Beveik visą šiemetinių Holivudo apdovanojimų sezoną "Čikaga" buvo laikoma favoritu. Šis filmas buvo gavęs 13 "Oskarų" nominacijų - daugiau už visus kitus, tačiau dauguma iš jo gautų šešių "Oskarų" yra ne pačių pagrindinių kategorijų.

Filmo žvaigždei Renee Zellweger (Renė Zelveger) geriausios aktorės kategorijoje pralaimėjus "Valandose" (The Hours) suvaidinusiai Nicole Kidman (Nikol Kidman) atrodė, kad šis miuziklas apie dvi šou merginas žmogžudes, kurias žiniasklaida paverčia žvaigždėmis, prarado lyderio pozicijas.

Vis dėlto "Čikaga" - geriausias metų filmas, o jame suvaidinusi Catherine Zeta-Jones (Ketrin Zeta-Džouns) tapo geriausia antrojo plano aktore. Be šitų apdovanojimų miuziklas dar gavo geriausio dailininko darbo, geriausio garso, geriausių kostiumų ir geriausio montažo kategorijų "Oskarus".

A.Brody pergalė tikriausiai buvo didžiausias netikėtumas, nes pagrindiniais pretendentais į geriausio aktoriaus "Oskarą" buvo laikomas Danielis Day-Lewisas (Danielis Dėj-Liūisas) iš "Niujorko gaujų (Gangs of New York) ir Jackas Nicholsonas (Džekas Nikolsonas), suvaidinęs filme "Apie Šmitą" (About Schmidt).

A.Brody užlipęs į sceną efektingai pabučiavo pernai geriausia aktore pripažintą Halle Berry (Heil Beri). "Tai geriau ir už dovanų krepšelį", - apie bučinį sakė aktorius, paminėdamas nugalėtojams įteikiamus krepšelius, pilnus brangių laikrodžių, kvepalų ir kitokių dovanų.

Tačiau jo pokštai virto ašaromis, kai jis prisiminė filmavimą ir karą Irake. Jis sakė, kad filmavimo aikštelėje įgyta patirtis padėjo jam labai gerai suprasti, koks liūdnas dalykas yra karas.

"Melskime taikaus ir greito sprendimo būdo", - pasakė A.Brody, o auditorija atsistojo.

NETIKĖTA PERGALĖ

R.Polanskio pergalė taip pat buvo didelis netikėtumas, nes 1978 metais režisierius, prisipažinęs, kad mylėjosi su 13 metų mergaite, pabėgo iš Jungtinių Valstijų. Jei jis grįžtų į Valstijas, jo tikriausiai lauktų ilgi kalėjimo metai, todėl Holivude daugelis jį vertina nevienareikšmiškai, nors tokie žmonės, kaip režisierius Martinas Scorsese (Martinas Skorsezė), kurį jis įveikė varžybose dėl "Oskaro", ir laiko jį didžiu kino meistru.

Tuo tarpu N.Kidman "Oskaro" buvo galima tikėtis, nes ji ir R.Zellweger buvo laikomos pagrindinėmis pretendentėmis.

"Russellas Crowe (Raselas Krou) sakė: "Jei čia užlipi, neverk". Bet aš dabar verkiu", - ištarė aktorė ir nusisuko nugara į salę. Vėl atsigręžusi ji pasakė: "Atsiprašau".

Per pirmąją apdovanojimų įteikimo ceremonijos dalį apie karą Irake beveik neužsiminė nei pačios žvaigždės, nei vakaro vedėjas Steve'as Martinas (Stivas Martinas), tačiau viskas pasikeitė į sceną užlipus Michaelui Moore'ui (Maiklui Murui), kuris atsiėmė apdovanojimą už geriausią dokumentinį filmą - "Kolambinos boulingą" (Bowling for Columbine) apie ginklų keliamas problemas.

"Gyvename tokiu metu, kai fiktyviais rinkimų rezultatais renkami fiktyvūs prezidentai. Gyvename tokiu metu, kai mūsų žmogus siunčia mus į karą dėl fiktyvių priežasčių. Nesvarbu, ar tai įrašų, ar didelių grėsmių fikcija, mes nepritariame šiam karui, pone Bushai (Bušai). Gėda, pone Bushai!"

Po jo pareiškimo auditorija sujudo - iš pradžių pasigirdo nepritarimo, paskui pritarimo, paskui - vėl nepritarimo šūksniai. Kilo toks triukšmas, kad nesigirdėjo, kaip M. Moore'as baigia savo kalbą.

Tarp kitų šiemetinių "Oskarų" laureatų yra Chrisas Cooperis (Krisas Kuperis), už nelegalaus orchidėjų "medžiotojo" vaidmenį "Adaptacijoje" (Adaptation) pripažintas geriausiu antrojo plano aktoriumi.

Kaip ir A.Brody, visai netrukus gimdysiančios C.Zeta-Jones balsas jai baigiant savo padėkos kalbą virpėjo.

"Mano hormonai visai nevaldomi", - sakė C.Zeta-Jones, kuri baigusi kalbą apsiašarojo.

Geriausiu animaciniu filmu buvo pripažinta legendinio japonų animatoriaus Hayao Miyazaki (Hajao Mijazakio) "Išlaisvinta dvasia" (Spirited Away), o už geriausius vaizdo efektus apdovanotas populiarusis fantastinis filmas "Žiedų valdovas: dvi tvirtovės" (The Lord of the Rings: The Two Towers).

PRISLOPINTOS MADOS

Į ceremoniją "Kodak" teatre Holivude žvaigždės rinkosi "prislopinto raudonojo kilimo režimu" - nebuvo jokio blizgesio, žavesio, reporterių ir operatorių, kurie paprastai rikiuojasi prie įėjimo į teatrą.

Kaip ir tikėtasi, vyrai daugiausia vilkėjo juodus smokingus, o moterys pasirinko palyginti kuklias sukneles, pradedant "Prada" ir baigiant "Yves St. Laurent". Jos demonstravo paprastus siluetus, apnuogintus pečius ir palaidus plaukus. Vyravo prislopintos spalvos - pradedant blyškia fuksijų bei žydra ir baigiant smėlio bei juoda. Pastarąją pasirinko N.Kidman.

Dauguma aktorių nepasipuošė jokiais briliantų vėriniais ar dideliais auskarais, kurių buvo galima tikėtis "deimantinio" "Oskarų" jubiliejaus proga.

Kelios žvaigždės, tokios, kaip Timas Robbinsas (Timas Robinsas) ir Susan Sarandon (Suzan Sarandon), įeidamos į teatrą rodė taikos ženklus, o keli kiti aktoriai, pavyzdžiui, Julianne Moore (Džulian Mur), kuri už vaidmenį "Valandose" buvo nominuota geriausios antrojo plano aktorės, o už darbą juostoje "Toli nuo dangaus" (Far From Heaven) - pagrindinį vaidmenį atlikusios aktorės kategorijose, turėjo taikos ženkliukus. J.Moore jį buvo prisisegusi prie rankinės.

Holivudo bulvaras į abi puses nuo teatro "Kodak" buvo uždarytas per aštuonis kvartalus. Budėjo daugybė policininkų.

Garbingiausius JAV kino apdovanojimus "Oskarus" kasmet teikia Kino meno ir mokslo akademija. Apdovanojimų įteikimo ceremonija tiesiogiai transliuojama per televiziją, o laureatams skiriamos 45 sekundės, per kurias jie scenoje gali sakyti ką tik pageidauja, todėl neretai ceremonija virsta savotišku Haid parku, kuriame skelbiamos įvairiausios idėjos.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją