Trumpametražių filmų programa „Jauna Lietuva trumpai” – pirmasis lietuviško skaitmeninio kino seansas. Iki šiol Lietuvoje skaitmeninės kino projekcijos pagalba buvo rodomi tik 3D filmai. Pasak Gražinos Arlickaitės, Europos šalių kino forumo „Scanorama” direktorės, skaitmeninis kino seansas užtikrina aukščiausią garso ir vaizdo kokybę.

„Žiūrovas filmą mato tokį, kokį jį kurdamas norėjo matyti režisierius: nėra nei menkiausių garso ar vaizdo netikslumų,”- pasakoja Gražina Arlickaitė. Festivalio direktorės teigimu, tokio seanso premjera yra puikus įrodymas, kad jaunieji Lietuvos kino kūrėjai techninių galimybių prasme stengiasi žengti koja kojon su Europos kinu.

Programoje „Jauna Lietuva trumpai” bus rodomi trumpametražiai filmai: „Jau puiku, tik dar šiek tiek” (rež. Lina Lužytė), „Pietys” (rež. Tomas Smulkis), „Bergenas” (rež. Andrius Blaževičius) ir ,,Aš tave žinau” (rež. Dovilė Šarutytė). Įdomu tai, kad visuose filmuose itin ryškios dramaturginės linijos paieškos, savita stilistika.

Savo filmais jaunieji kūrėjai gvildena šiuolaikinio vartotojiškumo, paviršutiniškumo temas; atsigręžia į netolimą sovietinę praeitį. Režisierė Lina Lužytė („Jau puiku tik dar šiek tiek”) sako, kad savo filmu bandė su ironija pažvelgti ir į save pačią, ir į lietuvius, išsilaisvinusius iš Sovietų Sąjungos glėbio ir iškart puolusius į kitą – Vakarų – glėbį.

„Nors filmas vaizduoja senesnius laikus (1992 m.), iš tiesų jis kalba apie šią dieną“, – sako L. Lužytė. Iš sovietinio (o gal ir šiuolaikinio?) žmogaus idealų filme šaiposi ir režisierius Andrius Blaževičius. Jo kurtas „Bergenas” žiūrovams kelią klausimą, ar žmogus sugeba nugalėti savo kompleksus, trukdančius jam realizuoti savo svajones.

Režisierius Tomas Smulkis pasirinko kitą kelią - filme „Pietys” jis poetine kalba pasakoja apie vyrą, gyvenantį savo paties spąstuose: nemokantį ir bijantį džiaugtis gyvenimu, o režisierė Dovilė Šarutytė filmu „Aš tave žinau” ieško atsakymų į paauglystėje dažnai kylančius klausimus, analizuoja, kaip prisijaukinti baimę ir patį save.

„Šie jauni režisieriai, dar tik pradedantys savo kūrybinį kelią, ateityje galbūt formuos lietuvių kino veidą,” – sako Gražina Arlickaitė. Tik šiais metais režisūros studijas baigusių režisierių filmuose vaidina žymūs lietuvių kino ir teatro aktoriai: Vidas Petkevičius, Gabija Ryškuvienė, Rimantė Valiukaitė, Aldona Bendoriūtė, Rūta Papartytė, Andrius Paulavičius ir kt.

Programa „Jauna Lietuva trumpai” – tai puiki ir reta proga pamatyti naujausius lietuvių trumpametražius filmus; iš arti susipažinti su jaunosios kino kartos kūryba, jos požiūriu į mus supančią aplinką, kurioje, galbūt, atpažinsite savo draugus ir kaimynus, o gal net ir pačius save.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją