“Atidarymo ceremonijoje šmaikštauta, kad festivalio metu žodį “krizė” reikia pakeisti žodžiu “kinas”, - pranešime spaudai prisimena “Kino pavasario” direktorė Vida Ramaškienė. – Šis pasiūlymas buvo įgyvendintas: nepaisant sudėtingos situacijos, vilniečiai ir kitų miestų gyventojai rinkosi kokybišką kiną ir gausiai žiūrėjo festivalio filmus”.

Šių metų “Kino pavasaryje” pristatyta dvidešimčia filmų mažiau nei pernai. Direktorės nuomone, dėl to ir festivalio žiūrovų skaičius kiek mažesnis (2008-aisiais festivalį aplankė 51 125 žiūrovai).

“Tačiau žiūrovų viename filmo seanse vidurkis net didesnis nei pernai ir pakilo nuo 113 iki 142 žiūrovų viename filme”, - teigia direktorė.

Į lankomiausių ir populiariausių “Kino pavasario” filmų sąrašą patenka net septyni filmai. Kiekvienas iš jų sutraukė daugiau nei po tūkstantį kino mėgėjų. Daugiausia žiūrovų sulaukė festivalio atidarymo filmu pasirinkta komedija “Rumba”, jai nenusileido geriausiu Europos filmu pripažinta Matteo Garrone “Gomora”, San Sebastiano festivalio nugalėtoja “Pandoros skrynia”, Kanų Auksinę palmės šakelę laimėjusi drama “Tarp sienų”.

Į populiariausiųjų sąrašus pateko ir filmai “Tiulpan”, “Pasaulis yra didelis ir išsigelbėjimas slypi už kampo” bei “Citrinmedis”.

Organizatorių teigimu, didžiausia kino gerbėjų koncentracija pastebima Vilniuje, kur ir prasidėjo kasmetinis “Kino pavasaris”. Kino teatruose “Forum Cinemas Vingis” ir “Skalvija” vykusiuose festivalio seansuose apsilankė 46 162 žiūrovai. Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje ir Šiauliuose “Kino pavasario” filmus pamatė kiek daugiau nei tūkstantis žiūrovų.

14-ojo Vilniaus tarptautinio festivalio “Kino pavasaris” programoje buvo pristatyti naujausi, prestižiniais apdovanojimais apdovanoti, kritikų ir žiūrovų įvertinti filmai iš viso pasaulio, speciali programa “Indijos spalvos”, skirta šiuolaikiniam Indijos kinui, italų kino meistro Federico Fellini retrospektyva bei naujausi lietuviški filmai.

Pirmą kartą festivalio istorijoje “Kino pavasaris” pristatė ir konkursinę programą “Nauja Europa – Nauji vardai”. Tarptautinė žiuri, vadovaujama britų aktoriaus Dexterio Fletcherio, iš devynių Rytų ir Centrinės Europos kino debiutantų išrinko geriausią filmą. Juo pripažintas bulgarų režisieriaus Stefano Komandarevo filmas “Pasaulis yra didelis ir išsigelbėjimas slypi už kampo”.

Žiuri geriausio aktoriaus apdovanojimu pagerbė ir šio filmo pagrindinio vaidmens atlikėją Miki Manojlovičių. Geriausiu režisieriumi pripažintas filmo “Žgutas” kūrėjas Javoras Gardevas. “Kino pavasario” publikos simpatijų prizas šiemet atiteko ispanų režisieriaus Javiero Fessero dramai “Kamino”.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją