Festivalį „Žiemos ekranai“ Kaune trečiadienį atidarys režisierės Ursula Meier debiutinis filmas „Namai“ (Home, 2008), kuriame vaidina gerai Lietuvoje žinoma aktorė Isabelle Huppert.

Vienišas namas stovi šalia neveikiančio greitkelio. Jame įsikūrusi šeima gyvena savo ritmu, atsiskyrusi nuo išorinio pasaulio. Tačiau vieną dieną greitkeliu pradeda dundėti automobiliai, grasindami gyventojų ramybei. Tai – filmas apie materialius ir dvasinius namus, sugebėjimą juos išsaugoti – klausimus, kurie šiuo metu kaip niekad aktualūs Kauno kino mylėtojams, atsidūrusiems akistatoje su grėsme netekti paskutinio tikrojo miesto kino teatro.

Tradicinis, ketvirtasis prancūzų kino festivalis „Žiemos ekranai“ šiais metais sūpuojasi ant klasikos ir naujų filmų sūpuoklių. Retrospektyvoje „Juoda ir balta“ surinkti filmai, seniai įsitvirtinę kino istorijos vadovėliuose. Pripažintų kino meistrų Jean Vigo, Jean Renoir, Robert Bresson, Jean Cocteau, Max Ophuls ir kitų juostos pakvies pasinerti į Naujosios bangos priešistorės estetiką ir pasakojimus.

Pagrindinėje programoje pristatomi nauji prancūzų ir kitataučių, dirbančių Prancūzijoje, jau garsių ir naujai atrastų režisierių filmai. Tarp jų – naujai į patriotizmą žvelgiantis S. Bozono filmas „Prancūzija“ (La France, 2007), originali H.Melvilio romano „Mobis Dikas“ ekranizacija „Kapitonas Ahabas“ (Capitaine Ashab, 2008), Paryžiuje sukurtas japonų režisieriaus Nobuhiro Suwa filmas apie meilę „Tobula pora“ (Un Couple parfait, 2006), režisieriaus F. Dupeyrono juosta „Padėk sau, ir Dievas tau padės“ (Aide-toi, le ciel t‘aidera, 2008), Prancūzijoje uriančio lietuvių mylimo gruzinų kilmės režisieriaus O. Joselianio variacija kasdienybės tema „Sodai rudenį“ (Jardins en automne, 2006).

„Žiemos ekranų“ programa Kaune publikuojama interneto svetainėje www.kinoklubas.lt.

Kauno kino žiūrovai kviečiami ne tik pasimėgauti geru prancūzišku kinu, bet ir pasinaudoti galimybe apsilankyti vis rečiau kino žiūrovams duris atveriančiame istoriniame miesto kino teatre „Romuva“.

Organizatoriai deda visas pastangas, kad atgaivintų ir sušildytų pastaruoju metu nenaudojamą, tačiau puikiai kino reikmėms pritaikytą pastatą.

Žiūrovų mylimi „Žiemos ekranai“ toliau vyksta Vilniuje – nuo antradienio festivalio filmai taip pat bus rodomi ir „Skalvijos“ kino centre.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją