Ko reikia vienos minutės filmo scenarijui?

Reikia šmaikščios idėjos. Įdėmiai skaitant „Pravdą“, tokių tikrai galima rasti. Net žurnalo recenzijose tokių yra. O be to, scenarijaus idėjai gali užtekti ir dviejų sakinių.

Ko vengti rašant scenarijų?

Moralizavimo ir pamokymų.

Kokias klaidas daro žmonės kurdami scenarijų vienos minutės filmams?

Dvi klaidos: kūrėjai parašo tokį ilgą scenarijų, kad jis tinka tik ilgametražiui filmui, o tada, kai neišeina ir toks, viską paverčia serialu. Kita - parašo tiek mažai, kad net nėra ką filmuoti. Tačiau kartais filmui net nereikia scenarijaus. Jonas Mekas išeina į gatvę ir filmuoja be jo.

Gal galite pasiūlyti gero filmuko pavyzdį?

Neseniai praėjusiame, moksleivių kino festivalyje filmukas tema „Energetikos ateitis“, kuriame nufilmuotas senas malūnas ir nauja elektros jėgainė. Pridėta šiek tiek muzikos, ir viskas.

Daugiametis festivalio “Pravda 1 minutė” dalyvis TADAS VIDMANTAS taip pat sutiko pasidalinti savo sėkmės paslaptimis, kurios jau keletą metų užtikrina jam vietą geriausių minutininkų sąraše.

Kaip sukurti filmo idėją?

Arba turi laukti kol pati idėja ateis į galvą, arba gali stebėti aplinką ir idėją gaudyti. Galima mėginti prisiversti sugalvoti kažką originalaus. Kartais gerų dalykų gimsta kai esi ne vienas, todėl labai pravartu sukvietus draugus pasidalyti idėjomis ir mintimis.

Tavo patarimai rašant scenarijų?

Gera idėja, gali būti išreikšta vienu sakiniu. Kartais galima net dviem žodžiais apibūdinti idėją. Po to ją gali išplėsti į pusės puslapio dialogą. Tokias, manau, ir turėtų žmonės kurti “Pravda 1 minutė” konkursui.

Patarčiau vengti klišių, laužyti taisykles ir taip vadinamas, normas. Aišku neperlenkiant lazdos.

Lyginant su pilnametražiais filmais, viena minutė - lašas jūroje. Kaip savo idėją sutalpinti į vieną minutę?

Labai svarbu montuojant filmą negailėti išmesti medžiagos. Žiūrint konkurso dalyvių darbus, atrodo, jog jie visi labai gaili to ką nufilmavo, atrodo, kad viskas labai svarbu. Bet kartais sutrumpinant filmuką ir padarant jį koncentruotą, idėja dar labiau išryškėja ir tampa aiškesnė. Trumpas filmas turi būti greitas ir aiškus.

Dar vienas patarimas: nebijoti parodyti savo juodraštinę versiją "namų komisijai". Aš parodau savo tėvams, sesei, draugei ir draugams, ir kartais jie pastebi tai, ką pats pražiopsau.

Festivalio “Pravda 1 minutė” organizatoriai laukia labai trumpų scenarijų labai trumpiems filmams iki gruodžio 12 d. adresu 1minute@pravda.lt

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją