53-iajame tarptautiniame Berlyno kino forume, viename iš trijų pagrindinių Europos filmų festivalių, geriausio aktoriaus apdovanojimą laimėjo Samas Rockwellas (Semas Rokvelas), kuris George'o Clooney (Džordžo Klunio) režisūriniame debiute "Pavojingo proto išpažintys" (Confessions of a Dangerous Mind) suvaidino JAV žaidimų šou magnatą Čaką Barisą.

"Auksinio lokio" apdovanojimas Michaelo Winterbottomo (Maiklo Vinterbotomo) kūriniui "Šiame pasaulyje" greičiausiai atiteko dėl opios imigracijos temos, kuri siejosi su šiemečio festivalio pasirinkta tolerancijos tema. Šiame filme pasakojama apie du afganistaniečius, kurie iš Pakistano pabėgėlių stovyklos išvyksta ieškoti geresnio gyvenimo į Vakarus ir po sekinančios kelionės atsiduria Londone.

M.Winterbottomas sakė jautęs pareigą pastatyti šį filmą, kuris "Berlinalėje" varžėsi su kitu 21 konkursinėje programoje dalyvavusiu filmu, dėlto, kad jam kelia nerimą augantis europiečių priešiškumas imigrantams.

"Žmonės sako: "Šiems žmonėms čia ne vieta, juos reikia išsiųsti namo"...tačiau net jeigu žmonės yra ekonominiai imigrantai, tai kas čia bloga?", - praėjusį savaitgalį sakė režisierius.

Kitas britų filmas "Valandos", pastatytas pagal Virginios Woolf (Virdžinijos Vulf) romaną "Misis Dalovei" (Mrs Dalloway), kuris jau yra nominuotas devyniems "Oskarams", iš pat pradžių buvo laikomas turinčiu daugiausiai galimybių arba tapti festivalio pagrindiniu laureatu, arba bent pelnyti apdovanojimą už geriausią aktorės vaidmenį.

Tačiau festivalio komisija, kuriai vadovavo Kanados režisierius Atomas Egoyanas (Atomas Egojanas), priėmė sprendimą skirti apdovanojimą už geriausią vaidybą visoms trims šiame liūdname filme apie moteris, kovojančias su depresija bei susvetimėjimu ir ieškančias meilės, suvaidinusioms aktorėms.

Spike'o Jonze'o (Spaiko Džonso) kūrinys "Adaptacija" (Adaptation), kuriame nusifilmavo Nicolas Cage'as (Nikolas Keidžas) ir Meryl Streep (Meril Strip), pelnė "Sidabro lokio" apdovanojimą.

Geriausio režisieriaus apdovanojimą komisija skyrė žymiam prancūzų režisieriui Patrice'ui Chereau (Patrisui Šero) už slegiantį filmą "Jo brolis" (Son Frere), pasakojančiam apie AIDS.

Šiemetinis Berlyno festivalis buvo diena trumpesnis ir jame buvo parodyta šimtu filmų mažiau, negu pernai, nes organizatoriams reikėjo tenkintis mažesniu biudžetu. Į

Į Berlyno festivalio programą buvo įtraukti 46 šalių filmai, o vien pagrindinėje konkursinėje programoje įvyko 10 pasaulinių premjerų.

"Berlinalė" po Kanų festivalio kartu su Venecijos forumu yra svarbiausias Europos filmų festivalis, tačiau jis pritraukia daug daugiau eilinių žiūrovų.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją