Nicole Kidman (Nikol Kidman) buvo pripažinta geriausia aktore už vaidmenį filme "Valandos" (The Hours), kuriame ji suvaidino rašytoją Virginia Woolf (Virdžiniją Vulf), o Danielis Day-Lewisas (Danielis Dėj-Liūisas) laimėjo geriausio aktoriaus apdovanojimą už Martino Scorsese's (Martino Skorsezės) kūrinyje "Niujorko gaujos" (Gangs of New York) sukurtą įtikinamą XIX amžiaus Manheteno gaujos vadeivos portretą.

Catherine Zeta-Jones (Ketrin Zeta-Džouns) pelnė geriausios antraplanės aktorės apdovanojimą už naktinio klubo dainininkės vaidmenį triukšmingame miuzikle "Čikaga" (Chicaga), o geriausio antraplanio aktoriaus apdovanojimas buvo įteiktas Christopheriui Walkenui (Kristoferiui Vokenui) už vaidmenį filme "Sugauk mane, jei gali" (Catch Me If You Can).

Tačiau bene labiausiai sekmadienio vakarą buvo pagerbtas kino veteranas R.Polanskis, kurio filmas, pasakojantis tikrais įvykiais paremtą istoriją apie talentingą žydų pianistą Wladyslawą Szpilmaną (Vladislavą Špilmaną), Antrojo pasaulinio karo metais ištvėrusį Varšuvos geto baisumus, primena jo paties, kaip žmogaus išgyvenusio savo tautos genocidą, gyvenimo istoriją.

"Labai svarbu prisiminti, kad Romanui teko patirti didžiules netektis, pirmiausia nuo nacių rankų", - sakė filmo "Pianistas" žvaigždė, amerikiečių aktorius Adrienas Brody (Eidrienas Broudis), kuris vietoje R.Polanskio priėmė šiam filmui skirtą apdovanojimą už geriausią režisūrą.

"Būdamas berniukas jis vienas pats išgyveno Krokuvoje, - sakė jis. - Ši istorija leidžia Romanui papasakoti kažką, kas ypatingai asmeniška, nesureikšminant savo prisiminimų ir nemėginant atkurti savo praeities".

Anglų kalba pastatytas "Pianistas", kuriame yra nemaža ir paties režisieriaus vaikystės atsiminimų ir kuris paskutiniame Kanų filmų festivalyje jau laimėjo prestižinį pagrindinį prizą - "Auksinę palmės šakelę", šeštadienį buvo apdovanotas septyniais "Cezariais", kuriuos skiria Prancūzijos kino meno ir technikos akademija, be to, taip pat yra nominuotas septyniems "Oskarams, tarp jų geriausio filmo, geriausio režisieriaus ir geriausio aktoriaus kategorijose.

68 metų režisierius R.Polanskis, išgarsėjęs tokiais filmais, kaip "Kinų kvartalas" (Chinatown) ir "Rozmari kūdikis" (Rosemary's Baby), gimė Prancūzijoje, žydų šeimoje, kuri prieš karą grįžo į Lenkiją. Karo metu jo motina mirė koncentracijos stovykloje.

Dabar, po audringų, bet karjeros prasme sėkmingų metų Jungtinėse Valstijose, R.Polanskis gyvena Prancūzijoje. Iš Amerikos režisierius buvo priverstas išvykti po to, kai jam buvo pateikti kaltinimai lytiniais santykiais su nepilnamete.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją