Pasak pranešimo, idėja sukurti šį vaikišką vaidybinį filmą režisieriui Vytautui V.Landsbergiui gimė, rašant pasakų knygas vaikams.

"Jonukas ir Grytutė" - antrasis lietuviškas vaidybinis kino filmas visai šeimai per Nepriklausomybės dešimtmetį, po nostalgiškos Romo Lileikio juostos "Aš esu".

Filme vaidina Lietuvos teatro ir kino žvaigždės - Algimantas Masiulis, Dalia Michelevičiūtė, Valentinas Masalskis ir daugelis kitų.

Pasak filmo režisieriaus Vytauto V.Landsbergio, jis nuo ankstyvos vaikystės iki šiol gerai prisimenąs brolių Grimų pasaką "Jonukas ir Grytutė", o ypač tą šiurpią pasakos vietą, kai tėvas savo vaikus palieka vienus miške, o pats, pririšęs prie sauso medžio pliauską, pasišalina. Paskui vaikai, palikti likimo valiai, patenka į nagus raganai, kuri bando juos "atšerti", ketindama vėliau suvalgyti.

Rašydamas scenarijų, režisierius neatsitiktinai pasirinko būtent šią pasaką. V.V.Landsbergiui pasirodė, jog pagrindinės pasakos temos aktualios išliko ir dabar, tiktai įgijo dar drastiškesnes formas.

"Vaikai, augantys kaip pamestinukai, nemylimi ne tik pamočių, bet dažnai ir tėvų, vaikai, tapę sekso, organų transplantacijos ar net nelegalaus kontrabandinio įsivaikinimo prekėmis - štai ta realybė, į kurią 21 amžiuje įžengia tėvų pamesti Jonukas ir Grytutė", - teigia filmo režisierius.

Pasak pranešimo, naujieji Vytauto V.Landsbergio filmo "Jonukas ir Grytutė" personažai, kuriuos vaidina jaunieji aktoriai Dominykas Gružinskas ir Diana Vrubliauskaitė, nedaug teprimena brolių Grimų laikų našlaitėlius, išvaromus į mišką piktosios pamotės ir silpnavalio tėvo.

Dabartinėje pasakos versijoje jų tėvas - restorano dainininkas (aktorius Sigitas Jakubauskas), pamotė - restorano padavėja ir slapto, nelegalia vaikų prekyba užsiimančio internato direktorė (aktorė Dalia Michelevičiūtė).

Filmas sukurtas iš vaikiškų žaidimų, anekdotų, išdykavimų ir slogaus sapno, kuris prasideda nuo tėvų barnių. Ir štai vieną kartą mama, po tokio barnio išėjusi į parduotuvę parnešti pieno, paslaptingai prapuola.

Nuo tos akimirkos visas Jonuko ir Grytutės gyvenimas pavirsta keistu košmaru. Laimė, kad niūriam, absurdiškam sapnui pasibaigus, viskas grįžta į tą pačią filmo pradžios būseną, kuri buvo prieš mamai dingstant. Tai tarsi ženklas, kad kažką suvokus, apgailėjus ir pakeitus savo gyvenime, galima pakeisti ir savo likimą, netgi sugrįžtant į "buvusį laiką".

Filme yra dar vienas personažas - Algimanto Masiulio vaidinamas senelis, kurio originalioje pasakos versijoje nebuvo. Jis - nežinia kur prapuolusios mamos tėvas - užtikrinantis vaikų globą ir meilę.

Neveltui mafija (aktoriai Valentinas Masalskis, Vaidotas Martinaitis ir Darius Miniotas), siekdama destrukcijos ir chaoso, pirmiausiai senelį ir išveža į beprotnamį. Čia senelis pavirsta Ikaru ir išskrenda į rojaus sodą gelbėti vaikų bei jų motinos.

Pragaras, skaistykla ir rojus - tai trys dvasinio pažinimo pakopos, per kurias teks perkopti šio filmo-sapno herojams.

Autorių manymu, šis filmas skirtas visai šeimai, norinčiai ne tik atsipalaiduoti, pasijuokti, bet ir pajusti baugų perspėjantį niekam nebereikalingo vaiko pasaulėlį, kuris tampa toks pažeidžiamas, "piktosioms jėgoms išardžius pagrindinį gamtos ir Dievo tvarinį - šeimą".

"Jonuko ir Grytutės" žanras įvardijamas kaip "kažkas tarp detektyvo, melodramos, komedijos, siaubo filmo ir pasakos".

Filmo scenarijų kūrė pats režisierius, antrasis "Jonuko ir Grytutės" režisierius - Marius Ivaškevičius, filmo dailininkas - Rimas Olšauskas, operatorius - Audrius Kemežys.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją