Pirmajame Šiaurės ir Baltijos šalių kino kūrėjų forume laukiama kino profesionalų iš Skandinavijos valstybių, Lietuvos, Latvijos ir Estijos.

Dalyvavimą forume jau patvirtino Norvegijos prodiuserių asociacijos pirmininkas Tomas G. Eilertsenas, režisierius ir prodiuseris Bentas Hameris, šiais metais pelnęs geriausio Norvegijos režisieriaus ir prodiuserio prizą, danų prodiuseris Nilsas Baldas, prodiuseris ir režisierius iš Islandijos Fridrikas Thoras Fridrikssonas (Fridrikas Toras Fridriksonas), Šiaurės šalių ir TV fondo atstovas bei prodiuseris Rune H. Trondsenas.

Koprodukcijos forumo metu daugiausia laiko ir dėmesio bus skirta asmeniniams profesionalų susitikimams ir diskusijoms apie bendrų filmų kūrimo perspektyvas, idėjas ir konkrečius projektus.

„Tai – savotiška kontaktų mugė, kurioje kino kūrėjai turės galimybę tiesiogiai aptarti konkrečius galimus bendrus projektus. Tokio pobūdžio renginiai kasmet vyksta daugelyje tarptautinių kino festivalių, tačiau Lietuvoje toks forumas organizuojamas pirmą kartą“, – sakė renginio iniciatorė Gražina Arlickaitė.

Kadangi „Scanorama“ yra tęstinis projektas, kuris bus organizuojama kiekvienais metais, šis kino profesionalų forumas ateityje galės tapti stabilia kontaktų paieškų, idėjų, projektų pasiūlos ir paklausos vieta. Numatyti naujus bendrus kino projektus yra ypač aktualu šiuo metu, kai trys Baltijos šalys tampa ES narėmis ir įgyja galimybę naudotis ES kino rėmimo fondais, įvairiais lygiais finansuojančiais audiovizualinius projektus.

2003 metais Lietuva prisijungė prie ES programos „Media Plus“. Šią programą sudaro profesionalų mokymas (seminarai, supažindinantys su kino industrijos vadybos tendencijomis, scenarijų rašymo metodikomis, naujausiomis technologijomis). Kita „Media Plus“ programos dalis skirta kino projektų vystymui ir sklaidai. Čia integruojami visi kino industrijos abėcėlės aspektai: kino projektų rengimas ir vystymas, jų finansavimas, filmų platinimas, parama kino teatrams, televizijai, kino festivaliams, kino paveldo projektams ir kt.

„Scanorama“ kino profesionalams suteikia puikią progą pasinaudoti didele Šiaurės šalių patirtimi, organizuojant tarpusavio bendradarbiavimą ir koprodukcijos su kitomis pasaulio šalimis projektus. Šiaurės ir Baltijos šalių koprodukcijos forumas Vilniuje bus pirmasis žingsnis, siekiant bendradarbiauti su patyrusiais partneriais.

Pastaruoju metu Lietuvos ir Šiaurės šalių bendradarbiavimas kino srityje plečiasi. Skandinavijoje dirbo didelis būrys lietuvių animatorių, Lietuvoje filmavusiems norvegų režisieriams talkino būrys kolegų iš Lietuvos – aktoriai, gamybos organizatoriai ir techninis personalas. Vis dažniau lietuvių režisierių filmai vieši Skandinavijos šalyse vykstančiuose kino festivaliuose: Osle, Tromsėje, Haugesunde, Geteborge, Tamperėje, Stokholme, Kopenhagoje. Netrukus, spalio paskutinę savaitę, Osle rengiamos Baltijos šalių kino dienos, kurių metu bus demonstruojami Šarūno Barto ir Algimanto Puipos filmai, lietuvių animatorių filmų vaikams programa.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją