Rusijos kino meistro kūrybinį potencialą, festivalio žiuri vertinimu, atskleidžia jo naujausias filmas "Rusiška skrynia" ("Russkij kovčeg"), kuriame autorius pateikia savo nepakartojamą žvilgsnį į šiuolaikinę Rusiją.

Pats 51 metų režisierius dėl ligos negalėjo atvykti į Berlyną atsiimti 10 tūkst. eurų premijos ir prizo. "Berlinalės" Taikos premija skiriama Vidurio ir Rytų Europos režisieriams, kurių darbai atitinka lenkų kino meistro Andžejaus Vaidos (Andrzej Wajda) stilių ir tradicijas.

Savo naujausią filmą "Rusiška skrynia" A. Sokurovas nufilmavo Ermitaže per realų laiką - 1 valandą 36 minutes, neišjungdamas kameros ir vėliau nemontuodamas juostos. Filmavimui pirmą kartą buvo panaudota skaitmeninė naujos kartos "Sony" kamera, nuolat judėjusi iš salės į salę, kuriose skirtingos epochos ir jų herojai tarsi kaleidoskope keitė vienas kitą. Aktoriai ir statistai vilkėjo įvairių laikų kostiumus ir privalėjo nedaryti jokių klaidų, kadangi kamera nebuvo stabdoma ir dubliai nekartojami.

"Dirbdamas realaus laiko režime, kūrėjas jaučiasi taip, lyg liestųsi prie kažko dieviško. Kino formos ir priemonės nuolat keičiasi. Netrukus tradicinė 96 minučių filmo forma išnyks. Egzistuoja tik žodžiai, visa kita - nesvarbu", - sakė režisierius viename iš savo interviu.

Neįprastas ir filmo siužetas. Už kadro kalbantis šių laikų režisierius staiga dingsta laike, susitinka europietį markizą ir kartu su juo keliauja po Ermitažo sales, vis patekdami į naują laikmetį. Filmas baigiasi didinga scena iš 1913 metų Rusijos imperatoriaus pokylio, kuriuo, pagal A. Sokurovą, "Rusijoje baigėsi Europa".

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją