Tačiau šie filmai neabejotinai patiks ir pragmatiškiems tėvams, pamenantiems, jog viskas pasaulyje reliatyvu, o turtinga vaizduotė ne tik gelbėja nuo ekonominės krizės, bet ir suteikia galimybę pabėgti nuo kasdienės rutinos.

„Nimės sala”

Mergaitė Nimė (akt. Abigail Breslin) ir jos jūrų biologas tėtis (akt. Gerardas Butleris) gyvena negyvenamoje Ramiojo vandenyno saloje. Jos dienos lekia gamtos apsuptyje, kur kiekviename žingsnyje slypi atradimai ir nuotykiai. Nimės ištikimieji bendražygiai – ruonis Selkė ir driežas Fredas. Be jų mergaitė turi dar vieną „draugą“ ir autoritetą, kuriuo stengiasi sekti – tai Aleksas Roveris, garsus nuotykių ieškotojas ir keliautojas.

Jis nėra tikras – tai knygų herojus. O jų autorė – Aleksandra Rouver (akt. Jodie Foster) gyvena San Franciske ir yra visiškai nepanaši į nuotykių heroję – ji net negali išeiti iš namų! Tiesiog sėdi užsidariusi ir lieja savo neįgyvendinamas fantazijas ant popieriaus lapo Alekso Rouverio vardu. Ruošdamasi rašyti dar vieną knygą Aleksandra atranda Nimės tėčio vardą Nacionalinės Geografijos žurnale ir parašo jam elektroninį laišką. Tuo tarpu Nimės tėtis jau išplaukęs į jūrų ekspediciją, o į jo elektronines žinutes atsakinėja dukra. Savo laiškus rašytoja pasirašinėja knygų herojaus – Alekso Rouverio – vardu.

Vieną gūdžią naktį po vandenyne įsisiautėjusios audros Nimės tėtis dingsta, ir vienintelis, į kurį mergaitė gali kreiptis pagalbos, lieka Aleksas Rouveris. Keliautoju prisistačiusiai rašytojai ateina išbandymų metas. Kad mergaitei pavyks surasti tėtį, tuo žiūrėdami filmą beveik neabejojame. Jur kas kebliau įsivaizduoti, kaip egzotiškose ekspedicijose jai padės Aleksandra Rouver, iki tol bijojusi net koją iš namų iškelti...

„Nimės sala“ – graži nuotykių juosta visiems vaikams, svajojantiems apie nepakartojamus nuotykius, teigianti, jog bet kokia fantazija gali tapti realybe. Filmas turi sudominti visą šeimą, nes jame žiūrovai atpažins savo pamėgtus aktorius. Save nugalinčią rašytoją vaidina Jodie Foster, kuriai ne kartą kine teko kovoti su baimėmis („Baimės kambarys”, „Skrydžio planas”). Jai teko vaidinti ir miškuose užaugusią laukinę moterį dramoje “Nelė”( rež. Michael Apted, 1994m.), todėl išvykos į gamtą aktorei nėra svetimos.

Dėl šių patirčių sunku įsivaizduoti kitą rašytojos vaidmens atlikėją. Nimės tėtį vaidina škotų kilmės aktorius Geraldas Butleris, išgarsėjęs Spartos karaliaus Leonido vaidmeniu grafiniame filme “300”. Taigi, šiam aktoriui nesvetimas herojiškas personažas, tačiau drauge ir šeimai ištikimas žmogus. (Suaugusieji įsidėmėjo jį melodramoje “P.S.Myliu tave”). Nimę vaidina dar tik 12 metų turinti Abigail Breslin, kine jau suvaidinusi net 22 vaidmenis ir net nominuota Oskaruis už filmą „Mažoji Mis“.

Filmą gaminusi studija Walden media specializuojasi fantastikos ir nuotykių visai šeimai srityje. Ji prisidėjo prie filmų „Tiltas į Teratibiją“, „Narnijos kronikos: liūtas, burtininkė ir drabužių spinta“ gamybos. Todėl galima neabejoti, jog ir „Nimės sala“ garantuoja vizualiai įspūdingą reginį. Vyresni žiūrovai atras panašumų tarp šio filmo ir kadaise labai populiaraus egzotiško nuotykių atrakciono „Romanas su brangakmeniu“. Abu šie skirtingų kartų filmai pasakoja apie moterį rašytoją, kuri neišvengiamai papuola į savo kūrinių pasaulį. Taip į ekranus sugrįžta jau pasiteisinęs devizas: „Būk savo paties sukurtos istorijos herojumi“.

Filmo treileris:

„Aštuonkojai iš 2 aukšto linki linksmų Kalėdų!“

Antrasis „Namų kine“ šįkart yra kultinis čekų filmas visai šeimai – „Aštuonkojai iš 2 aukšto“, tiksliau, jo tęsinys „Aštuonkojai iš 2 aukšto linki linksmų Kalėdų!“. Abu šie filmai pirmąsyk pasaulį išvydo dar 1986-ais metais, tačiau dauguma žmonių su didele nostalgija iki šiol prisimena šią simpatišką dilogiją apie plastilininius aštuonkojus.

Filmas ir jo herojai buvo tokie populiarūs Rusijoje, Pabaltijo respublikose ir Rytų Europos šalyse, jog šiuose regionuose ne viena vaikų karta po filmo peržiūros užsikrėsdavo manija iš plastilino lipdyti filmo herojus. Tai, kad filmas iki šiol prisimenamas ir Lietuvoje, liudija faktas, kad vos pasirodžius pirmojo filmo DVD, interneto forumuose pasipylė replikos „o kur gi antroji dalis???“

„Aštuonkojai iš 2 aukšto linki linksmų Kalėdų!“ yra tiesioginis pirmojo tęsinys. Jame mes vėl matome tuos pačius herojus: Gonziką ir Evą ir du aštuonkojukus. Taip pat visą Golanovų šeimą, kuriai lemta patirti daug juokingų išbandymų. Antrajame filme vaikai ilsisi pas senelį kaime. Aštuonkojai su jiems būdingu smalsumu ir čia sugeba sukelti sąmyšį.

Golanovų šeima patiria rimtus išbandymus, nes šeimos galvos ruošiasi skyryboms, o profesorius Georgas, pažįstamas iš pirmojo filmo, stengiasi surasti dingusią aštuonkojų materiją ir paversti ją pigiu elektros energijos šaltiniu. Žodžiu, chaosas ir juokingi nesusipratimai garantuoti. Kai vaikų tėvai nutaria išsiskirti, aštuonkojai padeda padalinti turtą į lygias dalis. Visus namuose esančius daiktus jie kruopščiai supjausto perpus. Gera mintis, argi ne?

Filmas sėkmingai į mums pažįstamą aplinką perkelia didelius nuotykius, bet skirtingai nuo brangių Holivudo filmų, viskas čekų kino pasakoje apie aštuonkojus vyksta mums labai pažįstamoje kasdienybėje. Tiksliau toje, kurioje gyvenome 1986-aisiais metais. Animaciniai herojai veikia vaidybiniame kine drauge su „gyvais“ aktoriais, sukeldami daug komiškų situacijų.

Juos nuo suaugusių pasaulio pavojų gelbsti vaikai. Taip filmas ne tik juokina, bet palieka moralinės fantastikos įspūdį. Čekų humoras kine visada buvo originalus ir šiame filme jis suteikia daug teigiamų emocijų, viename reginyje derindamas sunkiai įsivaizduojamus dalykus.

Abi filmo dalis sukūrė režisierius Jindrichas Polakas. Jis švelniai parodijuoja ano meto mokslinę fantastiką, nevengdamas pereiti ir į buitinės komedijos stilių. Tokios, kuri priimtina tiek mažiems, tiek dideliems.

Filmo treileris:

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją