu. Filmas „Aplinkkelis”, rež. Severin Eskeland pasakos apie Liną ir Martiną; iš Švedijos į Norvegiją nelegaliai gabenančius alkoholį, kurio laukia vestuvininkai. Prie sienos jiems pasiūloma dėl remonto važiuoti aplinkkeliu. Giliuose Švedijos miškuose staiga sprogsta jų padanga. Porelė pagalbos nusprendžia ieškoti apleistoje degalinėje, kur jie išgirsta merginą, šaukiančią pagalbos. Lina su Martinu padeda policininkui nugabenti sąmonę praradusią merginą į miško namelį, nė nesuvokdami, kad jie nuolat filmuojami. Patys to nežinodami jaunuoliai vaidina pagrindinius vaidmenis internetiniame filme.

Žiūrovai turės galimybę pamatyti ir Islandijos režisieriaus Juliaus Kemp juostą „Banginių stebėtojų skerdynės Reikjavike”, vadinamą pirmuoju islandišku siaubo filmu. Tai - epinė pasaka apie turistų grupę, išplaukusią stebėti banginių. Jūrų platybėse sugenda jų laivas, į pagalbą jiems atskuba žvejai, o tada, labai netikėtai, viskas pasisuka nelaukta linkme.

Festivalio organizatoriai žada, kad drąsiausių žiūrovų laukia kasmetinė tokių naktų tradicija – pusryčiai, kurie, tikimasi, kad padės atitrūkti nuo patirto siaubo ir ramiai, nieko nesibaiminant, grįžti į namus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją