Filmu “Traukinių žymėjimas” labiausiai išgarsėjęs britų režisierius Danny Boyle`as dramoje “Lūšnynų milijonierius” pasakoja jauno neišsilavinusio vargšo vaikino, dalyvaujančio TV žaidime “Kas laimės milijoną”, istoriją. Filmas pastatytas remiantis indų rašytojo Vikas Swarup romanu “Q and A”.

Tarp "Lūšnynų milijonieriaus" apdovanojimų yra geriausio režisieriaus "Oskaras" britui Danny Boyle'ui už jo tamsią, bet galiausiai viltingą istoriją ir geriausio adaptuoto scenarijaus "Oskaras" rašytojui Simonui Beaufoy.

"Jūs buvote mums tokie dosnūs šį vakarą, ir aš noriu jums už tai padėkoti", - priimdamas apdovanojimą vakaro auditorijai sakė D.Boyle'as.

Jis taip pat padėkojo savo šeimai, juostos kūrėjams ir visam Mumbajaus miestui, kuriame buvo filmuojamas "Lūšnynų milijonierius".

"Drauge mes buvome nepaprastoje kelionėje, - sakė prodiuseris Christianas Colsonas (Kristianas Koulsonas). - Jautėme aistrą ir tikėjome, o jei turi tuos du dalykus, tikrai, viskas įmanoma".

33 metų Kate Winslet už dramatišką buvusios nacių kalėjimo prižiūrėtojos, kuri užmezga romaną su paaugliu, vaidmenį filme "Skaitovas" (The Reader) buvo pripažinta geriausia aktore.

Atsiimdama savo apdovanojimą ji vos tramdė ašaras ir prisiminė, kaip būdama aštuonerių svajojo kada nors gauti šį vieną prestižiškiausių pasaulyje kino apdovanojimą.

"Meluočiau, jei sakyčiau, kad anksčiau nebuvau parengusi (padėkos) kalbos varianto. Manau, kai man buvo kokie aštuoneri, žiūrėdama į vonios veidrodį", - sakė ji.

"Tai turėjo būti šampūno buteliukas, - pridūrė ji, parodydama į savo auksinę "Oskaro" statulėlę. - Na, dabar tai jau ne šampūno buteliukas!"

Seanas Pennas laimėjo savo antrąjį geriausio aktoriaus "Oskarą" - už nužudyto 8-ojo dešimtmečio kovotojo už gėjų teises iš San Fransisko Harvey Milko vaidmenį juostoje "Milkas" (Milk).

"Aš to nesitikėjau ir noriu labai aiškiai pasakyti, kad tikrai žinau, kaip jums kartais sunku mane pripažinti, - sakė jis. - Mane sujaudino šis pripažinimas".

Savo padėkos kalboje S.Pennas pasinaudojo proga ir paragino vienos lyties asmenų santuokų priešininkus iš naujo svarstyti savo poziciją. Neseniai gėjų santuokos Kalifornijoje buvo uždraustos.

"Manau, kad dabar geras metas tiems, kurie balsavo už draudimą ir prieš gėjų santuokas, atsisėsti, apmąstyti ir užkirsti kelią savo didelei gėdai ir gėdai savo vaikaičių akyse, (kuri ištiks), jei jie toliau eis tuo paramos (draudimui) keliu, - sakė jis. - Turime turėti lygias teises kiekvienam".

Pirmąjį geriausio aktoriaus "Oskarą" 48 metų S.Pennas yra gavęs už vaidmenį 2003-iųjų dramoje "Mistinė upė" (Mystic River).

Penelope Cruz tapo pirmąja ispanų aktore, laimėjusia Kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimą už antraplanį vaidmenį filme "Vikė Kristina Barselona" (Vicky Cristina Barcelona).

34 metų P.Cruz pergalė antrojo plano aktorės kategorijoje reiškia jos talento, kuris žibėjo ir dviejuose "Oskarais" apdovanotuose užsienio filmuose, pripažinimą. Auksinę "Oskaro" statulėlę jai galiausiai pelnė įspūdingas Marijos Elenos - neurotiškos menininko žmonos - vaidmuo "karštoje" Woody Alleno komedijoje, kurios veiksmas vyksta Barselonoje.

"Ar kas nors čia buvo nualpęs? Nes aš galėjau būti pirmoji. Labai ačiū Akademijai", - susijaudinusi auditorijai sakė P.Cruz.

Savo "Oskaro" statulėlę ji skyrė šeimai, taip dar kartą deklaruodama savo ispaniškas šaknis, ir taip pat dėkojo savo tėvynainiams už paramą.

"Augau vietoje, kur tai nebuvo labai reali svajonė. Visada Akademijos apdovanojimų vakarą neidavau miegoti, kad pasižiūrėčiau šį šou", - sakė ji.

Heathas Ledgeris, kuris prieš metus buvo rastas negyvas savo bute Niujorke, po mirties apdovanotas geriausio antrojo plano aktoriaus "Oskaru". Jis jam paskirtas už Džokerio vaidmenį naujausiame Betmeno filme "Tamsos riteris" (The Dark Knight).

Apdovanojimas H.Ledgeriui, kuris mirė atsitiktinai perdozavęs vaistų, privertė auditoriją atsistoti. Jis tapo tik antru aktoriumi po Peterio Fincho (Piterio Finčo), gavusiu "Oskarą" po mirties. Jo statulėlę atsiėmė jo tėvas Kimas Ledgeris, sesuo Kate ir motina Sally Bell.

"Šis apdovanojimas šįvakar būtų pagarbiai patvirtinęs jo tylų ryžtą būti išties priimtam visų jūsų, čia (susirinkusių) - jo kolegų ir industrijos, kurią jis tikrai mylėjo", - sakė K.Ledgeris.

"Heathai, mes abu žinojome, kad tai, ką sukūrei Džokerio (vaidmeniu), buvo nepaprastai ypatinga, ir net kalbėjomės apie buvimą čia, kaip tik šią dieną, - sakė velionio aktoriaus sesuo Kate. - Tikrai norime, kad būtum (čia buvęs), bet didžiuodamiesi atsiimame šį apdovanojimą tavo nuostabios dukters Matildos vardu. Ačiū jums".

Vis dėlto labiausiai šlovės spinduliuose maudėsi "Lūšnynų milijonierius", kuris taip pat gavo "Oskarus" už geriausią operatoriaus darbą, garsą, montažą, originalią muziką, kurią parašė kompozitorius A.R.Rahmanas, ir geriausią dainą - "Jai Ho", kurią sukūrė tas pats A.R.Rahmanas ir žodžių autorius Gulzaras.

Gulzarą daugelis laiko turbūt geriausiu kino hindi kalba žodžių autoriumi. Jis rašė daugeliui Bolivudo filmų - ištisus keturis dešimtmečius.

Tik septyni kiti filmai per visą 81 metus trunkančią "Oskarų" istoriją yra laimėję aštuonias ar daugiau statulėlių.

Indų pasididžiavimą padidino ir du "Oskarai" A.R.Rahmanui, kuris Indijoje vadinamas "Madraso (Čenajaus) Mozartu (Mocartu)".

"Jais Indija didžiuojasi", - sveikindamas visą "Lūšnynų milijonieriaus" komandą" sakė Indijos ministras pirmininkas Manmohanas Singhas.

Savo padėkos kalboje A.R.Rahmanas, kuris yra tik trečias "Oskarą" laimėjęs indas, sveikino "visus Mumbajaus žmones ir šio filmo esmę - ... optimizmą ir vilties bei mūsų gyvenimo galią".

Knibždančiame Mumbajaus lūšnyne nufilmuota juosta vienu metu buvo užmesta, nes jos atsisakė finansuotoja "Warner Independent Pictures", kuri yra "Warner Bros" padalinys.

Galiausiai šį projektą išgelbėjo "Fox Searchlight Pictures", kuri lapkričio mėnesį ir išleido šį kritikų liaupses pelniusį filmą.

