Lietuvoje gerai žinomo švedų vertėjo, žurnalisto Jono Ohmano dokumentinis filmas atidarys duris į dramatišką Lietuvos istorijos laikotarpį. Filme pasakojama apie pokariu veikusius slaptus agentų smogikų būrius, kuriuos sovietų saugumas naudojo kaip priemonę galutinai nuslopinti ginkluotą pasipriešinimą sovietų valdžiai. Dauguma smogikų – perverbuoti pasipriešinimo dalyviai, kurie, atsisukę prieš buvusius bendražygius, juos suėmė ar likvidavo.

Buvę agentai smogikai filme pasakoja apie šią visiškai slaptą sistemą, klastingas operacijas, save ir savo sprendimus – kaip ir kodėl jie sutiko tapti smogikais. Ši skaudi tema anksčiau nebuvo pristatyta kino ekrane.

Režisieriaus manymu, užsieniečiui kurti filmą tokia tema lengviau nei lietuviui. “Filmas pasakoja apie totalitarinės sistemos naudotas priemones bet kuria kaina įtvirtinti savo santvarką. Agentų smogikų pasakojimai leidžia tai įsivaizduoti”, - sakė J.Ohmanas. – “Filme stengiausi nieko nesmerkti, bet tuo pačiu neslėpti. Manau, kad šis filmas padės daugiau suprasti apie pačią sovietų saugumo sistemą, taip pat apie tai, ką anie laikai darė su žmonėmis.”

„Smogikų“ kūrėjai pusantrų metų keliavo po Lietuvą, kalbėjo su liudininkais, surinko daug medžiagos iš archyvų ir kitų šaltinių. Filme stengtasi kiek įmanoma objektyviau pristatyti šią skaudžią istorijos pamoką su iki šiol visiškai neatskleistais niuansais.

Po filmo premjeros vyks diskusija, kurios metu kartu su filmo režisieriumi apie skaudžias tautinės tapatybės problemas diskutuos svečiai iš Vilniaus: Genocido ir Rezistencijos Tyrimo Centro darbuotojas, istorikas Rytas Narvydas, humanitarinių mokslu daktaras Mindaugas Pocius, Vytauto Didžiojo universiteto dėstytojas, istorikas dr. Kastytis Antanaitis.

Tarptautinis Kauno kino festivalis vyks iki spalio 20 dienos Kauno Forum Cinemas, Kauno valstybinio dramos teatro bei Vilniaus „Skalvijos“ kino centro salėse.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją