Šiemet premija paskirta dokumentinio filmo "Gulbių ežeras po debesiu" kūrėjams: režisierei Birutei Bražinskaitei, operatoriui Kastyčiui Mačiūnui ir prodiuserei Mildai Skeirytei.

Šis filmas - pasakojimas apie buvusį ilgametį Žuvinto valstybinio rezervato direktorių Vytautą Nedzinską, kurio pavardė augte suaugusi su rezervato istorija. Gamtininkas tęsė Tado Ivanausko pradėtus darbus naujai juos įprasmindamas ir garsindamas Žuvintą visame pasaulyje.

Su V.Nedzinsko knygomis, straipsniais, įtaigiu žodžiu užaugo visa jo pasekėjų, mokslininkų, gamtininkų karta. Tačiau jam nepavyko sulaukti tos dienos, kai Žuvintas tapo pirmuoju Lietuvoje biosferos rezervatu, kurį kuriant tiek daug prisidėjo. 2002-ųjų žiemą V.Nedzinskas nuskento Žuvinto ežere.

Neatsitiktinai ir filmas apie V.Nedzinską pavadintas "Gulbių ežeras po debesimi".

Visame pasaulyje populiarių filmų apie meškutę Nidą, pilkuosius vilkus, retus paukščius ir gyvūnus autoriui P.Abukevičiui (1928-1997) rugsėjo 8-ąją sukaktų 75 metai.

P.Abukevičiaus premija pirmasis buvo apdovanotas ir dukart pamečiui ją pelnė žinomas dokumentinių filmų apie gamtą autorius Vytautas Jankevičius ir jo kūrybinės grupės nariai Romantė Vyšniauskienė bei Vidmantas Blažys. 2001 metų laureatais tapo Vytautas Vitkauskas ir Kęstutis Verbickas, 2002-ųjų - Gintautas Alekna.

Penktadienį "Lietuvos" kino teatre taip pat buvo pristatyta ką tik išleista Leonardo Grudzinsko ir Romo Gurklio knyga "Vilkų paviliotas". Joje spausdinami P. Abukevičiaus bendražygių, artimųjų prisiminimai, pasakojimai, esė supažindina su jo bei kūrybinės grupės kelionėmis po Lietuvą - Labanoro, Ažvinčių, Gudų girias, Kuršių neriją, į Raudonąją knygą įrašytų baltojo sakalo, baltosios gervės, rausvojo kiro ieškojimus tolimoje Šiaurėje, Sibire, Kamčiatkoje.

Knygoje taip pat pasakojama apie unikalų vilkų filmavimą vadinamojoje P.Abukevičiaus vilkinyčioje Rytų Aukštaitijoje, Indubakių kaimo pakraštyje.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją