2008 metais šio festivalio laurai atiteko D.Aronofsky filmui "Imtynininkas" (The Wrestler), kuriame pagrindinį vaidmenį sukūrė Holivudo žvaigždė Mickey Rourke’as.

Šįkart amerikiečio režisieriaus dėmesys nukrypo į įnirtingos konkurencijos krečiamą Niujorko baleto pasaulį, o jo naujoji kino juosta kovos dėl prestižinio "Auksinio liūto" apdovanojimo.

Šiemet festivalio, dar vadinamo Mostra, konkursinėje programoje bus parodyti 24 filmai. Neseniai buvo paskelbta, kad joje dalyvaus lenkų režisieriaus Jerzy Skolimowskio filmas "Būtina žmogžudystė" (Essential Killing) apie amerikiečių sučiuptą Talibano kovotoją, kuris atgabenamas tardyti į Europą.

Sekmadienį žadama staigmena, kai bus paskelbtas dar vienas konkurso dalyvis.

Festivalio atidaryme trečiadienį nedalyvaus iškilus Irano kino kūrėjas Jafaras Panahi , kuris negalės atvykti į Venecijoje vyksiančią savo trumpo filmo "Akordeonas" "The Accordion" peržiūrą.

Irano valdžia nesutiko grąžinti J.Panahi paso, kuris buvo paimtas prieš devynis mėnesius. Režisierius praleido už grotų tris mėnesius, kai kovą buvo suimtas dėl filmo, kuriame vaizduojami įvykiai po Irane pernai birželį vykusių ginčijamų prezidento rinkimų.

J.Panahi filmas "Ratas" (Dayereh), kuriame kritikuojama moterų padėtis Irane, 2000 metais pelnė "Auksinį liūtą".

Šiemet Venecijoje įvyks 34 šalyse sukurtų 79 pilnametražių filmų pasaulinės premjeros. Festivalyje pirmąkart dalyvaus Dominikos Respublika su filmu apie kaimyninį Haitį.

Festivali žiuri vadovaus kino grandas Quentinas Tarantino. Jos nariais taip pat taps prancūzų režisierius Arnaud Desplechinas, meksikietis kino kūrėjas Guillermo Arriaga ir italas Gabriele Salvatoresas.

Žiuri paskirs "Auksinį liūtą" geriausiam festivalio filmui, o geriausiam aktoriui ir aktorei bus įteiktos Volpi taurės. Taip pat bus paskirtas specialus žiuri prizas ir kiti apdovanojimai.

67-oji Mostra tęs 1932 metais pradėtą tradiciją lagūnos salose įsikūrusiame Italijos mieste. Šiemet Venecijos festivaliui organizuoti bus išleista 12 mln. eurų (41,4 mln. litų), iš kurių septynis milijonus skyrė Italijos vyriausybė.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją