"Jis turi viską - geidulį, aistrą, romaną ir po 14 tūkst. panaikinamų darbo vietų kasdien", - sako "Oskaro" laureatas M.Moore'as, tarp kurio ankstesnių kritikos taikinių yra prezidentas George'as W.Bushas, JAV sveikatos priežiūros sistema ir lobizmas dėl ginklų.

T.Fordo "Vienišas vyras" (A Single Man) yra pastatytas pagal Christopherio Isherwoodo 1964 metų romaną apie homoseksualų britų profesorių Kalifornijoje, gedintį neseniai mirusio partnerio.

Ši juosta, kurioje vaidina Colinas Firthas ir Julianne Moore, yra pirmasis 48 metų T.Fordo, buvusio "Gucci" dizainerio, filmas.

Jis pretenduoja ir į "Žydrąjį liūtą" (Queer Lion) - nepriklausomą nuo Venecijos festivalio apdovanojimą, kuris pastaruosius trejus metus buvo teikiamas filmams apie gėjus, sakė organizatorius Danielis Casagrande.

"Mus maloniai nustebino "Vienišo vyro" atrinkimas į pagrindinę konkursinę programą", - sakė jis.

Vertinimo komisijai vadovaus Taivano kino kūrėjas, "Oskaro" laureatas ir "Kuproto kalno" (Brokeback Mountain), kuris 2005 metais Venecijoje buvo pripažintas geriausiu filmu, režisierius Angas Lee.

Po dvejų metų Venecijos festivalyje "Aukso liūtą" gavo A.Lee "Geismas, įspėjimas" (Lust, Caution).

Iš viso šiemet šiame prestižiniame festivalyje, kurio konkursinėje ir nekonkursinėje programose būna daug amerikietiškų juostų, bus pristatyta daugiau kaip 80 filmų. Festivalis truks nuo rugsėjo 2 iki 12 dienos.

Tarp festivalio žvaigždžių amerikiečių bus Nicolas Cage'as, šį kartą vaidinantis naują "Blogą leitenantą" (Bad Lieutenant), kurį režisavo Werneris Herzogas, tvirtinantis, kad tai nėra kultinio Abelio Ferraros 1992 metų trilerio perdirbinys.

A.Ferrara, kuris "The Guardian" interneto svetainei sakė, kad W.Herzogas ir kompanija " turėtų degti pragare", nekonkursinėje programoje parodys dokumentinę juostą "Neapolis, Neapolis, Neapolis" (Napoli, Napoli, Napoli).

W.Herzogo filmas turi paantraštę "Įplaukimo uostas Naujasis Orleanas" (Port of Call New Orleans).

Nekonkursinėje programoje taip pat bus parodytas filmas apie Iraką "Vyrai, kurie spokso į ožkas" (Men Who Stare at Goats), kuriame vaidina Holivudo širdžių ėdikas George'as Clooney, Ewanas McGregoras, Jeffas Bridgesas ir Kevinas Spacey. Filmas pasakoja apie reporterį, kuris susiduria su Irake dislokuotu amerikiečių kariškių daliniu, pasitelkiančiu ir paranormalias jėgas.

Šiemet Venecijoje krinta į akis kapitalizmo tema. Be M.Moore'o filmo apie JAV ekonomikos smukimą bus parodyta ir Steveno Soderbergho drama "Informatorius!" (The Informant!), kurioje Mattas Damonas vaidina vieną korporacijos vadovų, atskleidžiantį savo kompanijos kainų nustatymo taktiką. Ji taip pat bus parodyta nekonkursinėje programoje.

M.Damonas bus viena iš kelių festivalį savo atvykimu pagerbsiančių pirmojo ryškumo Holivudo žvaigždžių, nes atrodo, jog studijos yra pasirengusios apmokėti nemažas jų sąskaitas, kad Venecijoje, prasidedant kino apdovanojimų sezonui, sukeltų susidomėjimą savo filmais.

Šimtai gerbėjų, kurie lauks prie pagrindinio kino teatro, gali viltis išvysti N.Cage'ą, Italijoje vilą turintį ir italų numylėtiniu tapusį G.Clooney, Oliverį Stone'ą, Charlize Theron, Evą Mendes, Richardą Gere'ą ar Sylvesterį Stallone.

Ch.Theron drauge su Viggo Mortensenu vaidina ekranizuotoje Cormaco McCarthy postapokaliptinėje pasaulio vizijoje "Kelias" (The Road).

Venecijos festivalis pirmą kartą per 20 metų prasidės itališku filmu - naujausiu "Paradiso" kino teatro" (Cinema Paradiso) režisieriaus Giuseppe Tornatore darbu "Baarija" (Baaria) - epine meilės istorija, kurios veiksmas vyksta Sicilijos kaime.

Iranas bus lyderis aktualijų grupėje - 21 metų Hana Makhmalbaf surengs savo filmo, kuris pasakoja apie smurtą Irane po birželį įvykusių prezidento rinkimų, peržiūrą.

"Žaliosios dienos" (Ruzhaye Sabz), kuriose panaudojama ir autentiška per protestus nufilmuota medžiaga, ir vaidybiniai intarpai apie moterų padėtį Irane, į Venecijos festivalio sąrašus buvo įtrauktos neseniai ir bus parodytos nekonkursinėje programoje.

Kitoks, 1953 metų Iranas, kai per JAV ir britų remtą perversmą į valdžią atėjo šachas Mohammedas Reza Pahlevi, vaizduojamas konkursinėje juostoje "Moterys be vyrų" (Zanan-E Bedun-E Mardan), kurią režisavo Shirin Neshat.

Lide taip pat įvyks pirmasis 3-D filmų konkursas, kuriame varžysis aštuonios juostos, be to, bus įteiktas karjeros "Aukso liūtas" Johnui Lasseteriui ir jo komandai "Disney/Pixar".

Festivalyje bus parodytos naujos jų "Žaislų istorijos" (Toy Story) ir "Žaislų istorijos 2" 3-D versijos.

Pernai Venecijos "Aukso liūtą" laimėjo "Imtynininkas" (The Wrestler), kuriame vaidina atgimusi Amerikos kino žvaigždė Mickey Rourke.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją