Kvebeke gimusio režisieriaus juosta apie buvusį profesorių, prie kurio mirties patalo susirenka susvetimėję žmona bei sūnus, buvusios meilužės ir seni draugai, Paryžiuje vykusioje ceremonijoje taip pat pelnė geriausio režisieriaus ir geriausio scenarijaus apdovanojimus.

D.Arcand'o jaudinanti istorija apie nuo vėžio mirštantį profesorių praėjusių metų gegužės mėnesį Kanuose jau laimėjo geriausio scenarijaus apdovanojimą, o rudenį Toronto kino festivalyje buvo apdovanota kaip geriausias kanadiečių filmas.

D.Arcandas tarptautiniu mastu išgarsėjo 1986 metais, kai pasirodė jo komedija "Amerikos imperijos nuosmukis" (Le Déclin de l'empire américain).

Geriausios aktorės "Cezaris" buvo įteiktas Sylvie Testud (Silvi Testiu) už vaidmenį filme "Apstulbimas ir virpėjimas" (Stupeur et tremblements), geriausiu aktoriumi tapo Egipte gimęs legendinis Omaras Sharifas (Omaras Šarifas), juostoje "Ponas Ibrahimas ir Korano gėlės" (Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran) suvaidinęs arabų pardavėją, susidraugaujantį su berniuku žydu, o 30 metų aktoriaus Gerardo Depardieu (Žeraro Depardjė) duktė Julie (Žiuli), suvaidinusi filme "Mažoji Lili (La Petite Lili), laimėjo apdovanojimus už geriausią antro plano vaidmenį ir geriausią debiutą.

Geriausio Europos Sąjungos filmo kategorijoje laurus pelnė vokiečių režisieriaus Wolfgango Beckerio (Volfgango Bekerio) komiška drama "Viso gero, Leninai" (Good Bye Lenin) apie komunizmo žlugimą Rytų Vokietijoje.

Nors "Cezariai", įteikiami netrukus po Berlyno filmų festivalio ir britų BAFTA ceremonijos bei likus vos savaitei iki Amerikos kino akademijos "Oskarų" apdovanojimo iškilmių, nėra ypatingas tarptautinio kinematografo įvykis, vis dėlto užsienyje su susidomėjimu laukiama, kam Paryžiuje atiteks prizas už geriausią užsienio filmą.

Šiemet šį apdovanojimą pelnė amerikiečių aktoriaus Clinto Eastwoodo (Klinto Istvudo) režisuotas trileris apie pedofiliją "Mistinė upė" (Mystic River), įveikęs tokius jo kolegų iš JAV darbus kaip "Dramblys" (Elephant), "Niujorko gaujos" (Gangs of New York) ir "Valandos" (The Hours) bei rusų juostą "Sugrįžimas".

29-oji "Cezarių" teikimo ceremonija, kurią vedė prancūzų kino žvaigždė Fanny Ardant (Fani Ardan), vyko Paryžiaus "Theatre du Chatelet".

"Cezario" apdovanojimus, kurie laikomi prancūziškais "Oskarų" ekvivalentais, skiria šalies Nacionalinė kino meno ir technikos akademija.

"Šis prancūzų apdovanojimas man turi didelę reikšmę, nes jį laimėjau įsisiūbavus kampanijai dėl kitą savaitę įvyksiančios "Oskarų" ceremonijos", - sakė D.Arcand'as, tačiau pripažino puoselėjąs mažai vilčių tapti Amerikos kino akademijos laureatu.

D.Arcand'o filmas vasario 29 dieną Los Andžele varžysis dėl "Oskaro" geriausio užsienio filmo ir geriausio scenarijaus kategorijose.

C.Eastwoodas, kurio niūrus filmas yra nominuotas šešiems "Oskarams", Cezarių teikimo ceremonijoje nedalyvavo.

D.Arcandas taip pat buvo pagerbtas komandoro ordinu "Už nuopelnus menui ir literatūrai", kurį šalies Kultūros ministerija skiria už meno ir literatūros propagavimą Prancūzijoje ir užsienyje.

Praėjusiais metais pagrindinį "Cezarį" laimėjo Prancūzijoje gyvenantis lenkų režisierius Romanas Polanskis už juostą "Pianistas" (The Pianist) apie Holokaustą.

Kasmetiniai "Cezarių" apdovanojimai pradėti teikti 1976 metais Prancūzijos kino meno ir technikos akademijos generalinio sekretoriaus Georges'o Cravenne'o (Žoržo Kraveno) iniciatyva. Jiems buvo duotas skulptoriaus Cesaro Baldaccini (Sezaro Baldačinio), kuris kūrė prizų statulėles, vardas, todėl kartais jie dar vadinami "Sezarais".

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją