Tuomet, 1999-aisiais, “Kiemo” premjera vyko tarptautiniame Kanų kino festivalyje, programoje “Dvi režisierių savaitės”. Naujas režisieriaus, lietuvių dokumentalistų lygoje stovinčio šalia Arūno Matelio ir Audriaus Stonio, kūrinys buvo laukiamas Lietuvos kino pasaulyje. Filme “Perpetuum mobile”, pasakojančiame apie dabartinių trisdešimtmečių vertybių krizę, išliko autoriaus kino braižas: pasakoti asmenišką, intymią istoriją nesistengiant padėti žiūrovui jos suprasti.

Filme įsimintinus vaidmenis sukūrė vienas labiausiai lietuviškame kine eksploatuojamų aktorių Dainius Gavenonis, pirmuosius žingsnius kine žengianti Julija Goyd, aktoriai Ramūnas Cicėnas, Viktorija Kuodytė ir net teatro patriarchas Jonas Vaitkus, persikūnijantis į išmintingą baro šeimininką.

Pastabesni žiūrovai filme “Perpetuum mobile” išvys ir būrį puikiai pažįstamų veidų. Į filmo premjerą rinkosi čia epizodinius vaidmenis atlikę veikėjai: Dovydas Bluvšteinas, choreografas Jurijus Smoriginas, dizaineris Vitalis Čepkauskas, šokėja Izabelė Romanovaitė ir kiti.

Po premjeros išėjusieji iš kino salės juokavo, kad jiems paskaudo plaučius. Beveik kiekvienoje filmo scenoje veikėjai rūko, o išties nemažai dialogų taip pat prasideda prašymu duoti arba pridegti cigaretę.

“Perpetuum mobile” nufilmuotas vos per 36 pamainas Vilniuje bei Mažojoje Lietuvoje – Ventės rage ir Mingės kaime.

Žinomo dokumentalisto V.Navasaičio kūrinyje jaučiamas realybės ir sąlygiškumo santykis. Filme kartu su aktoriais filmuojasi tikri kazino krupjė ar Ventės rage dirbantys ornitologai. Vlado Naudžiaus kamera subtiliai ir natūraliai seka filmo herojų vidinius pokyčius, o Dainiaus Gavenonio dialogai skamba skaudžiai nuoširdžiai ir pažįstamai.

Filmą Vilniaus ir Kauno kino teatruose galima išvysti jau nuo penktadienio, lapkričio 7 dienos. Vėliau jis iškeliaus ir į kitus Lietuvos miestus.

Filmo pristatymo akimirkos - nuotraukų albume:

Filmo treileris:

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją