Penktadienį lietuviško filmo “Getas” kūrybinė grupė ir aktoriai rengia filmo pristatymą. Teatralizuotos eitynės, kuriose dalyvaus žydais bei naciais persirengusi filmo kūrybinė grupė bei filme vaidinatys aktoriai 19.30 val. pajudės nuo Rusų dramos teatro J.Basanavičiaus gatve žemyn į Vokiečių gatvę.

Eitynėmis bus išsakyta filmo kūrybinė idėja, kūrybinei grupei bus galima užduoti klausimus, tiesiogiai bendrauti su aktoriai. Šis šou žymi ir tai, kad jau sėkmingai įveiktas pusė filmavimo etapo.

Anot režisieriaus, iki liepos bus nufilmuota apie 80 proc. filmo, o likusi kino juostos dalis – lapkričio-gruodžio mėnesiais.

Filmo biudžetas viršija 5 mln. litų. Tai yra didžiausias lietuvių kinematografijos projektas nepriklausomoje Lietuvoje. Filmą kuria kino įmonė „Seansas“, bendradarbiaudama su dviem vokiečių kompanijomis – „Dragon Cene‘ V.I.E.“ bei „New Transit Entertainment“. Filmo platinimu Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje rūpinasi kino platinimo kompanija “BDG filmai”.

Filme pasakojama apie Vilniaus gete veikusį žydų teatrą, kuris myriop pasmerktųjų gyvenimus pratęsė daugiau nei metams. Per šį laikotarpį į teatro pasirodymus parduota daugiau nei 70 tūkstančių bilietų. Vaidinimus stebėjo ne tik geto gyventojai, bet ir getui vadovavę naciai. 1942 m. gete atidaryto žydų teatro idilė ne vienam įkvėpė viltį išlikti.

„Getas“ yra filmuojamas Rusų dramos teatre, Subačiaus gatvėje esančiame name – buvusiame vienuolyne, Mickevičiaus bibliotekoje, Bokšto gatvėje.

Pasak kūrinio autoriaus, Izraelio dramaturgo Joshua Sobolio, “Getas” pirmą kartą kuriamas autentiškoje aplinkoje. Geto teatras veikė dabartinio „Lėlės“ teatro patalpose, siauros ir klaidžios senamiesčio gatvelės nekartą žydams pasitarnavo kaip puiki slėptuvė nuo nacių. Milijonai žmonių, kurie jau regėjo spektaklį, galės išvysti jo ekranizaciją autentiškoje erdvėje.

Muziką „Getui“ sukūrė žinomas Lietuvos kompozitorius Anatolijus Šenderovas. Kai kurios melodijos yra autentiškos, t.y. jos sukurtos ir atliktos tuometinio Vilniaus geto teatro aktorių bei muzikantų. Jidiš kalba dainas įdainavo žinoma Lietuvos operos solistė Judita Leitaitė.

Filmas Lietuvos kino teatrus išvys 2004 metais.