Daugelis Lietuvos savivaldybių jau išreiškė pageidavimus rengti „Sidabrinės gervės“ kino naktis po atviru dangumi ir kitąmet.

Vasaros kino festivalį „Sidabrinės gervės naktys“ vainikuos baigiamasis renginys Vilniuje. Jis įvyks penktadienį, 20 val., S. Moniuškos skvere prie šv. Kotrynos bažnyčios. Čia bus parodytas trumpametražis dokumentinis filmas "Upė" (režisieriai Julija ir Rimantas Gruodžiai), trumpametražis vaidybinis filmas "Lernavan" (režisierius Marat Sargsyan) ir pilnametražis vaidybinis filmas "Atsisveikinimas" (režisierius Tomas Donela). Festivalio uždarymo vakare dalyvaus populiarūs aktoriai, Lietuvių kino akademijos steigėjai, kiti šalies kino industrijos atstovai.

Birželio 5-ąją lietuviško kino kelionė prasidėjo Šakių rajone, o rugpjūčio 28-ąją pasibaigė Biržuose. Iš viso buvo parodyta 12 šiuolaikinių lietuviškų filmų: 3 pilnametražiai vaidybiniai, 4 trumpametražiai vaidybiniai ir 5 dokumentiniai. Juos per vasarą pasižiūrėjo per 20 tūkstančių žmonių, vidutiniškai – po 900 kiekvienoje festivalio stotelių.

Provincijoje tokių renginių ypač reta, todėl visur, kur benuvykdavo festivalis, lydimas šalies kino kūrėjų, garsių aktorių, tai tapdavo ypatinga miesto švente. „Sidabrinės gervės naktys“ leido aiškiai pamatyti, koks reikalingas ir geidžiamas yra lietuviškas kinas.

„Idėja keliauti su „Sidabrinės gervės naktimis“ kilo pačiais pirmais metais organizuojant pačius pirmuosius „Sidabrinės gervės“ kino apdovanojimus. Jutome, kaip svarbu ir reikalinga yra supažindinti Lietuvos žmones su kinu, kuris apdovanojamas „Sidabrinės gervės“ statulėle. Labai džiaugiuosi, kad lietuviškas kinas iš tiesų atgimsta ir traukia žiūrovą. Šį penktadienį vilniečiai galės pasižiūrėti tris filmus bei susipažinti su šių filmų kūrėjais. Kitais metais žadame tokius pačius jaukius kino seansus po žvaigždėmis,“ – kalbėjo oficiali LiKA renginių organizatorė Agnė Armoškaitė–Šemberienė.

„Festivalio „Sidabrinės gervės naktys“ renginiai buvo labai sėkmingi. Esame dėkingi visoms savivaldybėms ir kultūros centrams už tai, kad mums padėjo organizuoti kino vakarus savo miestuose. Visur sutikome savanorių, geros valios žmonių, kurie taip pat mielai prisidėjo organizuojant renginius. Su daugeliu merų jau esame aptarę galimybę šį vasaros festivalį padaryti kasmetiniu, - sakė LiKA direktorė Lina Buzelytė. - Kartu su mumis važiavę žinomi aktoriai ir šiuolaikinio kino kūrėjai labai papuošė festivalį ir jį pavertė švente tiek žiūrovams, tiek mus priėmusiems žmonėms. Vasara buvo nuostabi savo vakarais, nes tik dviejuose iš 22 maršruto taškų mums teko slėptis nuo vėjo ir lietaus kultūros centruose. Paprastai viskas vykdavo po atviru dangumi, žiūrovai susirinkdavo su savo pledais, termosais, atvykdavo šeimomis, įsitaisydavo priešais ekraną ir puikiai leisdavo laiką. Savivaldybių iniciatyva neretai auditorija būdavo vaišinama gira, žolelių arbata, įvairiausiomis sriubomis, netgi buvo verdami cepelinai ar pagal senuosius regiono receptus kepami ekologiniai blynai... Tai buvo nepaprastai bendruomeniška ir šilta. Todėl aš įsitikinusi, kad kitais metais „Sidabrinė gervė“ vėl turėtų skristi per Lietuvą.“

LiKA organizavo šį vasaros kino festivalį, siekdama plėsti lietuviško kino sklaidą, supažindinant žiūrovą ne tik su geriausiais šių laikų lietuviškais filmais, bet ir su kinematografais, aktoriais, režisieriais, prodiuseriais, dirbančiais kino srityje.

„Siekiame plėsti lietuviško kino žiūrovų auditoriją ir pristatyti aktyvią Lietuvių kino akademijos veiklą. Tai edukacinis projektas, kuris neabejotinai didina lietuviško kino žinomumą bei žiūrimumą Lietuvoje“, - kalbėjo L. Buzelytė.

“Sidabrinės gervės naktų” projektas pasirodė patrauklus ir aktorių gildijai, - jos atstovai aukojo savo savaitgalius ir, nereikalaudami jokio užmokesčio, lydėjo “Sidabrinę gervę” per Lietuvą. Su šiuolaikinių filmų karavanu ne vieną provincijos miestą, kuriame nė nebelikę kino teatrų, aplankęs aktorius Kęstutis Jakštas mėgo stebėti susirinkusiųjų reakciją į vieną ar kitą juostą. “Žmonėms buvo įdomu, jiems patinka lietuviškas kinas, net jei kai kurie iš rodomų filmų – sudėtingi, tarsi labiau orientuoti ne į atsitiktinį, o tam tikrą žiūrovą”, - pastebėjo jis.

„Kalbos nėra - labai gerai, kad „Sidabrinės gervės naktys“ vyksta, džiugu. Žmonės juk pasiilgsta tokių atrakcijų“, - kolegai antrino aktorius Sigitas Račkys.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją