Tai pirmas kartas nuo 1978 metų, kai Kanuose prestižiškiausias apdovanojimas atiteko italų filmui, ir N.Moretti lipdamas į sceną atsiimti apdovanojimo pergalingai kėlė abi rankas.

Kitas Kanų laureatas yra austrų režisieriaus Michaelio Haneke (Michaelio Hanekės) prieštaringai vertinamas filmas apie vuajerizmą ir mazochizmą "Pianistė" (La Pianiste), kuriam atiteko trys apdovanojimai, tarp jų - geriausios aktorės apdovanojimas Isabelle Huppert (Izabel Hiuper).

Tuo tarpu du didelio biudžeto konkursiniai Holivudo filmai "Šrekas" (Shrek) ir "Mulen Ružas" (Moulin Rouge) 12 dienų trukusio festivalio pabaigoje liko be nieko.

Tačiau Kanai pagerbė du nepriklausomus JAV režisierius - geriausio režisieriaus apdovanojimą pasidalijo Joelis Coenas (Džoelis Koenas), pastatęs "Žmogų, kurio čia nebuvo" (The Man Who Wasn't There), ir Davidas Lynchas (Deividas Linčas), atvežęs "Malholendo kelią" (Mulholland Drive).

Žiuri pirmininkė, norvegų aktorė ir režisierė Liv Ullmann (Liv Ulman), per festivalio uždarymo ceremoniją sakė, kad išrinkti nugalėtojus buvo labai sunku ir kad žiuri narių nuomonės skyrėsi dėl daugelio dalykų.

Praėjusią savaitę pademonstruotą "Sūnaus kambarį" žiūrovai įvertino ovacijomis; geriausiu iš 23 konkursinių filmų jį išrinko ir laikraščiams rašantys kritikai.

Tačiau pats N.Moretti niekada negalvojo, kad būtinai laimės. "Publikos ir žiuri skoniai dažnai nesutampa, todėl žmonių tvirtinimai, kad aš esu favoritas, manęs nenuramino", - sakė jis žurnalistams.

Festivalio žiuri įteikė tik aštuonis pagrindinius apdovanojimus ir "Pianistė" yra vienintelis filmas, kuriam jų atiteko daugiau nei vienas.

Be minėto apdovanojimo prancūzei I.Huppert, geriausio aktoriaus apdovanojimas atiteko jos tėvynainiui ir filmo partneriui Benoit Magimeliui (Benua Mažimeliui), o pats M.Haneke gavo Didįjį prizą - antrąjį pagal svarbą Kanų apdovanojimą.

I.Huppert įspūdingai suvaidino šaltą, nuslopinto seksualumo mokytoją, o jaunatviškasis B.Magimelis įkūnijo jos mokinį, nusprendusį ją suvedžioti.

"Yra filmų, kurie baugina. Galvoji, kad jie iš tavęs atims viską, tačiau jie viską duoda", - atsiimdama apdovanojimą sakė I.Huppert. "Dėkoju Bachui, Schubertui (Šubertui) ir Mozartui (Mocartui)", - pridūrė ji.

I.Huppert buvo aiški pretendentė į geriausios aktorės apdovanojimą, tačiau geriausiu aktoriumi, manyta, turėjo tapti Holivudo žvaigždė Jackas Nicholsonas (Džekas Nikolsonas), puikiai suvaidinęs pensijon išėjusį detektyvą Seano Penno (Šono Peno) trileryje "Įžadas" (The Pledge).

Nors amerikiečiams tikrai nepasisekė, dar labiau nusivilti teko Azijos kino kūrėjams.

Į konkursinę festivalio programą buvo įtraukti penki Azijos filmai ir dėl gero pasirodymo ankstesniais metais azijiečiai nemažai tikėjosi. Tačiau jiems atiteko tik vienas, techninių pasiekimų apdovanojimas, kuris buvo įteiktas Du Tuu-Chih (Du Tuči) už Taivano filmų "Tūkstantmečio mamba" (Millennium Mambo) ir "Kuri ten dabar valanda?" (Ni Nei Pien Chi Tien) įgarsinimą.

"Sūnaus kambarys" yra ketvirtasis N.Moretti filmas per jo 30 metų karjerą, nominuotas "Auksinei palmės šakelei". Ji jam vos neatiteko 1994-aisiais, kai Kanuose už komediją "Brangus dienorašti" (Dear Diary) jis buvo pripažintas geriausiu režisieriumi.

Šiemetinis N.Moretti filmas apie tvirtą viduriniosios klasės šeimą, mėginančią ištverti sūnaus netektį, yra subtilus ir nenusirita iki pigių sentimentų. Pats N.Moretti šiame autobiografiniais motyvais paremtame kino pasakojime vaidiną tėvą, o jo žmona aktorė Laura Morante (Laura Morantė) - motiną.

"Man dažnai sakydavo, kad šis filmas yra posūkis mano karjeroje, nes jo herojai yra labiau subrendę. Galbūt man jau nebeįdomios karikatūros", - anksčiau šią savaitę spaudos konferencijoje sakė režisierius.