Gavusios tėvų leidimus, merginos stebint DELFI žurnalistei pamėgino nusipirkti bilietus ir patekti į salę, kurioje rodomas „S“ raide pažymėtas filmas. Eksperimentui buvo pasirinktas populiarus sostinės kino centras.

Tiek paauglės, tiek jų tėvai, tiek DELFI žurnalistai buvo beveik tikri, kad eksperimentas žlugs dar prie kasų – bilietų nepilnametėms niekas neparduos. Greta ir Austėja – tipiškos pagal savo amžių atrodančios merginos. Be to, jos nesiėmė jokių priemonių, kad atrodytų vyresnės. „Mūsų tikrai neįleis“, - prieš stodamos į eilę prie kasų buvo įsitikinusios abi. Jas patikinome, kad nesinervintų, nes ir turi neįleisti.

Kol stovėjo eilėje, merginų drąsa mažėjo su kiekvienu žingsniu. Prie kasos langelio abi atrodė taip išsigandusios ir nepasitikinčios savimi, kad vien tai turėjo sukelti bilietų pardavėjos įtarimą. Bet nesukėlė: bilietus į „S“ kategorijos filmą merginos įsigijo be vargo. „Ji beveik nežiūrėdama į mus paklausė, ar turim aštuoniolika, mes pasakėme, kad taip. Negaliu patikėti, kad neprašė dokumentų. Mes visą laiką, kol stovėjome eilėje, taip nervinomės, kad negalėjome liautis kikenusios, tik prie kasų vos susitvardėme. Tikrai atrodėme nerimtai“, - abi teigė, kad įsigyti bilietus buvo lengviau nei tikėjosi.

Tiesa, bilietai rankose dar negarantuoja įleidimo į salę. Eksperimento dalyvės pasakojo, kad ir anksčiau yra ėjusios į jų amžiui neskirtus filmus. Dažniausiai pavykdavo įsprukti į „N-16“ kategorijos filmus. Tiesa, patekti į salę kartais ir nepavykdavo. „Kartą mus sustabdė prie durų, kai šiame kino teatre ėjome į filmą „Pjūklas“. Jis atrodo buvo „N-16“, o mes nepastebėjome. Tada prie durų budėjo, toks kino teatro darbuotojas vardu Sergejus, jį visi mūsų draugai ir pažįstami žino kaip labai griežtą. Mums vietoj filmo ne pagal mūsų amžių, paliepė su tais pačiais bilietais eiti į tuo pat metu ėjusį vaikišką arba išmesti bilietus į šiukšlių dėžę ir keliauti namo. Mes nutarėme geriau nueiti į bet kokį filmą, nei išmesti bilietus, kurie nėra pigūs“, - kol laiptais kilome iki salės, pasakojo Austėja.

Šį kartą griežtojo Sergejaus prie durų nebuvo. Šalia įėjimo stovėjęs kino centro darbuotojas žiūrėjo, ar žiūrovai teisingai prideda bilietus prie turniketo, bet ne į jų veidus. Šešiolikmetė ir penkiolikmetė pro pat darbuotojo akis praėjo be jokių įtarimų.

Tai, kad nepilnametės eidamos į joms neskirtą filmą nepatyrė jokių kliūčių, nustebino Austėjos mamą Laimą. „Esame su Austėja mažame kino teatre ėjusios į filmą „N-16“. Nors ji jau turėjo tiek metų, darbuotojai vis tiek paprašė dukros dokumentų. Buvau įsitikinusi, kad ir šį kartą paprašys ir nepraleis. Su dukra esame kalbėję apie filmus, kurie neskirti jos amžiui, draugiškai sutarėme, kad į juos neis. Kaip bus iš tiesų, nežinau. Ji jau tokio amžiaus, kai gali į kiną išeiti ir be mamos palydos. Paauglius ypač traukia tai, kas draudžiama, todėl kino teatras turėtų rimčiau kontroliuoti einančius į suaugusių filmus“, - sakė ji.

Linas Slušnys
Vaikų psichiatras Linas Slušnys: „Suaugusieji atsako už savo veiksmus ir moka interpretuoti, todėl dažniausiai pamatę filmą, padaro teisingas išvadas. Paaugliai, daugeliu atveju, šios savybės pilnai dar neišsiugdę. Matydami ekrane seksą, smurtą jie nebūtinai gali susivokti, kas žalinga, o kas - ne. Jie yra tiesmuki - neanalizuoja aplinkybių ar paslėptų prasmių. Žinoma, kalbu apie statistinį vidurkį. Savo praktikoje mačiau paauglių, kurių branda siekė 20-25 metų asmens lygį, bet mačiau ir dvidešimtmečių, kurie vis dar mąsto kaip paaugliai. Tik šiuo atveju tai neturi reikšmės. Jei mes bendru susitarimu nutarėme, kad filmas nėra skirtas 18 metų neturinčiam asmeniui, turime be diskusijų to laikytis. Mano, dabar 19 metų, dukra yra pasakojusi, kad nepilnamečiai jos draugai neturėdavo vargo patekti į suaugusiems skirtus filmus. Manau, kad tai lemia kino teatrų noras gauti kuo daugiau pajamų. Esu įsitikinęs, kad kino teatrai turėtų sugriežtinti kontrolę, o už pažeidimus turėtų būti baudžiami taip pat, kaip ir prekybininkai, pardavę nepilnamečiams alkoholio“.
Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)