Geriausio originalaus scenarijaus "Oskaras" šiemet atiteko "Milko" scenaristui Dustinui Lance'ui Blackui, o geriausiu animaciniu filmu buvo pripažinta "WALL-E. Šiukšlių princo istorija" (Wall-E) apie futuristinį robotą, kuris užterštoje Žemėje randa savo meilę.

"Keista Bendžamino Batono istorija" (The Curious Case of Benjamin Button) gavo du "Oskarus" - už geriausią scenografiją ir grimą, o "Hercogienė" (The Duchess) buvo pagerbta už geriausius kostiumus.

Geriausiu dokumentiniu filmu Kino meno ir mokslo akademija pripažino "Žmogų ant lyno" (Man on Wire), kuris pasakoja apie prancūzą Philippe'ą Petit (Filipą Peti), 1974 metais perėjusį lynu, ištemptu tarp Pasaulio prekybos centro dangoraižių Niujorke.

Vienas didžiausių vakaro netikėtumų buvo tai, kad geriausių filmų užsienio kalba kategorijoje japonų juosta "Iškeliavimas" (Okuribito) įveikė favoritu laikytą Izraelio filmą "Valsas su Baširu" (Waltz With Bashir).

"Man tai naujas iškeliavimas, - atsiimdamas apdovanojimą sakė Yojiro Takita. - Ir, tikiuosi, grįšime".

"Iškeliavimas" yra pirmasis geriausio filmo užsienio kalba "Oskarą" gavęs japonų filmas per daugiau kaip pusę amžiaus. Jis pasakoja apie violončelininką, kurį vaidina Masahiro Motoki. Herojaus orkestras išformuojamas ir jis, ieškodamas darbo, tampa mirusiųjų šarvotoju.

Pergalė "Oskarų" ceremonijoje turėtų pagerinti šio filmo uždarbius Jungtinėse Valstijose, kur jis debiutuos gegužės mėnesį.

Visi „Oskarų“ laimėtojai:

Geriausias režisierius - Danny Boyle`as („Lūšnynų milijonierius“)

Geriausias filmas - „Lūšnynų milijonierius“ („Slumdog Millionaire“)

Geriausia aktorė - Kate Winslet („Skaitovas“)

Geriausias aktorius - Seanas Pennas („Milkas“)

Geriausia antrojo plano aktorė - Penelope Cruz („Viki Kristina Barselona“)

Geriausias antrojo plano aktorius - Heathas Ledgeris („Tamsos riteris“)

Geriausias originalus scenarijus - „Milkas“ („Milk“)

Geriausias adaptuotas scenarijus - „Lūšnynų milijonierius“ („Slumdog Millionaire“)

Geriausi kostiumai - "Hercogienė" ("The Duchess")

Geriausias grimas - „Keista Bendžamino Batono istorija“ („The Curious Case of Benjamin Button“)

Geriausia kinematografija - „Lūšnynų milijonierius“ („Slumdog Millionaire“)

Geriausias dokumentinis filmas - "Man on Wire"

Geriausi specialieji efektai - „Keista Bendžamino Batono istorija“ („The Curious Case of Benjamin Button“)

Už geriausią garsą - „Tamsos riteris“ („The Dark Knight“)

Geriausias garso suvedimas - „Lūšnynų milijonierius“ („Slumdog Millionaire“)

Geriausias montažas - „Lūšnynų milijonierius“ („Slumdog Millionaire“)

Geriausias animacinis filmas - „Wall-E. Šiukšlių princo istorija“ („Wall-E“)

Geriausia trumpametražė animacija - „La Maison en Petits Cubes“

Geriausia muzika - „Lūšnynų milijonierius“ („Slumdog Millionaire“)

Geriausia daina - „Lūšnynų milijonierius“ („Slumdog Millionaire“)

Geriausias filmas užsienio kalba - „Išėjimai“ („Departures“), Japonija

Filmo „Lūšnynų milijonierius“ treileris:

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją