Jau kitą rytą režisierius išskrido į Los Andželą, kur praėjusį savaitgalį filmas „Nereikalingi žmonės“ buvo parodytas du kartus: iš ryto Laemle Karališkajame Teatre, o vakare Harmony Gold salėje, įsikūrusioje pačiame Holivudo centre. Filmo pristatyme dalyvavo režisierius Maris Martinsons ir prodiuserė Linda Krūkle.

Simboliška tai, kad filmo kūrybinė grupė apsistojo Ruzvelto viešbutyje, kuriame 1929 metais įvyko pirmoji Oskarų apdovanojimų ceremonija.

Filmo rodymai buvo oficialiai skirti Oskarų viešųjų ryšių ir sklaidos kampanijai. Tačiau filmo kūrybinė grupė turėjo ir dar vieną labai svarbią misiją. Po praeitos savaitė susitikimo su Vilniaus meru Juozu Imbrasu jo paties žodžiais tariant filmas „Nereikalingi žmonės“ tapo Vilniaus, kaip Europos Kultūros sostinės 2009, ambasadoriumi JAV.

Vilniaus miesto savivaldybė, kaip ir Kultūros Ministerija nusprendė paremti šią svarbią viešųjų ryšių kampaniją. Taigi, JAV žiūrovams buvo ne tik parodytas filmas, bet ir skleidžiama informacija apie šį svarbų Lietuvai kitų metų įvykį. Filmo kūrybinė komanda nuvežė į JAV Vilniaus, kaip Europos kultūros sostinės 2009, informacinę ir reklaminę medžiagą, bei pasakojo apie projektą vietos žurnalistams.

Kaip savo kalboje teigė filmo „Nereikalingi žmonės“ prodiuserė Linda Krūkle, Los Andželas tapo pačiu tolimiausiu tašku iki kurio atkeliavo filmas. Ji išreiškė viltį, kad kitais metais, kai Vilnius taps ne tik Lietuvos, bet ir Europos kultūros sostine, Lietuva taps daugiau žinoma pasaulyje.

Į abu filmo seansus susirinko pilnos salės žmonių, tarp kurių buvo daug vietos lietuvių. Filmo seansus taip pat pagerbė Lietuvos ir Latvijos garbės konsulai, kino industrijos atstovai bei JAV kino akademijos nariai. Jie labai palankiai įvertino filmą ir aktyviai dalyvavo diskusijose po filmo parodymų. Kaip teigia režisierius, tai buvo vieni šilčiausių iki šiol vykusių filmo pristatymų per visą „Nereikalingų žmonių“ rodymo istoriją.

Tarp garbingų svečių buvo ir labai gerai žinoma Holivude lietuvių kilmės aktorė Rūta Lee. Po filmo peržiūros ji pasakė režisieriui, kad pirmąsias penkias filmo minutes buvo tiesiog priblokšta, o vėliau taip įsitraukė į filmą, kad jautėsi tarsi būtų filmo liudininkė. Panašiai, kaip ir garsioji Japonijos aktorė Kaori Momoi, kuri po filmo peržiūros Tarptautiniame Šanchajaus Filmų festivalyje 2008 m. birželį (ji buvo festivalio žiuri narė) priėjo prie režisieriaus ir pasakė, kad mielai suvaidintų kitame M. Martinsons filme, Rūta Lee išreiškė tokį pat pageidavimą. Tai puikus įvertinimas filmui ir jo kūrybinei komandai.

Kitas itin reikšmingas filmo parodymas įvyks Niujorke, garsiojoje Tribekos salėje, kurioje kasmet vyksta žymaus aktoriaus Roberto De Niro organizuojamas garsusis Tribekos filmų festivalis. Į filmo pristatymą įtrauktas režisierių Arūno Matelio (kuris yra Vilniaus, kaip Europos kultūros sostinės 2009, ambasadorius) bei Audriaus Stonio filmo „Skrydis per Lietuvą arba 510 sekundžių tylos“ rodymas.

„Nereikalingi žmonės“ šiais metais oficialiai atstovauja Lietuvą JAV kino akademijos apdovanojimų sekcijoje „Geriausias filmas užsienio kalba”, bei Auksinių Gaublių apdovanojimų atrankoje. Tai pirmas istorijoje meninis filmas iš Lietuvos, kuris buvo pateiktas užsienio kalbos Oskaro atrankai.

Po pasirodymo Lietuvos kino salėse 2008-ųjų sausį, filmas „Nereikalingi žmonės“ tapo visų laikų sėkmingiausia lietuviško filmo premjera, o pagal žiūrovų skaičių pateko į populiariausių lietuviškų filmų trejetuką. Filmas sulaukė ne tik sėkmės Lietuvoje, bet ir ryškaus tarptautinio pripažinimo.

2008 m. birželio mėnesį vykusiame aukščiausios kategorijos 11-tajame Šanchajaus tarptautiniame kino festivalyje, Kinijoje "Nereikalingi žmonės“ pelnė net du prestižinius apdovanojimus: už režisūrą buvo apdovanotas režisierius Maris Martinsons, o geriausios muzikos kategorijoje triumfavo Andrius Mamontovas. Tokio lygio apdovanojimus lietuviškas meninis filmas gavo pirmą kartą.

Filmo Šiaurės Amerikos premjera įvyko Monrealio pasaulio filmų festivalyje „World Greats“ (Pasaulio geriausieji) programoje, Kanadoje. Filmas apkeliavo ir vis dar vyks į daugelį gerai žinomų ir vertinamų tarptautinių kino festivalių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją