„Skalvijos“ kino centre pamatysime tris trumpametražių filmų programas, skirtas vaikams, keturis pilnametražius filmus, septynias trumpų konkursinių filmų programas, dvi eksperimentinių filmų programas, keturias jaunimo programas, vieną debiutinių ir viena animacinių muzikinių klipų programą, kuri yra šių metų naujovė.

Programoje “Jaunimas jaunimui” gausiai dalyvauja studentai iš įvairių pasaulio šalių, taip pat lietuvių studentai iš Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos, Vilniaus dailės akademijos, Šiaulių univesiteto.

Šiemet vyks užsienio ir lietuvių animacijos režisierių retrospektyvos. Tarp jų olandų šiuolaikinės animacijos, lenkų Miniatiūrų studijos jubiliejinė, Vladislavo Starevičiaus animacijos pradžios, rusų režisierės Natalijos Lukinych dokumentikos ir senosios animacijos renginys, kurio tema „Baletas, lėlė ir animacija“ ir kuriame bus parodyta tikra sensacija, tai yra, kadrai iš pačių pirmųjų lėlinių filmų pasaulyje.

Festivalio metu Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje surengta personalinė Ievos Bunokaitės kūrybos paroda. Vilniaus technologijų ir dizaino kolegija organizuoja interaktyvaus dizaino ir naujų animacijos technologijų parodą bei filmų peržiūrą.

Programos ir renginiai vyks kino centre „Skalvija“, Lietuvos Teatro, muzikos ir kino muziejuje, Lietuvos kinematografininkų sąjungoje, Prancūzų kultūros centre, Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijoje, Lenkų instituto salėje, Šiaulių „Aušros“ muziejaus Frenkelio viloje, Panevėžio „Garso“ kino teatre.

Konkursiniai filmai

Šiemet labai gausi konkursinių filmų programa. Filmai sugrupuoti pagal tematiką ir pagal tai žiūrovams bus lengviau pasirinkti juos dominančius filmus. Pavyzdžiui, programą „Santykiai“ sudaro kūriniai, kurie vienu ar kitu aspektu paliečia sudėtingus žmonių tarpusavio santykius, pateikdami šias problemas per komiškumo prizmę, kaip rusų režisieriaus S.Ainutdinovo filme „Na dar ko!“ („Ну вот ещё!“, studija „Pilot“) valstiečio užsispyrusi žmona sugebėjo suriesti į ragą peklos velnius.

Estų šiuolaikinių septynių garsiausių režisierių bendrame filme „Juodos lubos“ („Black ceiling“, studija „Joonisfilm“) ekranizuojamos poemos, kuriose kiekvienas autorius su būdingu tik jam stiliumi suranda savitą filosofinį ir poetinį problemos sprendimą. Kituose šios programos filmuose surasime ir groteskinių, ir šaržuotų, ir futuristinių žmonių tarpusavio santykių raidos atvaizdų.

Visiškai kitokia yra programos „Šuniškas gyvenimas“, kurioje filmų pagrindiniai veikėjai šunys ir ne tik. Kas antro filmo pavadinime rasime žodį šuo. Filmų autoriai kalbėdami apie šunis, žinoma, pirmiausia turi galvoje mus, dvikojus ir mąstančius. Šuniškų istorijų nepralenkiamas meistras, garsus karikaturistas amerikietis Bilas Plymptonas ir šiais metais pradžiugins savo meno fanus naujuoju filmu „Karštas šuo“ („Hot dog“), tik šį kartą jo numyletinis personažas taps gaisrininku.

Komiškos situacijos, juokingi nuotykiai tikrai privers salę kvatotis. Vieniši, pamesti, pamiršti,- vienodai blogai jaučiasi ir šunys ir žmonės. Apie veterinaro gyvenimą pasakoja latvių režisierė S. Baumanė filme „Veterinaras“.

Programos „Pasiklydę“ filmų herojai klaidžioja po pasaulį, nerasdami savęs ar artimų sielų. Žmogus praradęs savo šešėlį atstumiamas aplinkinių ir klaidžioja vienas, paukštukai ieško kelio iš gilios duobės, ar pasiklydę sniege žvejai – tai istorijos ir filmai jaudinantys savo gilumu ir jautrumu. Lenkų režisieriaus Mariusz Wilczynski filme „Kizi mizi“ pelė visą gyvenimą laukia savo mylimojo katino, kuris klaidžioja po pasaulį, tik retsykiais užsukdamas pas ją.

Režisierės slovakės Ivanos Šebestovos filmas „Keturi“ („Four“) pasakoja apie keturių skirtingų moterų susikertančius ir vėl išsiskiriančius kelius. Kiekvienos jų istorija vyksta tą patį laikotarpį, pasakojime vis sugrįžtame į pradžią ir sužinome apie tą pačią įvykių seką tik iš kitos moters taško.

Programa vaikams

„Apie drąsą ir gudrumą“. Programos filmuose bus parodyti filmai, kuriuose daug drąsuolių, tokie kaip žymusis baronas Miunhauzenas rusų režisieriaus Sergejaus Antonovo filme patiriantis naujus, iki šiol nematytus nuotykius, taip pat prancūzų pūkuotieji pabaisiukai (Hairy Scary) bei lenkų animatorių narsusis viščiukas (The Proud Chicken History).

„Apie vaikus ir gyvūnus“. Šioje programoje gausu filmų, kurių pagrindiniai herojai yra vaikai ir jų draugai žvėreliai. Lenkų animatorių filme sutiksime Meškiną vardu Fantazija, nuostabiame vengrų filme - daug keliaujantį peliuką, estų režisierių darbe morką ir zuikį, pamatysime istoriją apie švelnią mergaitę Miriam ir jos draugus, olandų filmą apie berniuką, kuris mokėsi plaukti ir daugelį kitų žavių personažų.

„Pasakų pasaulis“. Tai filmai – pasakos. Programoje pamatysime rusų animacinį filmą „Mažoji Vasilisa“ bei filmą apie turtus nešantį aitvarą vardu Kuigorožas. Vengrų ekranizuotas filmas papasakos apie mažąjį kiauliaganį, kituose filmuose sutiksime garsųjį pasakų veikėją Rumpelspilckeną ir kitus personažus.

Pilnametražiai animaciniai filmai. Čia bus parodyti keturi filmai. Režisieriaus V.Sakovo filmas „Elka“ (20 PK) pasakoja meškiuko ir pingvinukės nuotykius ašigalio ledynuose, kuriuos baisūs gangsteriai ir milžiniškas robotas bando sunaikinti. Režisieriaus A. Ignatenko filmas „Rolli ir elfas“ (21 PK) pasakoja apie Stebuklingosios Širdies paieškas, kuri turi išgelbėti elfų mišką.

Režisieriaus V. Ugarovo filme „Raganėlė ir kiti“ (22 PK) įvairių rusų pasakų miško veikėjai užaugina pamestą mergaitę, kuri patiria nuostabių nuotykių šioje šalyje. Vengrų režisierė Bela Ternovszky filmas „Gaudytojas. Katinų miestas 2“ (23 PK) pasakoja naujus pamėgtų veikėjų ir roboto nuotykius džiunglėse.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją