Tuo tarpu Kanų festivalio žiuri nariai, vadovaujami režisieriaus Timo Burtono, įgėlė Iranui - per atidarymo ceremoniją Kanų festivalių ir kongresų rūmuose jie simboliškai paliko vieną tuščią kėdę kalinamam iraniečiui kino kūrėjui Jafarui Panahi. J.Panahi, kuris buvo pakviestas dalyvauti šio festivalio žiuri, nuo kovo yra laikomas liūdnai pagarsėjusiame Evino kalėjime Teherane - kaip pranešama, dėl kurto filmo apie pernai vykusius ginčijamus Irano prezidento rinkimus.

Tačiau į 12 dienų vyksiančią kino fiestą šiame Prancūzijos Viduržemio pajūrio kurorte atvyko daug kitų garsenybių, tarp jų Seanas Pennas, Mickas Jaggeris, Naomi Watts, Woody Allenas ir Jeanas Lucas Godardas.

"Kanai - tai didelė vilionė, didelis šėlsmas. Pasaulyje nėra nieko panašaus, netgi "Oskarų" teikimas negali prilygti", - sakė britė aktorė Helen Mirren, kuri vilkėjo vieną petį dengiančią juodą suknelę ir segėjo puošnius deimantinius auskarus.

Tūkstančiai žvaigždžių gerbėjų šūksniais sveikino Evą Longorią, Bolivudo gražuolę Aishwaryą Rai-Bachchan, Salmą Hayek ir kitas garsenybes, atvykusias į "Robino Hudo" peržiūrą, tačiau pats šio filmo režisierius negalėjo atvykti į Kanus dėl kelio traumos.

R. Crowe per anksčiau trečiadienį vykusią spaudos konferenciją užsiminė, kad gali būti kuriamas "Robino Hudo" tęsinys. Jis nurodė, kad konkrečių planų dar nėra, tačiau jeigu jo būtų paprašyta dar kartą nusifilmuoti šiame vaidmenyje - "nuostabu, taip ir padarykime".

R. Scotto filmo žvaigždė sakė nepabūgęs imtis garsiojo anglų lankininko, kuris grobė iš turtuolių ir dalijo vargšams, vaidmens, nors anksčiau jį jau yra atlikęs kiti garsūs aktoriai, tokie kaip Errolas Flynnas ir Kevinas Costneris.

Naujajame filme pateikiama nauja Robino Hudo istorijos versija: būsimasis plėšikų vadas vaizduojamas kaip atgailaujantis karys, grįžtantis iš Kryžiaus žygio Palestinoje ir mėginantis apginti susiskaldžiusią Angliją nuo besiveržiančių prancūzų.

"Robino širdis paprasta: jam skaudu dėl kitų žmonių bereikalingų kančių, - sakė R. Crowe. - Manau, tai yra šimtmečių senumo mąstymo procesas".
C. Blanchett pajuokavo, kad "visada labiau norėjau būti Robinu Hudu, o ne panele Mariana, tačiau tas vaidmuo jau buvo užimtas".

Be "Robino Hudo", kuris rodomi festivalio nekonkursinėje programoje, dėl pagrindinių Kanų apdovanojimų varžysis daugiausia nekomercinio ir nepriklausomo kino kūrėjai, tokie kaip iranietis režisierius Abbasas Kiarostami ir britas Kenas Loachas.

K. Loachas, kuris 2006 metais pelnė Kanų "Auksinę palmės šakelę", tik pirmadienį nusprendė dalyvausiantis šių metų festivalyje su filmu "Airių kelias" („Route Irish“) apie apsaugos kontraktininkus, dalyvavusius Irako kare.

Šiame Kanų festivalio konkursinėje programoje dalyvaus tik vienas JAV filmas - "Sąžiningas žaidimas", sukurtas režisieriaus Dougo Limano, kurį išgarsino kino juosta "Bornas: sunaikinta tapatybė" („The Bourne Identity“). Jo naujajame darbe atskleidžiamos ankstesnės JAV vyriausybės pastangos apjuodinti Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) agentę Valerie Plame, susijusią su vienu skandalu dėl Irako karo.

Nekonkursinėje programoje taip pat bus rodomas amerikiečio Charleso Fergusono dokumentinis filmas "Vidaus darbas" („Inside Job“) apie pastarąją pasaulinę finansų krizę. Šis režisierius išgarsėjo 2007 metais, sukūręs filmą "Nematyti galo" („No End In Sight“), kritikuojantį JAV pajėgų įvykdytą Irako okupaciją.

Festivalyje, kuriame dalyvauja nemažai kino kūrėjų iš Azijos, Afrikos ir Rytų Europos, taip pat bus parodyta kai kurių kitų itin aktualias temas nagrinėjančių filmų. Vienas iš jų - Oliverio Stone'o filmas "Volstritas: pinigai nesnaudžia" („Wall Street - Money Never Sleeps“), kuriame aktorius Michaelas Douglasas dar kartą suvaidino godų investuotoją Gordoną Geką. Ši kino juosta yra O. Stone'o 1987 metais sukurto filmo "Volstritas" („Wall Street“) tęsinys.

Tuo tarpu šveicarų režisieriaus Jeano Stephane'o Brono dokumentiniame filme "Klivlandas prieš Volstritą" („Cleveland vs. Wall Street“) pateikiama JAV didesnės rizikos būsto paskolų krizės aukų akistatą su bankininkais ir nekilnojamojo turto pardavėjais išgalvotoje "byloje".

63-ajame Kanų kino festivalyje dalyvaus apie 10 tūkst. kino pramonės atstovų, 4,5 tūkst. žurnalistų ir tūkstančiai kino bei garsenybių gerbėjų. Šis festivalis, kuriame persipina komercija, žavesys ir menas, yra vienas iš didžiausią prestižą turinčių kino pasaulio renginių.

Iš Islandijos pasklidusių vulkaninių pelenų debesis, galėjęs sutrukdyti kai kuriems šio festivalio dalyviams atskristi į kaimyninį Nicos oro uostą, iki antradienio išsisklaidė.

Kanai taip pat atrodė atsigavę po praeitą savaitę praslinkusios smarkios audros, kuri smarkiai nuniokojo jūros krantinę.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją