Kino centrui „Garsas“ Panevėžio miesto savivaldybės klerkai numatė kitas patalpas, į kurias bus siūloma perkelti finansiškai sunkiai išlaikomą kino teatrą. Tos miesto Savivaldybei priklausančios patalpos Vasario 16-osios gatvėje 8 šiuo metu už menką mokestį – vos 2,5 lito už kvadratinį metrą – nuomojamos Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) Panevėžio filialui. Ten šiuo metu organizuojami įvairūs mokymo kursai.

Nors patalpų paieškos užsitęsė, tačiau kino centro vadovei Genei Pučinskienei pasiūlytas variantas patiko. Pasak jos, ankstesni pasiūlymai kino teatrą sujungti su Bendruomenių rūmais ir įstaigą perkelti į rūmų Mažąją salę paprasčiausiai netiko.

„Ten užkampis – nesvarbu, kad Bendruomenių rūmai lyg ir centre, – sako G.Pučinskienė. – Tas patalpas buvome išbandę, kai prieš kelerius metus remontuojant dabartines „Garso“ patalpas buvome įsikėlę. Kino mėgėjams buvo labai sunku susiorientuoti ir atrasti įėjimą į kino salę.“

Patalpos patiko

G.Pučinskienė įsitikinusi, kad patalpos Vasario 16-osios gatvėje yra pačios tinkamiausios. Tiesa, kaip atėjusiems pasižvalgyti miesto Savivaldybės tarybos Kultūros komiteto nariams aiškino direktorė, 320 kvadratinių metrų dydžio patalpose reikėtų šį tą pakeisti, kad į jas iš dabartinių patalpų Respublikos gatvėje galėtų persikelti kino centras „Garsas“. Vis dėlto, pasak G.Pučinskienės, čia įmanoma įrengti dvi sales, nedidelę kavinukę, kasas bei patalpas administracijai.

Patalpas apžiūrėję komiteto politikai taip pat pritarė, jog suremontavus jose kino centras ir toliau galėtų vykdyti nekomercinio kino sklaidą bei edukacines programas.

Mero pavaduotojas Kastytis Vainauskas įsitikinęs, kad surastos patalpos padės išspręsti ir finansinę problemą, nes tuomet Savivaldybei pavyks sutaupyti lėšų. Jo nuomone, patalpos, kurias dabar Savivaldybė nuomoja VGTU Panevėžio filialui, nuomininkams per didelės, o kino teatrui bus kaip tik.

Nežino kaštų

Pasiteiravus, kiek kainuos Savivaldybei surastų patalpų pritaikymas rodyti kiną ir kiek galvojama sutaupyti pinigų, negalėjo atsakyti nei vicemeras K.Vainauskas, nei Kultūros ir meno skyriaus vedėja Loreta Krasauskienė. Tiek vienas, tiek kitas sakė, kad artimiausiu metu bus apskaičiuota, kiek tiksliai gali kainuoti kino centrą perkelti į mažesnes patalpas.

Apskaičiavusi išlaidas Savivaldybės administracija parengs sprendimo projektą, kuris bus pateiktas svarstyti Tarybos komitetams.

Galutinį sprendimą, ar verta kelti kino teatrą į šias patalpas, priims Taryba lapkričio mėnesio pabaigoje.

Koks likimas laukia 2000 kvadratinių metrų ploto patalpų Respublikos gatvėje, kuriomis šiuo metu disponuoja kino centras „Garsas, K.Vainauskas irgi negalėjo tiksliai atsakyti: „Galbūt jos bus įtrauktos į privatizuojamų objektų sąrašą.... Šiandien atsakyti negaliu. Pirmiausia reikia priimti sprendimą ir perkelti „Garsą“ ir tik tada spręsime kitus klausimus, ką daryti su didžiulėmis atlaisvintomis patalpomis, kurias dabar užėmęs „Garsas“. Beje, jas išlaikyti Savivaldybei kainuoja apie pusę milijono litų.“