Kopenhagos kino festivalis „CPH PIX“ yra tarptautinis vaidybinių filmų festivalis, orientuotas į plačiąją auditoriją ir jo tikslas – žiūrovams pristatyti geriausią kiną iš viso pasaulio: originalius, provokuojančius, žaismingus, aštrius ir prieštaringus filmus, kurių negalima rasti eilinių kino teatrų filmų programose. Solidžią originalių filmų programą festivalis praturtina ryškiais tarptautiniais renginiais bei aukšto meninio lygio konkursine filmų programa.

Šių metų balandžio 15-25 dienomis vyksiančio festivalio meniu – 25 kino programos, kuriose žiūrovai galės pasirinkti tarp daugiau kaip 170 filmų iš viso pasaulio. O festivalį „CPH PIX 2010“ atidarys prancūzų režisieriaus Joann‘o Sfar‘o filmo „Serge Gainsbourg, vie héroïque“ premjera. Tai portretinis filmas apie legendinį prancūzų menininką, kultinę asmenybę, provokatorių, dainininką, rašytoją, aktorių ir režisierių Serge Gainsbourg‘ą, kurio garbei festivalis paskyrė dar ir atskirą filmų seriją.

„CPH PIX“ festivalio dėmesio centre - nauji talentai, naujos idėjos, naujos tendencijos ir meninė drąsa - tiek festivalio filmų programoje, tiek festivalio bendrų projektų su kitais meno žanrais programoje. Todėl festivalis yra įsteigęs naujiems talentams skirtą 50 000 Eurų dydžio piniginį prizą ”New Talent Grand PIX”, kuris kasmet skiriamas vienam talentingam užsienio režisieriui ar režisierei.

Š. Barto filmas “Eurazijos aborigenas“ pasakoja apie per visą žemyną nuo persekiojimo bėgantį nusikaltėlį, kurio nelinksma ir pavojinga odisėja implikuoja tokią pat ateitį. Gyvenimas trumpas ir didesnė jo dalis jau nugyventa, – taip mano nusivylęs pagrindinis veikėjas Š. Barto filme „Eurazijos aborigenas“. Keliaudamas tarp Prancūzijos ir Lietuvos, jis gyvena iš narkotikų prekybos, blaškosi tarp dviejų moterų ir, kamuojamas įvairių kitų abejonių, grimzta neapibrėžtoje netikrumo būsenoje. Stengdamasis suvaldyti situaciją, jis bando sunaikinti stambų mafijos bosą; nepavykus to padaryti, jis priverstas bėgti per šaltą Rytų Europą, tikėdamasis rasti prieglobstį Prancūzijoje. Šiame filme pagrindinį vaidmenį atlieka pats Bartas. Su ryškiu fatalizmu piešiamas žiaurus paveikslas, kuriame vaizduojama, kaip praranda savo prasmę ribos, – tiek fizinės, tiek moralinės, – XXI amžiaus pradžioje. Sugaunamas niekieno žemėje, ir pabėgti neįmanoma; filme „Eurazijos aborigenas“ vystoma kriminalinė intriga ir kartu keliami svarbūs klausimai apie moralę ir pasekmes, – tuo šis filmas primena ir Dostojevskį, ir režisieriaus Corneliu Porumboiu “Police, Adjective“, kuris irgi rodomas šių metų festivalyje. Taip festivalio programoje Š. Barto filmas pristatomas danų publikai.

Naujausią Š. Barto filmą „Eurazijos aborigenas“ („Eastern Drift“) prodiusavo kompanijos „Lazennec“ (Paryžius), „Studio Kinema“ (Vilnius) ir „Kino Bez Granic“ (Maskva). Šarūnas Bartas yra ne tik šio filmo režisierius ir operatorius, bet ir scenarijaus autorius kartu su Catherine Paillé.

Š. Bartas - vienas iš sėkmingiausių lietuvių režisierių tarptautiniu lygiu. Jau vienas iš pirmųjų jo dokumentinių filmų - "Praėjusios dienos atminimui" - 1990 metais apdovanotas Amsterdamo dokumentinių filmų festivalio prizu. 1992 m. Š.Bartas pelnė Berlyno kino festivalio apdovanojimą už vaidybinį filmą "Trys dienos", o 1995 m. tarptautiniai festivaliai Italijoje ir Austrijoje prizais įvertino filmą "Koridorius". 2000 m. Venecijos kino festivalyje už filmą "Laisvė" režisierius apdovanotas specialiuoju prizu. Su filmu "Septyni nematomi žmonės" Š. Bartas 2005 metais dalyvavo Kanų kino festivalyje. Iš viso režisierius yra sukūręs arba kaip scenaristas, prodiuseris dalyvavęs kuriant keturiolika filmų. Jis pirmasis Lietuvoje įkūrė nepriklausomą kino studiją "Kinema". 2001 m. Š. Bartas pelnė Lietuvos nacionalinę kultūros ir meno premiją.

Š. Barto filmo „Eurazijos aborigenas“ pristatymai kino festivalyje „CPH PIX 2010“ įvyks š.m. balandžio 16 ir 24 dienomis Kopenhagos kino teatruose „VesterVovVov“ ir „Dagmar“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją