"Jei būtume rodę šį filmą prieš šešis mėnesius, daug žmonių juo nebūtų patikėję, - neseniai sakė jis. - Bet dabar kai kam tai gali atrodyti kaip koks dokumentinis filmas".

"The International", kurį režisavo vokiečių kino kūrėjas Tomas Tykweris, pastatęs "Kvepalus: vieno žudiko istoriją" (Perfume. The Story of a Murderer), pradeda 11 dienų Berlyne truksiančius kino seansus, pasirodymus ant raudonojo kilimo, vakarėlius ir spaudos konferencijas.

Tai pirmasis iš trijų svarbių kasmet vykstančių Europos kino festivalių. Kiti du rengiami Kanuose ir Venecijoje.

Vokietijos sostinėje dėl prestižinio "Aukso lokio" apdovanojimo, kurį vasario 14 dieną geriausiam filmui įteiks šiemetinės vertinimo komisijos pirmininkė, škotų aktorė Tilda Swinton, varžysis 18 juostų.

Naujos juostos, kuriose vaidina Renee Zellweger, Tommy Lee Jonesas, Demi Moore ir Michelle Pfeiffer, varžysis su įtaigiais filmais iš Irano, Kinijos ir Europos.

Berlyno festivalis garsėja "sunkiais", kritiškais filmais, ir 2009-ieji nebus išimtis. Pagrindinėje konkursinėje programoje rodoma "Audra" (Sturm) pasakoja apie karo buvusioje Jugoslavijoje palikimą, o "Mamutas" (Mammoth) kalba apie globalizaciją ir ekonominius migrantus.

Alžyriečių kilmės prancūzų režisierius Rachidas Boucharebas, kuris yra pastatęs kritikų gerai įvertintą karo dramą "Čiabuviai" (Days of Glory, Indignes), atveža "Londono upę" (London River) apie du žmones, Londone ieškančius savo vaikų, dingusių po 2005 metų liepos 7-osios sprogdinimų traukiniuose ir autobuse.

Michaelas Winterbottomas pristato į pagrindinę konkursinę programą neįtrauktą dokumentinę juostą "Šoko doktrina" (The Shock Doctrine) pagal Naomi Klein knygą, kurioje teigiama, kad visame pasaulyje valdžios žmonės savo tikslais naudoja karą ir nelaimes.

Dokumentinė juosta "Reičel" (Rachel) aiškinasi, kaip 2003 metais žuvo JAV aktyvistė Rachel Corrie, ant kurios užvažiavo izraeliečių buldozeris, kai ji bandė sutrukdyti nugriauti palestiniečių pastatą.

Tačiau ne taip, kaip kai kuriais metais, šiemet Berlyne pakaks ir komedijų bei romantikos. Festivalyje įvyks tarptautinė "Rožinės panteros 2" (Pink Panther 2), kurioje vaidina Steve'as Martinas, premjera.

Paskutinę minutę buvo įtraukta ir komedija "Mano vienintelis" (My One and Only) apie 6-ajame dešimtmetyje gyvenančią kerinčią moterį, ieškančią turtingo vyro, kuris išlaikytų ją ir jos vaikus. Šiame filme vaidina "Oskaro" laureatė R.Zellweger.

"Šeri" (Cheri) pagal prancūzų rašytojos Colette 1920 metų romaną režisavo Stephenas Frearsas, kuris po daugiau kaip 20 metų pertraukos vėl dirbo su M.Pfeiffer, kurią anuomet filmavo "Pavojinguose ryšiuose" (Dangerous Liaisons).

Prancūzų kino kūrėjas Francois Ozonas, kuris yra pastatęs "Baseiną" (Swimming Pool) ir "8 moteris" (8 femmes), šiemet "Aukso lokio" sieks su filmu "Rikis" (Ricky) apie nepaprastą sparnuotą kūdikį, o britė Sally Potter savo filme "Pamišimas" (Rage), kuriame vaidina Jude'as Law, parodijuoja mados industriją.

Iranietis Asgharas Fahradi pristatys savo naujausią filmą "Apie Elę" (Darbareye Elly), kuris pasakoja apie iraniečių emigrantę Europoje, grįžtančią į savo gimtąją šalį. Festivalio varžybų favoritas Chen Kaige atvežė didžiausios Pekino operos žveigždės biografiją "Pavergtas amžiams" (Mei Lanfang).

Festivalyje taip pat bus išdalyti specialūs prizai, tarp jų - "Berlinalės kamera" prancūzų meistrui Claudeui Chabroliui, "Teddy" už gėjų kiną Andy Warholo "mūzai" Joe Dallesandro ir "Garbės aukso lokį" prancūzų kompozitoriui Maurice'ui Jarre'ui.

Berlyno sienos griuvimo 20-ųjų metinių proga "Berlinalėje" bus parodyti šaltojo karo filmai, kurie, regis, išpranašavo komunizmo žlugimą Europoje. Ši programa vadinasi "Po žiemos ateina pavasaris".

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją