Istorija apie dvi dėl šlovės besivaržančias 3-iojo dešimtmečio choristes, kuri buvo apdovanota trimis "Auksiniais gaubliais" ir pretenduoja į "Oskarus", nustatė akivaizdžius standartus.

Festivalio atidarymo diena buvo skirta vien šiam miuziklui, o raudonuoju kilimu žengė visos trys ryškiausios jo žvaigždės - R.Gere'as, C.Zeta-Jones ir R.Zellweger. Tačiau per likusias dešimt 53-iosios "Berlinalės" dienų bus pademonstruota 300 filmų.

Festivalio direktorius Dieteris Kosslickas (Diteris Koslikas) didžiuojasi užsitikrinęs "Čikagą" ir dramą "Valandos" (The Hours), kuri taip pat sužibėjo per "Auksinių gaublių" įteikimo ceremoniją.

"Bilio Elioto" (Billy Elliot) kūrėjo Stepheno Daldry (Stiveno Daldrio) režisuotos "Valandos" yra vienas iš 22 į pagrindinį "Berlinalės" "Aukso lokio" apdovanojimą pretenduojančių filmų. Į Berlyną atvyko pats režisierius ir filmo žvaigždė Nicole Kidman (Nikol Kidman), kuri prisiklijavusi dirbtinę nosį vaidino rašytoją Virginią Woolf (Virdžiniją Vulf).

Tarp kitų konkursinės programos filmų bei žvaigždžių yra "Deivido Geilo gyvenimas" (The Life of David Gale) su Kevinu Spacey (Kevinu Speisiu), "Adaptacija" (Adaptation) su Nicolas Cage'u (Nikolu Keidžu) ir Spike'o Lee (Spaiko Li) "25-oji valanda" (25th Hour) su Edwardu Nortonu (Edvardu Nortonu).

George'as Clooney (Džordžas Klunis) pasirodys dukart - šeštadienį Steveno Soderbergho (Stiveno Soderbergo) kosmoso dramoje "Soliaris" (Solaris), o po dviejų dienų - su savo režisūriniu debiutu "Pavojingo proto išpažintys" (Confessions of a Dangerous Mind).

Prancūzų filmų gerbėjai galbūt rinksis Claude'o Chabrolio (Klodo Šabrolio) "Pykčio gėles" (La Fleur du Mal) ar "Mažos kupiūros" (Petites Coupures), kuriose vaidina Danielis Auteuilis (Danielis O tejis) ir Kristin Scott Thomas (Kristin Skot Tomas).

Danielis Day-Lewisas (Danielis Dėj-Liūisas) turi atvykti į festivalio uždarymą, kai bus demonstruojamos "Niujorko gaujos" (Gangs of New York).

Šiemetinis Berlyno festivalis bus diena trumpesnis, jame bus šimtu filmų mažiau, nei pernai, nes organizatoriams reikėjo tenkintis mažesniu biudžetu. Tačiau D.Kosslickas sako, kad tai turėtų padėti išlaikyti jaudulį.

Į Berlyno festivalio programą įtraukti 46 šalių filmai, o vien pagrindinėje konkursinėje programoje įvyks 10 pasaulinių premjerų. "Berlinalė" po Kanų festivalio kartu su Venecijos forumu yra svarbiausias Europos filmų festivalis, tačiau jis pritraukia daug daugiau paprastų žiūrovų, kuriems šiemet skiriama visa paskutinė "Berlinalės" diena.

Iki to laiko vertinimo komisija, kuriai pirmininkauja Kanados režisierius Atomas Egoyanas (Atomas Egojanas), turės išrinkti geriausią filmą. Pernai pagrindinį festivalio prizą pasidalijo Paulo Greengrasso (Polo Gringraso) "Kruvinasis sekmadienis" (Bloody Sunday) apie 1972 metų sausio 30-osios riaušes Šiaurės Airijoje ir Hayao Miyazaki (Hajao Mijazakio) animacinė juosta "Išlaisvinta dvasia" (Spirited Away).

Festivalis nuėjo ilgą kelią nuo to laiko, kai 1951-aisiais jį pirmą kartą Vakarų Vokietijoje surengė sąjungininkės Jungtinės Valstijos, Didžioji Britanija ir Prancūzija, norėdamos atgaivinti Berlyno kultūrinį gyvenimą ir paremti vakarinę padalyto miesto dalį.

Šiemet festivalis skelbs "tolerancijos žinią" ir atkreips dėmesį į pabėgėlių padėtį.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją