Praėjusį pirmadienį Prancūzijos užsienio reikalų ministras paragino išlaisvinti režisierių.

Prancūzijos ir Lenkijos pilietybes turintį R. Polanskį suėmė praėjusį šeštadienį, vos atskridusį į Šveicariją.

Ciuriche jam turėjo būti įteiktas apdovanojimas už gyvenimo pasiekimus.

Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis ir Prancūzijos užsienio reikalų ministras Bernardas Kouchneris parašė JAV valstybės sekretorei Hilary Clinton ir paragino išlaisvinti R. Polanskį.

Tačiau Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas nuo šio veiksmo ir paprašė ministrų ne taip aktyviai ginti R. Polanskį. D. Tusko teigimu, nors jis – garsiausias Lenkijos režisierius, visgi kalbama apie išprievartavimą ir bausmę už seksualinius santykius su vaiku.

Britanijos parlamento narys Denisas MacShane’as paragino Europos Tarybą, kurios narys pats yra, paremti R. Polanskio ekstradiciją JAV.

Prancūzų režisierius Lucas Bessonas nepalaiko lenkų režisieriaus. Jis teigė Prancūzijos radijui: „Labai juo žaviuosi, jis man labai patinka, <...> tačiau niekam nevalia nusižengti įstatymui. Nežinau bylos smulkmenų, bet, manau, nepasirodydamas teisme žmogus rizikuoja.“

Visgi paramos R. Polanskiui netrūksta. Daugiau nei 110 kino industrijos atstovų pasirašė peticiją, ragindami jį paleisti. Peticiją pasirašė Martinas Scorsesė, Woodis Allenas, Davidas Lynchas, Wimas Wendersas, Pedras Almodovaras, Tilda Swinton, Monica Bellucci ir kiti.

R. Polanskiui buvo pateikti kaltinimus už neteisėtus seksualinius santykius su 13 m. mergaitę, po to 1978 m. jis pabėgo iš JAV ir niekada nebegrįžo, netgi 2003 m. atsiimti „Oskaro“ apdovanojimo už filmą „The Pianist“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją