39 metų Apichatpongas Weerasethakulas prestižinę "Auksinę palmės šakelę" gavo už mistinį pasakojimą apie paskutines vyro, mirštančio nuo inkstų nepakankamumo, gyvenimo dienas, kai jo slaugyti grįžta jo mirusios žmonos vėlė, o seniai prarastas sūnus pareina namo beždžionę primenančios džiunglių dvasios pavidalu.

"Norėčiau padėkoti visoms Tailando dvasioms ir šmėkloms, kurios suteikė man galimybę būti čia", - sakė jis pasiimdamas apdovanojimą iš amerikiečių režisieriaus Timo Burtono, kuris šiemet vadovavo devynių narių žiuri.

Antrasis pagal svarbą Kanų Didysis žiuri prizas atiteko prancūzo Xavier Beauvois juostai "Apie žmones ir dievus" (Des Hommes et des Dieux), pasakojančiai apie vienuolius, praėjusiame dešimtmetyje atsidūrusius Alžyro pilietinio karo tarp islamistų ir vyriausybės sukūryje.

Ši istorija, pagrįsta tikrais 1996 metų įvykiais apie septynių prancūzų trapistų pagrobimą ir nukirsdinimą, iki ašarų sukrėtė Kanų auditoriją ir šeštadienį taip pat pelnė nelabai žinomam 43 metų prancūzų kino kūrėjui festivalio ekumeninio žiuri prizą už darbą, skatinantį religinį supratimą.

Drama juostoje "Apie žmones ir dievus" sukasi apie Tibiherine įsikūrusius vienuolius, kurie sprendžia moralinę problemą, ar reikia bėgti didėjant grėsmei, ar pasilikti ir toliau padėti vietos žmonėms.
Filmas taip pat paliečia opius prancūzų istorijos Šiaurės Afrikoje puslapius: vienas juostos veikėjas alžyrietis dėl socialinių problemų, kurie tapo islamistinio ekstremizmo priežastimi, tiesiai kaltina buvusius kolonistus.

"Mūsų egoistinėje visuomenėje retai pasitaiko žmonių, kurie rūpinasi kitais, kurie paiso kitų religijos", - spaudos konferencijoje sakė X.Beauvois.

Čado režisieriaus Mahamato-Saleho Harouno juosta apie jo šalį krečiantį pilietinį karą "Šaukiantis žmogus" (Un homme qui crie) buvo apdovanota trečiu pagal svarbą apdovanojimu - žiuri prizu.

Šiame atšiauriame filme pasakojama apie skaudžius padarinius, kurie užgriūna baseino prižiūrėtoju dirbantį buvusį plaukimo čempioną, kai pasikeitus savininkams jis savo darbą yra priverstas perleisti sūnui.
"Atvykau iš šalies, kur mažai kas egzistuoja, - atsiimdamas prizą sakė 49 metų režisierius. - Šiame dykumos kontekste išmokau vieną dalyką: filmus reikia kurti taip pat kaip ruošti maistą žmonėms, kuriuos jūs mylite".

Geriausio režisieriaus titulas šiais metais Kanuose atiteko 45 metų prancūzui Mathieu Amalricui, kuris sukūrė nuotaikingą burleskinį filmą "Turnė" (Tournee) apie krūtiningų amerikiečių striptizo šokėjų trupę, gastroliuojančią po Prancūzijos pajūrio miestus.

Peroksidiniais plaukais ir dirbtinėmis blakstienomis besipuikuojančios Dirty Martini, Mimi Le Meaux ir kitos šios juostos žvaigždės į Prancūziją atvyko galvodamos, kad turės padėti pasirengti M.Amalrico aktorėms, bet sužinojo, kad jis nori jas pačias paversti žvaigždėmis.

Savo filme trupės vadybininką vaidinantis M.Amalricas, kuris tarptautiniu mastu geriausiai yra žinomas kaip filmo apie Džeimsą Bondą "Paguodos kvantas" (Quantum of Solace) piktadarys, penkias juostoje vaidinusias striptizo šokėjas pakvietė į sceną, kai jam buvo teikiamas apdovanojimas.

Apdovanojimas už scenarijų atiteko Pietų Korėjos režisieriaus Lee Chang-dongo (Li Čang-dongo) juostai "Poezija" (Shi). Šiame filme vaizduojama eilėraštį rašanti senelė, kuriai prasideda Alcheimerio liga ir kuri kamuojasi dėl rūpesčių keliančio vaikaičio.

Prancūzų aktorė Juliette Binoche geriausios aktorės apdovanojimą gavo už gyvenimu nepatenkintos prekiautojos meno kūriniais vaidmenį Irano metro Abbaso Kiarostami filme "Patvirtinta kopija" (Copie Conforme).

Šioje kriptinėje juostoje ji kuria galerijos savininkės, flirtuojančios su anglų romanistu, vaidmenį.

Atsiimdama apdovanojimą 46 metų J.Binoche padėkojo A.Kiarostami ir tramdydama ašaras pareiškė: "Tai, ką jauti (stovėdamas) už tave mylinčios kameros, yra pats didžiausias stebuklas".

Ji taip pat iškėlė užrašą su Irano režisieriaus Jafaro Panahi, kuris šiuo metu kali Teherano kalėjime, pavarde.

"Viliuosi, kad jis bus čia kitais metais, - sakė J.Binoche. - Sunku būti menininkui ir intelektualui, ir šaliai reikia tavęs".

Ispanų aktorius Javieras Bardemas ir jo kolega iš Italijos Elio Germano pasidalijo geriausio aktoriaus apdovanojimą.

41 metų J.Bardemas buvo pagerbtas už mirštančio tėvo vertelgos vaidmenį meksikiečių kūrėjo Alejandro Gonzalezo Inarritu filme "Biutiful", o 29 metų E.Germano pripažinimo nusipelnė už darbą italų režisieriaus Daniele Luchetti dramoje "Mūsų gyvenimas" (La Nostra Vita), kurioje pasakojama apie Romos darbininkų rajone gyvenantį našlį ir tris jo sūnus.

J.Bardemas atsiimdamas apdovanojimą kreipėsi į salėje sėdinčią aktorę Penelope Cruz (Penelopę Krus) ir pareiškė, kad nori prizu pasidalyti su "mano meile Penelope, kurią aš taip myliu ir kuriai esu taip daug skolingas".

E.Germano savo ruožtu sakė, kad "dedikuoju šį filmą Italijai ir italams, kurie daro viską, ką gali, kad jų šalis taptų geresnė vieta" nei tokia, kokia ji yra valdant dabartiniams lyderiams.

Festivalio apdovanojimas už geriausią debiutą "Auksinė kamera" (Camera d'Or) atiteko Australijoje gimusio ir į Meksiką persikėlusio Michaelo Rowe filmui "Keliamieji metai" (Leap Year).

Ši kamerinė juostoje, kurios veiksmas vyksta viename Meksikos sostinės kambaryje ir kurioje veikia vos trys kalbantys veikėjai, analizuojama vienatvė atmiešta rizikingu seksu.

Pietų Korėjos režisieriaus Hong Sang-soo drama "Ha Ha Ha", kuri baigiasi skardžiu juoku ir kuri pasakoja apie alkoholio pažadintus kino kūrėjo prisiminimus, gavo pagrindinį Kanų kino festivalio antrosios programos "Kitoks žvilgsnis" ("Un Certain Regard") apdovanojimą.

Be "Alisos stebuklų šalyje" (Alice in Wonderland) režisieriaus T.Burtono, laimėtojus rinkusiai komisijai dar priklausė anglų aktorė Kate Beckinsale ir jos kolega puertorikietis Benicio Del Toro, taip pat indų režisierius Shekharas Kapuras.

Pernai Kanų "Auksine palmės šakele" buvo apdovanotas Austrijos kino kūrėjo Michaelio Haneke filmas "Balta juosta" (Das weisse Band) - šiurpus pasakojimas apie protestantišką šiaurinės Vokietijos miestelį Pirmojo pasaulio karo išvakarėse.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją