Taip pat rengiamas tradicinis jauniems kino kūrėjams skirtas koprodukcijos forumas, laukiama svečių iš visos Europos.

Pagrindinės ašys, apie kurias sukasi šių metų festivalio programa – ryškiausi jaunųjų europiečių filmai programoje „Kertant Europą“, nematytas kontraversiškojo Larso von Triero veidas, Oskaro laureato Peterio Watkinso kino pasaulis, šiauriečių aktorinės mokyklos žvaigždės – švedė Lena Endre ir danas Nikolaj Lie Kaas.

„Scanoramos“ naujienos

Ryškiausiai nuskambėję naujausi filmai („Žmogus, kuris mylėjo Ingvę“, 2008, Norvegija; „Dar viena meilės istorija“, 2008, Danija; „Atšalę pusryčiai“, 2008, Norvegija; „Siena. 1918“, 2008, Suomija; „Siaubingai laimingas“, 2008, Danija; „Kovotoja“, 2008, Danija; „Vilkas“, 2008, Švedija ir kt), gausiai apdovanoti ir įvertinti savo šalyse bei pasaulyje praėjusių poros metų filmai („Muilo opera“, 2006, Danija; Negatyvaus mąstymo menas“, 2006. Norvegija; „Stalo teniso karalius“, 2007, Švedija; „Vaikai“, 2006, Islandija; „Juodasis gvazdikėlis“, 2007, Švedija ir kt.) yra išsami Šiaurės šalių šiuolaikinio kino kronika, puikiai atspindinti požiūrių ir stilių įvairovę.

„Scanoramos“ klasika

Ši nuolatinė rubrika pristato tikrąją ir gyvąją Europos kino klasiką. Šiais metais siūloma iš naujo atrasti Oskarui nominuotą norvegų filmą „Devyni gyvenimai“ (1957), suomių gyvo klasiko Aki Kaurismäki „linksmuosius“ filmus „Leningrado kaubojai keliauja į Amerika“ (1989) ir „Balalaikos šou“ (1994), švedų kino metro Bjorno Rungės filmą „Auštant“ (2003) bei kitus kūrinius, kurie mūsų akyse virto klasika.

Specialioji programa „Žvilgsnis iš arčiau“

Ši nuolatinė rubrika šiemet pristato dvi retrospektyvas. Pirmoji retrospektyva skiriama norvegų literatūros genijui Knutui Hamsunui, kurioje rodomi filmai pagal jo kūrinius ir apie jį. Antroji – skirta vienam įdomiausių danų aktorių Nikolajui Lie Kaas. Joje bus parodyti 7 filmai, kuriuose pagrindinius vaidmenis yra sukūręs šis nepaprasto talento jaunosios kartos danų aktorius.

Dokumentinio kino programa „Neišgalvotas gyvenimas“

Kontraversiškas Larso von Triero portretas („Transformeris – Larso von Triero portretas“), nostalgiškas Felinio pasaulis norvego akimis („Vyras, moteris, kava“), mįslingas pasislėpusių žmonių pasaulis („Huldufolk 102“), šmaikštus ir ironiškas „Punk Royal – etiketė ant užpakalio“ – visa tai tikrai šmaikštu ir neišgalvota.

Specialioji programa visai šeimai „Atsivesk mamą ir tėtį“

Šiaurės kinas ypač dėmesingas vaikams, todėl šiais metais visai šeimai skirta programa išplėsta ir ypač turininga. (norvegų rež. Peter Næss „Šuolis“, 2007, jo kolegos Gunnaro Vikene „Kibirkštis“, 2006 ir Oskaro laureato Ivo Caprino klasika tapęs filmas „Didžiosios lenktynės Floklypoje“, 1975).

Nakties programa „Aistra šiaurėje“

Gražia tradicija tapusios „Scanoramos“ naktys kiekvienais metais skirtingos. Šiais metais naktis skiriama mūsų gyvenimo varikliui – emocijoms ir aistroms. Elegantiškai įspūdingas suomių režisieriaus Peterio Kotwicos „Juodas ledas“, jo kolegos Aku Lauhimieso „Neramūs‘ kartu su norvegų režisieriaus Peterio Molando „Draugu Petersenu“ pradės tikrą šiaurietiškos aistros šokį, kurį užbaigs garsiojo islando Baltasaro Kormakuro ironiškasis „101 Reikjavikas“.

Specialioji programa „Kertant Europą“

Šioje programoje susijungia šiaurietiškoji „Scanoramos“ naujienų filmų vidinė energija ir visos Europos ajunų, ambicingų, talentingų režisierių tautinio ir dvasinio tapatumo paieškos („Pataisa“, rež. Thanos Anastopolous, Graikija; „Visą traukinį“, rež. Florianas Gaagas, Vokietija; „Bėdos dėl moskitų ir kitos istorijos“, rež. Andrey Paounov, Bulgarija; „Ar skauda? Pirma Balkanų dogma“, rež. Aneta Lesnikovska, Makedonija; „Nebijau“, rež. Audrey Estrougo, Prancūzija; „ Raudonasis kelias“, rež. Andrea Arnold, Didžioji Britanija; „Kerštas“, rež. Götzas Spielmannas, Austrija ir kt.). Pasitikdama 2009-tuosius, kai Vilnius taps Europos kultūros sostine, „Scanorama“ plečia ir gilina šią programą.

Koprodukcijos forumas „Jaunoji kino karta“

Tai forumas, pabrėžtinai skirtas jauniems kino kūrėjams iš Lietuvos ir visos Europos. Šiais metais ekspertės iš Europos kino institucijų kalbės apie paramos galimybes debiutuojantiems režisieriams. Dialogą apie kiną ir filosofiją pradės Nerijus Milerius (Lietuva) ir Thanos Anastopolous (Graikija), į kurį įsijungs ir kiti svečiai bei forumo dalyviai.

Festivalio naujovės:

Europos kino akdemijos trumpametražio kino nominantų ir laureatų programa. Tai visiškai nauja programa, kurią „Scanorama“ šiais metais pradeda kartu su Europos kino akademija. Programoje – geriausi trumpametražiai filmai iš visos Europos. Šia programa žengiamas pirmasis žingsnis, ruošaintis 2009 metais planuojamai Europos kino nakčiai „100 procentų Europos“.

Specialiosios programos „Šiaurė trumpai“ ir „Šiaurė dar trumpiau“. Tai ambicingų, jaunų trumpametražio kino meistrų iš visų Šiaurės šalių programa, drąsiai konkuruojanti su Europos Kino Akademijos laureatais.

Specialioji programa „Naujasis Baltijos kinas“. Ši programa pratęs Lietuvos žiūrovų pažintį su artimiausiųjų mūsų kaimynų – latvių ir estų – kinu, taip pat pristatys įdomiausius pastarųjų metų jaunųjų lietuvių režisierių darbus.Šią trumpametražę programą paįvairins įdomiausios pilnametražių filmų iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos premjeros.(„Vabzdžių dresuotojas“, 2008, Lietuva; „Aš buvau čia“, 2008, Estija; „Monotonija“, 2007, Latvija).

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją