"Lietuvos" kino teatre rengiamas "Kino pavasaris", kuriam vadovauja kino teatro direktorė Vida Ramaškienė, prasidės balandžio 30-ąją - Lietuvos narystės Europos Sąjungoje (ES) išvakarėse ir baigsis gegužės 9-ąją - Europos dieną. Lietuva į ES įstos gegužės 1-ąją.

Penktadienį išplatintame pranešime spaudai kito festivalio - "Vilniaus pavasario" - direktorė Gražina Arlickaitė teigia, kad šio festivalio filmai bus rodomi kino centre "Coca Cola Plaza-Vingis" "balandžio mėnesio pabaigoje ir pasibaigs Lietuvos įstojimo į ES dieną".

"Kino pavasario" organizatoriai teigia, kad kino teatre "Lietuva" rengiamo festivalio koncepcija - pristatyti "kino meno iššūkius Europos ir pasaulio kine". Maždaug 70-80 proc. festivalio programos sudarys europietiškas kinas, taip pat "atsiras vietos Azijos, Naujosios Zelandijos, jaunajam Amerikos kinui ir aktualios dokumentikos seansams."

"Vilniaus pavasario" pranešime spaudai teigiama, kad "festivalis bus skirtas Europos vienijimosi idėjai. Jo programoje dominuos tų šalių kino filmai, kurios drauge su Lietuva įžengs į ES".

Kartu pastarojo festivalio rengėjai užtikrina, kad "tuo nebus apsiribota, bus pateikti ir kitų Europos šalių, ir kitų žemynų ryškūs nauji kino menininkų darbai."

"Vilniaus pavasaris" iš Kultūros ministerijos šiemet gavo 90 tūkst. litų festivalio rengimui, o "Kino pavasaris" rengiamas be valstybės paramos.

"Vilniaus pavasario" direktorė G.Arlickaitė pranešime spaudai teigia, kad festivalis "Kino pavasaris" yra renginys, kurį ji, kaip meno vadovė ir programos sudarytoja, nuolat rengė nuo 1998 metų.

"Pernai atsiradęs festivalis "Vilniaus pavasaris" iš tiesų yra tas pats reiškinys, tik su kitu pavadinimu", - tvirtina G.Arlickaitė.

Pasak jos, praėjusiais metais, vykstant kino teatro "Lietuva" privatizavimui, kilo abejonių, ar ten galės įvykti "Kino pavasaris", todėl buvo nutarta renginį perkelti į kino centrą "Coca Cola Plaza-Vingis", kuris pasiūlė "žymiai naudingesnes komercines sąlygas".

Kaip teigia G.Arlickaitė, tuomet paaiškėjo, kad kino teatro "Lietuva" vadovybė užpatentavo "Kino pavasario" festivalio pavadinimą. Todėl pernai festivalio pavadinimas buvo ne "Kino pavasaris", o "Vilniaus pavasaris".

"Vilniaus pavasario" rengėjai "Kino pavasarį" taip pat kaltina manipuliuojant "šio festivalio patirtimi, pateikiant prašymus filmams ir finansavimui gauti".

G.Arlickaitė tvirtina, kad dabar vyksta "įvairūs nesusipratimai, kai ilgamečiai kino festivalio partneriai užsienyje, užsienio šalių ambasados ir kultūros centrai būna pasimetę ir nežino, kuriuos kontaktus laikyti tikrais, o kokius - ne".

Reaguodamas į "Vilniaus pavasario" rengėjų išsakytus kaltinimus, "Lietuvos" kino teatras ir "Kino pavasario" organizatoriai primena, kad šis festivalis rengiamas nuo 1995-ųjų , o G.Arlickaitė prie renginio prisijungė 1999 metais.

Tuo tarpu ji pati BNS teigė, kad dirbti šiame festivalyje pradėjo 1997-1998 metais.

Pasak "Kino pavasario" rengėjų, festivalio pavadinimas kaip prekės ženklas nuo 2001-ųjų metų kovo priklauso "Lietuvos" kino teatro direktorei V.Ramaškienei. Apie tai dar registravimo metu buvo informuota Kultūros ministerija ir ji, pasak "Lietuvos" vadovų, tam priekaištų nepareiškė.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją