Venecijos kino festivalio žiuri vadovavęs JAV režisierius Quentinas Tarantino, skelbdamas, kad laurus nuskynė jo buvusios merginos S.Coppolos juosta "Kažkur" (Somewhere), sakė: "Nuo tos pirmosios kerinčios peržiūros ji augo ir augo mūsų širdyse, mūsų protuose, mūsų sentimentuose".

"Kažkur" yra jau ketvirtas pilnametražis vaidybinis 39 metų S.Coppolos filmas. Ji taip pat yra viena iš nedaugelio režisierių moterų, kada nors nominuotų "Oskarui", - šią nominaciją ji pelnė savo filmu "Pasiklydę vertime" (Lost in Translation).

Italijos žiniasklaida kėlė klausimus, ar Q.Tarantino sprendimą dėl Venecijos laureatų galėjo paveikti "interesų konfliktas".

Q.Tarantino tiesiai atmetė įtarimus favoritizmu: "Visai nesirengiau leisti, kad tokie dalykai mane paveiktų... Ketinau tiesiogiai reaguoti į filmą".

"Sofia nepažįsta šių kitų (žiuri) žmonių ir laimėjo garbingai ir aiškiai, per absoliučiai vienbalsį balsavimą", - pridūrė jis.

Filme "Kažkur" Stephenas Dorffas vaidina Holivudo žvaigždę, kurios tuštoką gyvenimą praturtina Elle Fanning vaidinamos dukters atvykimas. Beveik visas filmo veiksmas vyksta viešbučiuose, daugiausia -"Chateau Marmont" Los Andžele.

Režisieriaus Franciso Fordo Coppolos duktė ir "Oskaro" už "Pasiklydę vertime" scenarijų laureatė naująjį filmą iš dalies grindė asmenine patirtimi. Būdama maža mergaitė ji su savo garsiuoju tėvu keliaudavo iš vieno viešbučio į kitą.

"Ačiū mano Tėčiui už tai, kad mokė mane", - per apdovanojimų įteikimo ceremoniją sakė ji.

Iš viso konkursinėje programoje buvo parodyti 24 filmai. Geriausiam režisieriui skiriamas "Sidabro liūtas" atiteko ispanui Alexui de la Iglesiai, pristačiusiam juodąją komediją "Liūdnojo trimito baladės" (Balada triste de trompeta) apie meilės trikampį cirke.

44 metų A.de la Iglesia taip pat laimėjo geriausio scenarijaus apdovanojimą.

Pasak kūrėjo, ši juosta buvo bandymas "išvaryti" neslopstantį Ispanijos pilietinio karo skausmą.

A.de la Iglesia, kurio 1995-ųjų siaubo komedija "Žvėries diena" (El dia de la Bestia) jo tėvynėje pelnė kultinio filmo statusą, pridūrė: "Tai meilės istorija, beprotiška, negailestinga, laukinė meilė. Troškimas ir keršto ieškojimas veda prie tos meilės objekto sunaikinimo".

Jerzy Skolimowskio filmas "Būtina žmogžudystė" (Essential Killing) apie Afganistane sučiuptą Talibano kovotoją amerikietį, kuris atgabenamas tardyti į Lenkiją ir pabėga į sniegu apklotus kalnus, laimėjo specialų žiuri prizą ir geriausio aktoriaus apdovanojimą Vincentui Gallo.

V.Gallo, kuris filme neištaria nė vieno žodžio ir kuriam Venecijoje pavyko išvengti paparacų - dėvint veidą slepiantį pošalmį, į sceną atsiimti apdovanojimo nelipo.

"Vincentai, nagi, ar jūs čia?" - vietoje jo atsiimdamas premiją klausė lenkų režisierius J.Skolimowskis.

Geriausia aktore buvo paskelbta graikė Ariana Lebed, suvaidinusi graikų režisierės Atinos Rachel Cangari eksperimentiniame filme "Atenbergas" (Attenberg).

Aleksejaus Fedorčenkos iš Rusijos filmas "Avižiniai dribsniai" (Ovsianki) gavo tarptautinės kino spaudos federacijos (FIPRESCI) premiją.

Be to, A.Fedorčenkai atiteko Nazareno Taddei premija, įsteigta 2007 metais minint šio italų režisieriaus, mokslininko ir pamokslininko mirties metines, taip pat - prizas už geriausią operatoriaus darbą.

"Aš neabejoju, kad Michailas Kričmanas - vienas geriausių operatorių pasaulyje", - sakė A.Fedorčenka, priimdamas premiją už savo operatoriaus darbą iš Ingeborgos Dapkūnaitės rankų.

"Avižiniai dribsniai" - rašytojo iš Kazanės Deniso Osokino apysakos ekranizacija, pasakojimas apie dviejų išnykstančios šiaurės tautos - merių - atstovų, popieriaus kombinato direktoriaus ir fotografo, kurie šimtus kilometrų veža mirusią direktoriaus žmoną palaidoti pagal pagoniškas apeigas šventame ežere, kelionę.

Filmas išsiskiria neįprasta Rusijos kinui atvira erotika.

A.Fedorčenka sakė, kad viena svarbiausių filmo temų - "nepakankamas mylėjimas". Šis žmonių tarpusavio santykių aspektas, režisieriaus nuomone, yra nūdienos pasaulio problema, bet kinematografas skiria jai mažai dėmesio.

Darreno Aronofsky "Juodoji gulbė" (Black Swan) buvo apdovanota Marcello Mastroianni apdovanojimu, skiriamu geriausiam jaunam aktoriui ar aktorei. Šį apdovanojimą filmui pelnė 27 metų Mila Kunis, suvaidinusi dviveidišką abicingos, bet psichologiškai kenčiančios Natalie Portman herolės primabelerinos draugę.

Iš viso šiemetiniame, jau 67-ajame Venecijos kino festivalyje įvyko 79 pasaulinės pilnametražių filmų iš 34 valstybių premjeros. Festivalio biudžetas buvo 12 mln. eurų, kurių 7 skyrė Italijos vyriausybė.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją