"Kad būtų išvengta įtarimų, jog Kino taryba pinigus skirsto draugams", - sakė ŠMKK pirmininkas Valentinas Stundys.

Filmo "Nereikalingi žmonės" režisierius Maris Martinsonas kreipėsi į ŠMKK, atkreipdamas dėmesį, kad pagal Kino įstatymą bei Valstybės biudžeto asignavimo ir nacionalinio kino rėmimo programos lėšų skyrimo kino projektams taisykles jiems priklauso kompensacija, tačiau ji neskiriama.

"(...) Dėl gamybos kompensacijos prisiėmėme didžiulę riziką statyti filmą "Nereikalingi žmonės" iš privačių lėšų ir investavome daugiau nei 1,2 mln. litų. Tikėjomės, kad Kultūros ministerija įvertins kino kūrėjų pastangas sukurti aukštos kokybės filmą, garsinantį Lietuvą pasaulyje ir šiame etape nuspręs padėti filmui kompensuodama jo gamybos išlaidas", - rašoma režisieriaus laiške.

Anot jo, iš viso filmą pamatė 50 tūkst. Lietuvos žiūrovų, jis pateko į sėkmingiausių lietuviškų filmų trejetą.

"Nereikalingi žmonės" dalyvavo festivaliuose Kinijoje, Egipte, Kanadoje.

"Jeigu mūsų filmui nebus suteiktas finansavimas, tai bus precedentas nepasitikėti įstatymu, Kultūros ministerija ir Lietuvos kino kūrėjai nesiryš investuoti savo pinigų į kino projektus", - pareiškė M.Martinsonas.

Kino juostą užtarė ir europarlamentarė Laima Andrikienė.

Tuo metu Kultūros ministerijos sekretorius Juozas Širvinskas teigė, kad Kino taryba turėjo rinktis, ar skirti lėšų statomiems keturiems vaidybiniams filmams baigti ar pinigų duoti "Nereikalingiems žmonėms".

Be to, anot jo, Kino įstatymas tik numato galimybę kompensuoti filmo gamybos išlaidas iki 750 tūkst. litų, o "Nereikalingų žmonių" kūrėja viešoji įstaiga "ART&A" prašo padengti visas išlaidas - 1,2 mln. litų. "Galėjome net nesvarstyti jų prašymo", - pareiškė J.Širvinskas.

"Norėčiau priminti, kad savo laiku tie filmo kūrėjai skelbėsi, kad jie parodys, kaip padaryti filmą be valstybės pagalbos, - kalbėjo Kultūros ministerijos atstovas. - (...) Be to, kino profesionalų, kritikų šis filmas neigiamai vertinamas. Jis tik padarė gerus viešuosius ryšius."

2008 metų filmas "Nereikalingi žmonės", pastatytas Lietuvoje režisieriaus Mario Martinsono, apibūdinamas kaip drama, nagrinėjantis aktualias socialines ir pilietines problemas: emigraciją, "geresnio gyvenimo" paieškas, įvaikinimą ir globą.

Kūrėjai skelbia ketinantys kurti filmo tęsinį.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją