Tuo tarpu buvęs K. Bigelow vyras, pelningiausio visų laikų filmo "Įsikūnijimas" režisierius Jamesas Cameronas liko beveik tuščiomis rankomis.

"Išminuotojų būrys" vaizduoja elitinių JAV išminuotojų grupę, šalinančią sprogmenis Bagdado gatvėse ir patiriančią milžinišką psichologinį spaudimą.

Atsiimdama apdovanojimą už geriausią filmą ir JAV aktoriaus Dustino Hoffmano rankų, K. Bigelow sakė, kad ši sėkmė "pranoksta mūsų labiausiai pašėlusius įsivaizdavimus".

"Tai taip neįtikėtina - mes tiesiog jaučiamės labai pagerbti ir susikuklinę", - režisierė sakė Londone vykusioje apdovanojimų teikimo ceremonijoje.

Apdovanojimų ceremonijoje dalyvavo daug žvaigždžių, tarp jų aktorės Uma Thurman ir Kate Winslet bei aktorius Colinas Firthas.

Filmas apie karą Irake pranoko J. Camerono trimatę kompiuterinių efektų kupiną mokslinės fantastikos dramą "Įsikūnijimas" ir susišlavė svarbiausius apdovanojimus, nors jie abu buvo nominuoti geriausio filmo ir režisūros kategorijose.

Daugiausiai pasaulyje už parduotus bilietus uždirbęs "Įsikūnijimas" pelnė tik du BAFTA apdovanojimus iš aštuonių nominacijų: už specialiuosius vaizdo efektus ir geriausią meno režisierių.

BAFTA apdovanojimai įteikti likus dviem savaitėms iki prestižinės "Oskarų" teikimo ceremonijos, kurioje pagrindiniais varžovais taip pat taps "Įsikūnijimas" ir "Išminuotojų būrys" - abu šie filmai buvo nominuoti devyniose kategorijose.

Iškilminga kasmetinė BAFTA apdovanojimų teikimo ceremonija yra vienas iš labiausiai laukiamų kino pasaulio renginių. Tūkstančiai gerbėjų susirinko prie Londono centre esančios arenos "Covent Garden", tikėdamiesi bent akies krašteliu pamatyti atvykstančias didžiausias garsenybes.

C.Firthas pelnė BAFTA apdovanojimą geriausio aktoriaus kategoriją už sielvartą mėginančio įveikti gėjaus mokslininko vaidmenį filme "Vienišas vyras" („A Single Man“).

"Režisierius Tomas Fordas dar nežino, jog mano elektroninio pašto išsiunčiamų laiškų dėžutėje yra žinutė, kurioje sakoma, kad man niekaip nepavyks" pelnyti šio apdovanojimo, sakė C. Firthas.

"Ketinau ją išsiųsti, tačiau meistras atėjo taisyti mano šaldytuvo... Aš nežinau, ko esu vertas, todėl norėčiau padėkoti šaldytuvų meistrui", - pridūrė jis.

Carey Mulligan buvo pripažinta geriausia aktore už vaidmenį filme "Auklėjimas" („An Education“), pasakojančiame apie nelengvą žengimą į suaugusiųjų pasaulį. Šio filmo veiksmas vyksta praėjusio amžiaus 7-ojo dešimtmečio Londone.

"Oskarui" nominuota 24 metų aktorė tapo viena iš geidžiamiausių Holivude, nors ji nebuvo priimta į tris dramos mokyklas.

Geriausiu filmu ne anglų kalba pripažintas prancūzų režisieriaus Jacqueso Audiardo kalėjimo dramai "Pranašas" („Un prophete“).

BAFTA apdovanojimas geriausiam antrojo plano aktoriui atiteko austrui Christophui Waltzui, suvaidinusiam nacį Quentino Tarantino filme "Negarbingi šunsnukiai". Geriausia antrojo plano aktore pripažinta Mo'Nique už vaidmenį filme "Brangioji" („Precious“).

Sekmadienį taip pat buvo paskelbta, kad Didžiosios Britanijos princas Williamas taps Britų kino ir televizijos meno akademijos 5-uoju prezidentu, taip pasekdamas savo seneliu.

27 metų aristokratas, kuris šiame poste pakeis legendinį dokumentinių filmų režisierių Richardą Attenborough, buvo džiaugsmingai pasveikintas minios, kai atvyko į BAFTA apdovanojimų teikimo ceremoniją.

Ceremonijos pradžioje princas Williamas buvo paskelbtas naujuoju BAFTA prezidentu. Inauguracinėje naujojo vaidmens kalboje Williamas juokavo, kad jo pirmtakas Richardas Attenboroughas sakė jam „kalbėti trumpai“ arba filmo „Imtynininkas“ aktorius Mickey Rourke‘as „gali numesti mane nuo scenos“.

Britų aktorė Vanessa Redgrave buvo pasveikinta atsistojusių žiūrovų ovacijų, kai jai buvo įteiktas prestižinis "BAFTA Fellowship" apdovanojimas už pasiekimus kinematografijoje. Anksčiau šį apdovanojimą yra pelniusios tokios garsenybės kaip Charlie Chaplinas, Alfredas Hitchcokas ir Stevenas Spielbergas.

Geriausiu Didžiosios Britanijos filmu buvo paskelbtas „Fish tank“ – istorija apie merginą iš Esekso, kurios gyvenimas apsivertė, kai jos motina parsivedė namo naują vaikiną.

Žiūrovų balsavimu kylančios žvaigždės apdovanojimas buvo skirtas „Saulėlydžio“ žvaigždei Kristen Stewart, nugalėjusiai „A Single Man“ aktorių Nicholasą Houltą ir „An Education“ aktorę Carey Mulligan.

„Disney Pixar“ animuotas filmas „Up beat“ pralenkė „Fantastic Mr Fox“ ir „Coraline“, o prancūzų „A Prophet“ buvo pripažintas geriausiu filmu užsienio kalba.

Pirmasis vakaro laimėtojas buvo „Moon“ režisierius Duncanas Jonesas, kuris gavo apdovanojimą už nuostabų debiutą.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją