Larso von Trier’o „Antikristas“ – paskutinysis danų režisieriaus filmas, sukėlęs tikrą audrą šių metų Kanų kino festivalyje, įtrauktas ir į šių metų „Scanoramos“ programą. Gražina Arlickaitė, Europos šalių kino forumo „Scanorama“ direktorė, sako, kad neparodyti Lietuvos žiūrovams „Antikristo“ būtų buvusi didžiulė nuodėmė. „Larsas von Trieras – vienas mėgstamiausių festivalio žiūrovų režisierių. Kasmet, pristatydami jo filmus, sulaukiame žiūrovų antplūdžio,” – sako festivalio direktorė.

„Antikristas“ pasakoja apie jauną porą, po vaiko žūties išvykstančią į savąjį „Edeną”, namelį miške, kur siekia išsaugoti santuoką ir susitaikyti su pačiais savimi. Pasaulio kino kritikai ši filmą vadina šių laikų apokalipse, kur baigiasi meilė, lyčių karas, žmogiškumas.

„Istorija paprasta, o režisieriaus tikrovės interpretacijos ir pasirinkta forma – šokiruoja”, – trumpai apibūdina filmą G. Arlickaitė.
Pats Larsas von Trier’as, viename iš savo interviu, kalbėdamas apie „Antikristą” atviravo: „Prieš dvejus metus persirgau depresija. Viskas, absoliučiai viskas man atrodė beprasmiška. Negalėjau dirbti. Praėjus pusei metų, sėdau rašyti scenarijaus. Man tai buvo savotiška terapija, bet taip pat ir egzaminas, ar dar sugebėsiu kurti kiną. Scenos atsirasdavo viena po kitos, be jokios racionalios tvarkos, be logikos, kaip iš sapno. Vėl paliečiau „natūros“ temą, bet šįkart tiesiogiai, asmeniškiau. Niekuo negaliu pasiteisinti, atiduodamas jums savo „Antikristą“, tik savo visišku tikėjimu šiuo filmu“, – pasakojo režisierius.

Pagrindinio vaidmens atlikėja, vaidinanti vieną iš sutuoktinių, Šarlotė Gainsburg Kanų kino festivalyje buvo pripažinta geriausia aktore. Gražinos Arlickaitės teigimu, jos vaidyba išplečia tradicinės aktorystės kine ribas ir sunkiai palyginama su tuo, ką žiūrovas paprastai mato ekrane. Net ir neigiamai vertindami filmą, Kanų kritikai vieningai pripažino šios aktorės vaidybos išskirtinumą „Antikriste”.

Iki šiol nė vienas Larso von Trier’o filmas nebuvo vertinamas vienareikšmiškai. Ir tik vėliau, aprimus diskusijoms, kino pasaulis pripažindavo, kad šio danų genijaus filmai verti šedevrų vardo. „Antikristas” – vis dar aštrių diskusijų objektas, tad „Scanoramos” organizatoriai tikisi, kad į šias diskusijas, po filmo premjeros festivalyje, įsitrauks ir „Scanoramos” žiūrovai

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją