Filmas apie karą Irake pranoko pelningiausią visų laikų filmą - J. Camerono trimatę kompiuterinių efektų kupiną mokslinės fantastikos dramą „Įsikūnijimas“ ir susišlavė svarbiausius apdovanojimus: už geriausią režisūrą, originaliausią scenarijų, geriausią įgarsinimą ir geriausią garso režisieriaus darbą, už geriausią montažą ir geriausią metų filmą.

Favorite laikyta K. Bigelow tapo pirmąja moterimi, pelniusia prestižinę „Oskaro“ statulėlę už geriausią režisūrą.

„Išminuotojų būrys“ yra šiurkštus ir įtemptas filmas, o daugelį metų, pradedant nuo trečiosios „Oskarų“ teikimo ceremonijos, kai Lewisas Milestone'as buvo pripažintas geriausiu režisieriumi už kino juostą „Vakarų fronte nieko nauja“ („All Quiet on the Western Front“), Kino akademijos narius žavėjo filmai apie uniformuotus vyrus.

„Oskarus“ už filmus apie karą yra pelnę daugelis režisierių, tarp jų buvo Franklinas J. Schaffneris už kino juostą „Patonas“ („Patton“, 1970), Michaelas Cimino - už 1978 m. dramą „Elnių medžiotojas“ („The Deer Hunter“), Oliveris Stone'as - už 1986-ųjų „Būrį“ („Platoon“) ir 1988-ųjų juostą „Gimęs liepos 4-ąją“ („Born on the Fourth of July“), o Stevenas Spielbergas - už 1999-aisiais sukurtą „Gelbstint eilinį Rajaną“ („Saving Private Ryan“).

J. Camerono „Įsikūnijime“ apstu specialiųjų efektų ir ateities kovos mašinų, tačiau per daugelį metų Kino akademija demonstravo užsispyrusį priešiškumą futuristinėms fantazijoms.

Geriausio filmo kategorijoje šiemet buvo nominuota daugiau nei įprasta filmų tarp jų - didelio populiarumo sulaukusi mokslinės fantastikos drama „Įsikūnijimas“, už parduotus bilietus uždirbusi 2,5 mlrd. dolerių.

„Oskarą“ geriausio filmo kategorijoje taip pat galėjo pelnyti sporto drama "Tamsioji pusė" („The Blind Side“), režisieriaus Quentino Tarantino juodojo humoro komedija apie Antrąjį pasaulinį karą "Negarbingi šunsnukiai" („Inglourious Basterds“) ir kino studijos "Pixar" animacinis filmas "Aukštyn" („Up“).

Šioje kategorijoje taip pat buvo nominuotas mokslinės fantastikos filmas "9-asis rajonas" („District 9“), kurio veiksmas vyksta Pietų Afrikoje, nepriklausoma filmas "Auklėjimas" („An Education“), režisierių Joelio ir Ethano Coenų filmas "Rimtas vyras" („A Serious Man“), recesijos realybę vaizduojanti komedija "Viskas ore!" („Up In the Air“) ir šiurpinanti drama "Meilutė" („Precious“).

Holivudo žvaigždė Sandra Bullock sekmadienį pelnė savo pirmąjį "Oskarą" geriausios aktorės kategorijoje. JAV Kino meno ir mokslo akademija skyrė šį prestižinį apdovanojimą S. Bullock už vaidmenį filme "Nematoma pusė" („The Blind Side“). Aktorė suvaidino viename priemiestyje gyvenančią motiną, kuri priglaudė benamį paauglį ir nukreipė jį siekti karjeros amerikietiškajame futbole.

S. Bullock triumfas žymėjo pakilimą ilgiau nei 20 metų trukusioje jos sėkmingoje aktorystės karjeroje. Ši aktorė užkariavo Ameriką savo įgimtu humoro jausmu, kuris atsiskleidė daugelyje komercinės sėkmės sulaukusių filmų, tokių kaip "Greitis" („Speed“) arba praeitais metais rodytas "Pasiūlymas" („The Proposal“).

"Ar aš tikrai to nusipelniau, ar tiesiog jus nuvarginau?" - 45 metų S. Bullock paklausė užkopusi ant scenos atsiimti "Oskaro" iš Seano Penno rankų.

"Turiu padėkoti daugybei žmonių už sėkmę šiame gyvenime, o tai, žinau, yra vieną kartą per gyvenimą tenkantis patyrimas", - pridūrė ji, o vėliau pasveikino keturias kitas šioje kategorijoje nominuotas aktores.
Netoli Vašingtono gimusi aktorė tapo romantinių komedijų karaliene, papirkdavusia žiūrovus savo paprastumu. Staigus posūkis jos karjeroje įvyko 2004 metais, kai S. Bullock sukūrė nedidelį vaidmenį rasinę įtampą atskleidžiančiame filme "Avarija" („Crash“). Pasak aktorės, nuo tada ji pradėjo rimčiau vertinti savo karjerą didžiajame ekrane.

Ekspertai pradėjo anksti pranašauti, kad S. Bullock pelnys "Oskarą" už pasirodymą "Nematomoje pusėje". Šiame filme ji vaidina Memfyje gyvenančią turtingą, ryžtingą krikščionę, kuri priima į savo šeimą juodaodį moksleivį. Už šį vaidmenį S. Bullock pelnė kelis kitus svarbius apdovanojimus, tarp jų "Auksinį gaublį" ir JAV Kino aktorių gildijos apdovanojimą, kurie gerokai padidino jos galimybes pelnyti "Oskarą". Ji taip pat sužavėjo savo gerbėjus, nuoširdžiai prisipažinusi nelaikanti savęs gera aktore.

Praėję metai S. Bullock buvo komerciškai sėkmingi, nors šeštadienį ji pelnė "Auksinę avietę" blogiausios metų aktorės kategorijoje už vaidmenį filme "Viskas apie Styvą" („All About Steve“).

"Oskarui" geriausios aktorės kategorijoje šiemet taip pat buvo nominuota Meryl Streep, suvaidinusi kulinarinių televizijos laidų vedėją Džuliją Čaild filme "Julie ir Julia" („Julie&Julia“), britė Carey Mulligan už vaidmenį kostiuminėje dramoje "Auklėjimas" („An Education“), didžiojo ekrano debiutantė Gabourey Sidibe, suvaidinusi filme "Meilutė" („Precious“), taip pat Helen Mirren už vaidmenį filme "Paskutinė stotis" („The Last Station“).

Pirmasis „Oskaras“ tą vakarą įteiktas Christophui Waltzui už geriausią antraeilio aktoriaus vaidmenį filme „Negarbingi šunsnukiai“ („Inglourious Basterds“).

Geriausio aktoriaus "Oskaras" atiteko Jeffui Bridgesui už prasigėrusio kantri muzikos dainininko vaidmenį filme "Crazy Heart". 60 metų didžiojo ekrano veteranas anksčiau keturis kartus buvo nominuotas "Oskarui", bet nė karto nelaimėjo. Tačiau šiemet J. Bridgesui buvo anksti pradėta pranašauti sėkmė, kai jis pelnė kelis kitus svarbius kino pasaulio apdovanojimus.

Aiškiai pamalonintas J. Bridgesas padėkojo savo šeimai, kurios daugelis narių taip pat yra aktoriai, tame tarpe jo motina Dorothy ir tėvas Lloydas bei brolis Beau.

"Mama ir tėti, ačiū, kad nukreipėte mane į tokią smagią profesiją. Beje, mano tėtis ir mama nepaprastai mėgo šou verslą", - džiaugsmingai sakė jis, atsiėmęs prestižinę statulėlę.

J. Bridgesas taip pat padėkojo muzikantui T-Bone Burnettui, kuris jį paskatino susidomėti "Crazy Heart" projektu. Kelias tame filme J. Bridgeso atliekamas dainas T-Bone Burnettas specialiai parašė šiam aktoriui.

Kartu su J. Bridgesu dėl "Oskaro" geriausio aktoriaus kategorijoje varžėsi George'as Clooney'is, suvaidinęs firmų darbuotojus atleidžiantį agentą filme "Viskas ore!", taip pat Jeremy Renneris, sukūręs išminavimo eksperto vaidmenį filme "Išminuotojų būrys".

Šiemet šioje kategorijoje taip pat buvo nominuotas anksčiau du "Oskarus" pelnęs Morganas Freemanas už Nelsono Mandelos vaidmenį biografinėje dramoje "Nenugalėtas" („Invictus“), o britų aktorius Colinas Firthas - už vaidmenį filme "Vienišas vyras" („A Single Man“).

Originaliausiu pripažintas Marko Boalto scenarijus filmui „Išminuotojų būrys“.

Argentinos filmas „Paslaptis jų akyse“ pelnė „Oskarą“ geriausio užsienio
filmo kategorijoje ir tapo antruoju, atnešusiu JAV Kino meno ir mokslo akademijos apdovanojima šiai Pietų Amerikos šaliai. „Paslaptis jų akyse“ pasakoja apie karjerą baigusį prokurorą, negalintį pamiršti vienos 25 metų senumo išžaginimo ir nužudymo bylos bei mėginantį rasti jos kaltininką. Statulėlę atsiėmęs argentinietis režisierius Chuanas Chose Kampanela įveikė šioje kategorijoje favorite laikytą austrų režisieriaus Michaelio Hanekes nespalvoto vaizdo filmą „Baltasis kaspinas“ („Das weisse Band“), taip pat prancūzų kino kūrėjų kalėjimo dramą „Pranašas“ („Un Prophete“).

„Paslaptis jų akyse“ šiemet Ispanijoje pelnė Goyos apdovanojimą
geriausio užsienio filmo ispanų kalba kategorijoje, taip pat pelnė kelis
apdovanojimus praeitų metų Havanos kino festivalyje.

Argentinos filmai šešis kartus buvo nominuoti „Oskarams“ geriausio užsienio filmo kategorijoje, o 1985 metais Kino akademijos apdovanojimą pelnė filmas „Oficiali istorija“ („La historia oficial“).

Šiemet šioje kategorijoje taip pat buvo nominuota Peru drama „Sielvarto
pienas“ („La Teta Asustada“) ir Izraelio filmas „Ajami“, pasakojantis apie musulmonų, krikščionių ir žydų gyvenimą vieno Izraelio miesto rajone.

82-osios „Oskarų“ ceremonijos laimingieji:

Geriausias antraplanio vaidmens atlikėjas - Christophas Waltzas („Negarbingi šunsnukiai“)

Geriausia originali daina - „The Weary Kind“ („Crazy Heart“)

Geriausias originalus scenarijus - „Išminuotojų būrys“

Geriausias animacinis pilnametražis filmas - „Aukštyn“

Geriausias trumpametražis filmas (animacinis) - „Logorama“

Geriausias trumpametražis veiksmo filmas - „The New Tenants“

Geriausias trumpametražis dokumentinis filmas - „Music by Prudence“

Geriausias grimas - „Žvaigždžių kelias“ („Star Trek“)

Geriausias adaptuotas scenarijus - „Meilutė“ („Precious“)

Geriausia antraplanio vaidmens atlikėja - Mo'Nique („Meilutė“)

Geriausias filmo apipavidalinimas - „Įsikūnijimas“

Geriausias kostiumų dizainas - „The Young Victoria“

Geriausias įgarsinimas - „Išminuotojų būrys“

Geriausias garso režisierius - Paul N.J. Ottossonas („Išminuotojų būrys“)

Geriausia kinematografija - „Įsikūnijimas“

Geriausias originalus garso takelis - „Aukštyn“

Geriausi specialieji efektai - „Įsikūnijimas“

Geriausias pilnametražis dokumentinis filmas - „The Cove“

Geriausias montažas - „Išminuotojų būrys“

Geriausias užsienio filmas - „The Secret in Their Eyes“ („El Secreto de Sus Ojos“), Argentina

Geriausias pagrindinio vaidmens atlikėjas - Jeff Bridges („Crazy Heart“)

Geriausia pagrindinio vaidmens atlikėja - Sandra Bullock

Geriausias režisierius - Kathryn Bigelow

Geriausias filmas - „Išminuotojų būrys“

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją