Lapkričio mėnesio festivalio filmai leis pasinerti į bekompromisį, tačiau stilingą gangsterių gyvenimą, atvers šokiruojančias emigrantų buities peripetijas, praskleis naktinio klubo užkulisius bei supažindins su pasaulinio masto „blogiukų“ advokatu.

„Startui parinkome įvairaus žanro ir tematikos juostas, kurios tiks ir atsipalaidavimui, ir pažintiniams tikslams, tad neabejojame, jog naujų įspūdžių žiūrovams pakaks su kaupu. Juk ne veltui šiuos filmus palankiai vertino ir autoritetingiausi ekspertai“, - pranešime spaudai sako festivalio „Gala“ direktorius Vaidas Stackevičius.

Atidaryti festivalį „Gala“ garbė teko prancūzų kriminalinei dramai „Antrasis kvėpavimas“, kurioje pirmais smuikais griežia žavioji italų aktorė Monica Bellucci bei prancūzų kino grandas Danielis Auteuilis. Net trims „Cezario“ apdovanojimams nominuota juosta perkels į šeštąjį dešimtmetį su jo specifine atmosfera - griežtu gangsterių kodeksu, stulbinamo grožio moterimis, ekspresyviais barų interjerais bei elegantiškais didžiuliais automobiliais.

Filmas pasakoja apie senstelėjusį gangsterį Gju, kuris pabėga iš kalėjimo, ir persekiojamas žandarų, privalo išsinarplioti iš įvairių sudėtingų situacijų. Prieš palikdamas šalį su mylima moterimi, Gju turi atlikti paskutinį darbą, kad prasimanytų pinigų. Jam pasiseka, tačiau policija gangsterį jo bendrams pateikia kaip išdaviką. Ir čia prasideda didžiosios bėdos – Gju imasi drastiškų priemonių, tam, kad atstatytų savo suterštą garbę.

„Antrajame kvėpavime“ netrūksta smurto scenų, tačiau jos pateiktos itin stilingai ir estetiškai, pistoletų šūviai ir besiliejantis kraujas nekelia šiurpo ir neužgožia romantiškos filmo dvasios. Nepriekaištinga vaidyba, dinamiškas veiksmas ir autentiška penkiasdešimtųjų nuotaika šią juostą paverčia vienu įdomiausių žanro pavyzdžių per pastaruosius metus. Filmas turėtų sudominti ir futbolo gerbėjus, mat čia visu gražumu puikuojasi netikėtas gangsteris – praeityje garsus Prancūzijos rinktinės ir „Manchester United“ klubo futbolininkas Ericas Cantona.

Ko griebtis, kai netenki darbo, slegia skolos ir skurdi buitis? Kai lieka tik jaunas kūnas, kurį desperatiškai sieki parduoti svetur. Kitas festivalio „Gala“ filmas „Importas/Eksportas“ tokią situaciją nušviečia nepaprastai realistiškai, įtaigiai, kartais net drastiškai. Dokumentine maniera susukta juosta pasakoja apie sunkią dviejų emigrantų – moters ir vyro – kasdienybę, susiduriant su išnaudojimu, panieka, abejingumu ir vienatve.

Nusivylusi gyvenimu Olga, medicinos seselė iš Ukrainos, priversta ieškoti laimės kitur – iš pradžių, paskatinta draugės, ji pardavinėja savo kūną internetu, vėliau išvyksta į Austriją, dirba aukle, senelių namų slauge. Netekęs darbo ir skolose skendintis austras Paulis, buvęs apsaugininkas, savo ruožtu, atsiduria Rytų Europoje ir tampa padieniu darbininku.

Nors filmo herojai niekada nesusitinka, juos sieja situacijų keblumas, mėginimai išsikapstyti iš problemų liūno bei subtiliai juntamas žmogiškumo ir gėrio ilgesys. Juosta pelnytai figūravo tarp nominantų laimėti „Auksinę palmės šakelę“ Kanų kino festivalyje.

Patrauklūs moterų kūnai, tuštybė, intrigos, melagingi pažadai ir netikras rojus – taip naktinio klubo spindesį ir skurdą atskleidžia dar viena festivalio „Gala“ juosta „Naktinio klubo istorijos“. Monrealio filmų festivalyje tarp pretendentų didžiajam prizui gauti puikavęsis filmas alsuoja hedonistine ir kartu kiek absurdiška nuotaika, kupina kunkuliuojančių emocijų bei susimąstymo akimirkų.

Filmo herojai – vieno Manheteno klubo savininkai ir striptizo šokėjos – susiduria su finansiniais sunkumais, nesutarimais ir machinacijomis, gresiančiomis jų įstaigos uždarymu. Nepatenkinti visi, išskyrus klientus, kurie mėgaujasi puikia striptizo choreografija ir skaldo anekdotus. Per visą filmą besitęsiantis klausimas „bus pinigų, ar nebus“ galų gale išsisprendžia labai netikėtai. „Naktinio klubo istorijas“ puošia ir puiki pagrindinį vaidmenį atlikusio amerikiečių aktoriaus Willemo Dafoe vaidyba, kurią galima pamatyti ir tokiuose filmuose, kaip „Anglas ligonis“, „Amerikos psichopatas“ ir kituose.

Su kokiomis dilemomis susiduria žmogus, gindamas užkietėjusius blogiečius – diktatorius, teroristus, karo nusikaltėlius? Apie vieną kontroversiškiausių pasaulio advokatų Jacques Vergès, kurio „sąskaitoje“ buvo daugybė nepopuliarių asmenybių, pasakoja filmas „Teroro advokatas“. Ši juosta praplės kiekvieno istorijos ir teisės žinias bei sulaužys ne vieną stereotipą.

„Teroro advokatas“ šiemet laimėjo „Cezario“ apdovanojimą kaip geriausias dokumentinis filmas ir buvo tarp pretendentų Amerikos režisierių gildijos apdovanojimui už režisūrinius pasiekimus.

Festivalyje nepriklausomų studijų kino filmai bus rodomi iki birželio mėnesio. Kai kuriuos iš festivalio filmų bus galima išvysti ir per skaitmeninę televiziją „Gala“. Be sostinės, „Gala“ kino festivalio naktys pirmą kartą vyks Kaune, Panevėžyje, o sezono viduryje – ir Šiauliuose.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją