Nedidelio biudžeto juosta apie išminuotojų komandos kasdienybę Irake patraukė kino pasaulio dėmesį: filmas susišlavė Amerikos prodiuserių (PGA) ir Amerikos režisierių gildijos (DGA) pagrindinius prizus bei išrinktas geriausiu JAV kino kritikų apdovanojimuose. Didelio pelno neatnešusio „Išminuotojų būrio“ sėkmė netikėta ne vien konkurentams, bet ir pačiai filmo režisierei K. Bigelow. Rimčiausiu jos varžovu kovo 7-tąją vyksiančiuose „Oskarų“ apdovanojimuose laikomas buvusio sutuoktinio Jameso Camerono „Įsikūnijimas“.

„Karas yra narkotikas“ – filmas apie Irake dislokuotus amerikiečių išminuotojus prikausto dėmesį nuo pat pirmos frazės. Artimuosiuose Rytuose nufilmuotoje juostoje pasakojama apie įtemptą karių kasdienybę Bagdade. Likus 38-ioms dienoms iki misijos pabaigos „efektinga“ būrio vado mirtis pasuka siužetą netikėta linkme. Nuo šiol elitinei išminuotojų komandai vadovauja seržantas Williamas Jamesas (akt. Jeremy Renner). Herojus įkūnija pavojingą profesionalumo ir bebaimiškumo mišinį, nepaklūstantį karinei disciplinai ir tampantį rimtu iššūkiu pavaldiniams: atsargiajam J.T. „Bomber Mike“ Senbornui (akt. Anthony Mackie) ir paniškai bijančiam mirties Owenui Eldridge‘ui (akt. Brian Geraghty).

Filmui tarsi tyčia pasirinkti ne pernelyg žinomi veidai, o J. Renneris, anksčiau atlikęs antraplanius vaidmenis filmuose „Šiaurės šalis“, „28 dienos po...“, „Džesio Džeimso nužudymas, kurį įvykdė bailys Robertas Fordas“ puikiai išnaudoja jam suteiktą galimybę. Kino kritikai jau spėjo pakrikštyti aktorių jaunuoju Russellu Crowe, adrenalino fanatiku, spinduliuojančiu karo lauke netoleruotiną, bet kine intriguojantį, pasitikėjimą ir nenuspėjamumą.

„Išminuotojų būryje“ puikiai išlaikomas įvairiai auditorijai priimtinas balansas: įtemptas karo lauko trileris persipina su herojų vidinio pasaulio ir elgesio motyvų analize. Komandos narių vidinė drama suteikia Irako karo kasdienybės dramai „kitokio“ filmo apie karą prieskonį.

Ištraukoje iš filmo - „efektingoji“ vado žūties scena:

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją